måndag 27 september 2021

Film: Love and monsters (2020)

Titel: Love and monsters
Originaltitel: Love and monsters
Genre: Äventyr
Regissör: Michael Matthews
Manus: Brian Duffield, Matthew Robinson
Skådespelare: Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing, Ariana Greenblatt
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 109 min
Serie: -
Såg den på Netflix 3 september 2021

Handling
Sju år efter att världen (nästan) har gått under och 95% av mänskligheten har utrotats så lever alla under marken, i bunkrar. Ovanför har jorden tagits över av muterade insekter och andra djur. Efter att ha lyckats hitta sin gamla flickvän, som han skildes ifrån när hela apokalypsen inträffade, så bestämmer sig Joel för att ta sig till henne. 13 mil, eller så, bort. Det som finns emellan dem är en övergiven värld full av monster.

Min kommentar
Love and monsters la jag på Netflix-listan så fort den dök upp där. Det lät som att det skulle kunna vara en film i samma anda som Guardians of the galaxy. I bästa fall. I sämsta fall... ja, då kunde det ju så klart bli både tramsigt och helt fel. Under över alla under så visade det sig att det var scenariot i bästa fall som slog in.

Alltså, jag bara älskar motvilliga hjältar! Precis som Joel Dawson är. Han är feg, rädd för det mesta och egentligen inte ens bra på att laga minestrone. Det här är en så otroligt charmig film och precis min typ av humor. Ironi är oslagbart. Filmen är inte baserad på någon seriefigur. Den är inte baserad på någon bok. Det finns inte en zombie så långt ögat kan se. Och den är under två timmar lång.

Speciellt spännande är den ju inte, om man tänker sitta på nålar och bita på naglarna, men den är rolig och underhållande. Monsterskapelserna (Oscars-nominerad för det) är kreativa. Inte fåniga, bara kreativa. Ovanligt nog så sker dessutom allt i dagsljus, vilket gör att man hela tiden faktiskt kan se dessa fantastiska skapelser. En annan väldigt bra sak är att handlingen inte drivs framåt av att karaktärer fattar korkade beslut. Det är väldigt ovanligt. Och väldigt uppfriskande.

Tillbaka till den motvillige hjälten Joel... Dylan O'Brien är helt fenomenal i rollen. Han har en prefekt nivå av sårbarhet och humor. Alla behöver inte vara bäst på att slåss. Ibland behöver man andra egenskaper. Ibland behövs den där muskeln som kallas hjärna. Det finns en hund med också och så klart blir den favoriten. Den stjäl varenda scen den är med i. Det gör även den osannolika duon Clyde och Minnow, som jag gärna hade sett mer av.

En del recensenter verkar tycka att Love and monsters inte är för vuxna. Inget kunde vara mer fel. Skulle inte vuxna gilla en snygg, rolig och underhållande film? Det hela blir märkligt nog en härlig version av apokalypsen och jag hoppas nästan att det kommer en fortsättning.Letterboxd hade den 3,4 i genomsnitt (beräknat på 111 269 betyg).
IMDb hade den 7,0 i genomsnitt (beräknat på 105 122 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar