lördag 25 september 2021

Kommande böcker oktober 2021

Av någon underlig anledning så var det inte så många böcker som jag kände att jag verkligen var nyfiken på. Mestadels gick jag nog bara på välkända/intressanta författare. Kanske inte alltid rätt val, men det är ju faktiskt inte så att böckerna försvinner bara för att de inte kommer med i den här listan... Ganska många måste-böcker är det i alla fall.

Vinnarna av Fredrik Backman
Genre: Drama
Serie: Björnstad
Antal sidor: 750
Utgivningsdatum: 2021-10-06
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Det här är en liten berättelse om stora frågor: Vad är en familj? Vad är en hockeyklubb? Vad är ett samhälle? Och vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände, alla har försökt gå vidare men något med den här delen av skogen låter oss aldrig riktigt göra det. Vi är en stad med sorg i hjärtat och våld i luften, vi älskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det här inte var en sådan. Det börjar med en storm, den här gången, och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Allt vi kämpat för kommer inte överleva, alla vi älskar kommer inte bli gamla.

Så vad är en familj? En hockeyklubb? Ett samhälle? De är summan av våra val. Vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Allt. Bara allt.


Så efterlängtad! Traditionen med en Björnstad-bok först i januari verkar kunna hållas.Blickfångarna av Mons Kallentoft
Genre: Kriminalroman
Serie: Malin Fors (14)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-10-13
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Det är bitande vinter i Linköping. Ett gammalt fall med en mördad pojke gäckar Malin Fors och de andra utredarna på våldsroteln. Vem är pojken? Hur hamnade han ensam på en äng, med vartenda ben i kroppen krossat? Så en dag ger sig en kvinna i Algeriet till känna: Jag är hans mamma. Malin Fors jagas av sina demoner, och ett nyligen kraschat förhållande. När fallet med pojken tätnar dras hon i en värld där hon inte ens vet vem hon själv är och tvingas inse att till och med den egna blicken kan vara en bedragare: ingenting är vad det först synes vara.

Jag trodde nog att den här serien var slut, men så var det inte alltså.Dalskuggan av Viveca Sten
Genre: Kriminalroman
Serie: Åremorden (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-01
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Det är sportlov i Åre när ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Offret har inga kända fiender och Årepolisen står rådlös. Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat men hoppas på en fast tjänst. Hennes kollega Daniel Lindskog slits mellan familjen och arbetet.

Samtidigt har en frikyrklig sekt fått starkt fäste i de isolerade byarna nära norska gränsen. Den unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer utsatt och isolerad. Ingen tar hennes parti och snart fruktar hon för sitt liv.

När nya hemligheter avslöjas börjar en allt mörkare historia nystas upp. Hanna och Daniel dras in i en komplicerad utredning som handlar om att överleva - till varje pris.


Nej, jag har inte läst hennes Sandhamn-serie (bara första boken) och nej, jag har inte läst första delen i den här serien. Men vad har det med något att göra?Summan av alla synder av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (12)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2021-10-01
Förlag: Modernista

Från Bokus
Kartan som upptäcks inne i en vägg på bistron i Three Pines tycks först inte vara mer än en kuriositet. Men när Armand Gamache får den som present första dagen på sitt nya jobb på Sûreté-akademin i Québec visar det sig snart att den bär på förkrossande hemligheter.

När en av akademins professorer påträffas död hittar man en kopia av den egendomliga kartan på hans kropp. Och vart Gamache än vänder sig ser han en av de unga kadetterna, Amelia Choquet. Hon är tatuerad och piercad, arg och på sin vakt. Hon framstår som allt annat än en blivande polis. Ändå går hon på akademin och var en av den mördade professorns skyddslingar.

Utredningens fokus riktas snart mot Gamache själv, hans koppling till Amelia och hans möjliga inblandning i brottet. Och för både Amelia Choquet och Armand Gamache närmar sig tiden för en uppgörelse med det förflutna.


Denna skulle nog egentligen ha kommit i september... Det måste vara detta som kallas Just In Time... jag har precis läst elfte delen.Regissören av M W Craven
Genre: Kriminalroman
Serie: Washington Poe (3)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2021-10-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det är jul och en seriemördare lämnar kroppsdelar till beskådan över hela grevskapet Cumbria i nordvästra England. Ett obegripligt meddelande lämnas kvar på varje scen: #BSC6.

Washington Poe och Tilly Bradshaw kallas in för att utreda och konfronteras med ett fall som inte tycks gå ihop. Varför hade vissa av offren bedövats, medan andra tvingats dö i fruktansvärda våndor? Varför förnekar deras enda misstänkte sådant som bevisligen är sant, samtidigt som han bekänner saker de inte känt till? Och varför tog samtliga offer ledigt från sina jobb samma två veckor för tre år sedan?

När en vanärad FBI-agent hör av sig tar fallet en ännu mörkare vändning. Hon tror nämligen inte att Poe och Tilly alls har med en seriemördare att göra. Hon tror att de står inför något ännu farligare: en man som kallar sig Regissören.


