söndag 12 september 2021

Smakebit på søndag: Nattsångaren

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu har jag minsann två veckors semester! Den har varit väldigt efterlängtad. Semestern började med en tripp till Karlskrona och återträffsmiddag, igår, med sambons gamla kollegor. Det där som vi har hållit på med sedan 1996, men som blev inställt förra året. Så det var ett efterlängtat återseende. När vi ändå är en bit upp på ostkusten så tänkte vi fortsätta en bit till och ta en tur till Öland, i morgon. Därför kommer veckans smakebit ur en bok som utspelar sig där.

Johanna Mo har jag varit nyfiken på ett bra tag nu och när jag inför semestern funderade på vilka böcker som utspelar sig på Öland så kom jag bara på sådana jag redan läst. Men så plötsligt dök Johanna Mo upp i någons inlägg någonstans och och då slog det mig att hennes bok Nattsångaren skulle passa alldeles utmärkt. Jag har inte börjat läsa den än så min smakebit är från början av boken:
Fyra steg, sen vänder han sig om igen. Vågar inte lita på tystnaden bakom. Det enda som hörs är vårtbitarnas gnissel. Inget motormuller. Ingen fågel. Han saknar nattsångaren. De höga, snabba tonerna som håller undan mörkret.
     En skugga vid vägkanten får honom att hoppa till, och smärtan strålar ut från det brutna revbenet.
    Det är bara en buske.
    Mörkret är fullt av skepnader som dansar kring honom - allt snabbare, allt närmare - och de gör det svårare att andas. Kanske har revbenet skadat lungorna.
    Till slut ser han skenet. En prick som sakta växer till en fyrkant. Huvudet bultar och illamåendet sveper fram och tillbaka, rycker i ljuset. Han försöker låsa fast det med blicken. det är dit han måste.

26 kommentarer:

 1. Du kan glede deg til denne, jeg leste den i januar og fryder meg over at du har funnet frem til den. Ha en fin fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så otroligt bra serie böcker det här!

   Radera
 2. härligt med sensommarsemester, brutna revben låter inget vidare, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hr aldrig brutit något revben, men det låter inte alls skönt.

   Radera
 3. Tack för smakebiten den har jag läst, riktigt bra.

  SvaraRadera
 4. Så härligt att ha semester! Ser fram mot att läsa vad du tycker om den här, är lite nyfiken på den serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Semestern har varit efterlängtad, trots att det inte var längesedan vi hade några veckor ledigt. Jag har varit nyfiken på den här serien länge nu så det ska bli spännande att läsa.

   Radera
 5. Ha en riktigt skön semester! Rack för smakbiten.

  SvaraRadera
 6. Jag har bara läst Döden tänkte jag mig så av författaren. Jag var inte helt övertygad. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tvungen att kolla upp Döden tänkte jag mig så... den är ju fasligt gammal så jag hoppas i så fall att hon har blivit en bättre författare 🙂

   Radera
 7. funderat på att läsa något av författaren men lusten har gått upp och ner, få se om det blir av någon gång…tack för smakbiten och ha en skön semester!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också varit nyfiken på henne väldigt länge och nu passade det ju plötsligt bra 🙂

   Radera
 8. Skönt med höstsemester, mindre kravfyllt. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att vi har så många krav på oss ens på sommarsemestern, men det är mycket skönare att ha nu. Mycket färre människor 🙂

   Radera
 9. höstsemester är inte fel. inte Öland heller. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att jag bara hr hastat över Öland, ett par gånger. Nu ska vi vara där i några dagar så jag hoppas att det kan bli en lite djupare bekantskap.

   Radera
 10. Svar
  1. Ja, och vädret verkar fortsätta vara bra.

   Radera
 11. Jag inte läst något av författaren men är nyfiken. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 12. Inte läst något av den författaren. Tack för smakbiten. Önskar dig en fin semester, bra tid för det nu. Idag var det ju toppenväder här hos oss på upplandskusten i varje fall, sol och klar frisk höstluft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela september har visat sig från sin absolut bästa sida, tycker jag. Igår regnade det lite, men då satt vi mest i bilen eftersom vi bytte ort. I dag är vi på Öland och har strålande sol.

   Radera