Jag har läst båda de första delarna så denna är ett måste.En storm i juletid av Camilla Davidsson
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 367
Utgivningsdatum: 2021-10-06
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Första advent står för dörren och hela Stockholm förbereder sig för den stundande högtiden. Vanligtvis älskar Alice allt gnistrande pynt och alla ljusdekorationer, men inte i år. Hon har svårt att komma över det stora svek hon utsattes för julen innan och har dragit sig undan i en liten andrahandslägenhet på Mariaberget på Södermalm.

För att hanka sig fram hjälper hon aspirerande författare med deras bokmanus, fjärran från den lysande framtid hon en gång varit spådd. När Alice kontaktas av Samuel Engman, en omtalad deckarförfattare, angående hans nya manus, tackar Alice mot sin vilja ja till uppdraget, eftersom bankkontot är tomt. Samarbetet går trögt till en början, och till råga på allt blir Alice hela tiden störd ? av den lilla flickan Poppy och av katten Confucius, vars excentriska ägarinna gör allt för att locka ut Alice ur ensamheten.

I takt med att julen närmar sig mjuknar Alice, men klarar hon att lägga förra vinterns svek åt sidan och börja lita på människor igen?


Varje år vid jul tänker jag att jag vill läsa julromaner. Något år gör jag det säkert också.Gryningsjakten av Anna Kuru
Genre: Thriller
Serie: Kiruna-trilogin (3)
Antal sidor: 160
Utgivningsdatum: 2021-10-08
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det är med blandade känslor Allis kliver av planet i Kiruna efter sin semesterresa. Hon har sett fram emot att vara utvilad när hon återvänder till sitt jobb, men tankarna på allt som hänt kommer tillbaka. Vem var egentligen Raumo? Vilka var hans föräldrar, de som hoppas att han ännu lever? Vardagarna flyter på men Allis längtar bort igen. Av sin chef på bilprovningen får hon ett erbjudande om en plats i älgjaktlaget. Allis tackar ja och när höstvindarna sveper genom Kiruna ger hon sig åter ut i skogen. Det blir en stunds andrum innan tystnaden bryts av grannlagets jägare som dricker för mycket. Alkohol och jakt hör inte ihop, inte på något sätt.

Och gruvberget i Kiruna rör på sig. Får marken att skaka och Allis att minnas. Driver fram sådant som gömts under många år. Händelser som gjort Allis till den hon är - och gör hennes hämnd oundviklig.


Ännu en serie där jag är i fas. Så bra är den.Perfect Day av Torbjörn Löwendahl
Genre: Science fiction
Serie: Stayin' Alive (2)
Antal sidor: 306
Utgivningsdatum: 2021-10-09
Förlag: Lionvalley Publishing

Från Bokus
Det är en klen tröst att veta vem som ligger bakom pandemin när min kärlek är förlorad. Spillrorna av Linköpings befolkning bråkar om makten medan jag söker bekräftelse som revolverman.

Men döden har länge vandrat vid min sida.


Denna har jag faktiskt redan läst.Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan
Genre: Feelgood
Serie: Den lilla ön i havet (5)
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2021-10-11
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Flora Mackenzie är orolig för sin bror Fintan. Han har inte kommit över sorgen efter sin partner Coltan och Flora vill hjälpa honom att komma på fötter igen. Det hemsökta gamla hotellet vid öns spets var Coltans hjärteprojekt. Med lite hjälp från Flora kan Fintan förvandla hotellet till en festlig oas av sprakande brasor och god mat, allt lagom till jul.

Men att driva ett hotell visar sig inte så enkelt hon först trodde. Och att Flora dessutom är nybliven mamma gör det definitivt inte lättare. De enda som är intresserade av att komma till den vindpinade lilla ön för att arbeta i köket är en fransk kock med ett temperament som skrämmer i väg de flesta, en bortskämd norsk kökspojke som inte är den han utger sig för att vara och en smärtsamt blyg köksassistent som rodnar så fort någon pratar med henne.

Kommer den här brokiga skaran göra det som krävs för att hinna i tid till den stora öppningsdagen?


Jag har inte läst någon del i den här serien, men jag tror att jag vill det. En undran har jag... Om förlaget hade vetat hur många böcker Jenny Colgan skulle spotta ut sig, hade de då ändå envisats med att översätta varje titel till något som innehåller "lilla" och en affärsinrättning?Glorian av Hanna Blixt
Genre: Science fiction
Serie: När djuren vaknar (1)
Antal sidor: 268
Utgivningsdatum: 2021-10-11
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Ett nytt virus har precis svept över jorden. Även om naturen tillfälligt har fått återhämta sig har människan under alltför lång tid misskött planeten. Klimatflyktingarna är många, nationsgränser börjar suddas ut. Samhället präglas av övervakning med hjälp av drönare, mobiltelefoner och en ny produkt som ska rädda världen.

Under virusutbrottet har människan tvingats ta ett steg tillbaka, vilket har gett plats för djuren att ta sig in i samhällena. Men när livet börjar återgå till det normala vill inte djuren backa undan. De börjar snarare uppträda aggressivt - något som forskaren Caroline tror sig veta orsaken till. Någon vill till varje pris förhindra att sanningen kommer ut.

Glorian är en dystopisk thriller berättad ur fyra människors perspektiv. Den föräldralösa Annie som åtalas för ett mord hon inte minns att hon begått, hennes vän Walter, den tidigare väderforskaren Ben som blivit uteliggare och forskaren Caroline. Alla dras de in i en farlig härva. Ska de lyckas stoppa de krafter som vill mörklägga orsakerna till det som händer i samhället innan djuren tar över helt?


Förmodligen kommer det att släppas en hel hög med böcker som har med virus och pandemi att göra och det kan bli för mycket. Den här blir jag i alla fall lite nyfiken på.Hotet av Dean Koontz
Genre: Thriller
Serie: Jane Hawk (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-12
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Jane Hawk vet att hon lever på lånad tid. Men så länge hon andas kommer hon aldrig att upphöra att ensam kriga mot den skrämmande konspirationen som hotar miljoner människors fria vilja.

Kampen har gjort Jane till en eftersökt flykting, jagad inte bara av regeringen utan av den hemliga sammansvärjning som ligger bakom att människor tar sitt liv och i samma stund mördar många andra.

Jane riktar in sig på ett nytt byte: en listig man med förbindelser högt upp i hierarkin, en förvrängd själ med en armé av professionella mördare i beredskap.

Driven av sitt rättfärdiga raseri och obändiga jakt på rättvisa, reser Jane från södra Kalifornien till de snöiga sluttningarna vid Lake Tahoe för att möta hotet hon står emot. Trots sitt mod är hon oförberedd på den hemska sanningen som väntar henne på platsen där hennes långa mardröm föddes.


Även om jag inte har läst de två första delarna så är Koontz ett måste.Jul i rubinrött av Amanda Hellberg
Genre: Romance
Serie: Ulltunasviten (2)
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2021-10-14
Förlag: Lovereads

Från Bokus
Utåt sett har Nina Swartensköld allt: man, barn och en gynnad tillvaro på Dackesta herrgård. Men bakom stängda dörrar är äktenskapet olyckligt och hon drömmer om ett annat liv. När den frisinnade privatläraren Johan Mahler anländer för att undervisa sonen och bo på godset sker det otänkbara - Nina blir kär och känslorna är besvarade. Medan vintermörkret sänker sig brinner den hemliga förälskelsens låga allt starkare. Men riskerna är enorma. Om greven får veta sanningen mister Nina allt. Julen 1888 närmar sig, granen kläs inför luciabalen och det visar sig att fler på herrgården bär på en förbjuden längtan...

Ibland väger författaren tyngre än genren... Romance är inte min grej, men Amanda Hellberg vill jag läsa allt av.Arktiska nätter av Giles Blunt
Genre: Kriminalroman
Serie: John Cardinal (6)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
I utredningen av en serie mord och försvinnanden olikt några fall som kriminalinspektörerna John Cardinal och Lise Delorme tidigare stött på sätts de på stora prov både som människor och poliser. En senatorshustru har kedjats fast utanför ruinerna efter ett övergivet hotell i skogen långt utanför Algonquin Bay och lämnats där för att långsamt frysa ihjäl i den iskalla natten. Och hon är inte den enda. Kopplingen till händelser långt tidigare under en forskarexpedition till de arktiska öarna utanför Kanadas kust kommer inte bli uppenbar förrän långt senare. Delorme får anledning att fråga sig vem hon verkligen är och vad det innebär att vara polis och kvinna. Och hur ska hon göra med John Cardinal, hennes partner och mannen som står henne närmast?

Jag har faktiskt första delen i den här serien i hyllan, men läst den har jag inte. Än.Plundringstider av Ewa Klingberg
Genre: Kriminalroman
Serie: Värnamorden (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-22
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Journalisten Niklas Tell har funnit sig tillrätta i Värnamo efter flytten från storstaden. Stressen över att tömma faderns hus har klingat av och att bli sambo med sin vuxna dotter visar sig vara enklare än vad Niklas har trott. Vid sidan av sitt arbete ägnar han sig åt att nysta i fler av faderns ouppklarade fall.

Efter ett fridfullt julfirande hos Niklas syster Jill i Australien kommer Niklas och dottern hem till ett upp och nedvänt hus. Att någon har brutit sig in är uppenbart men inget tycks vara stulet. Däremot hittar Niklas en kvarlämnad lapp: om han inte slutar rota i de gamla fallen kommer han att råka illa ut på ett eller annat sätt...

Niklas låter sig inte avskräckas utan gräver vidare i det beryktade julgranskriget 1966 - ett mysterium som gäckat generationer av Värnamobor. Den vintern eskalerade kampen mellan rivaliserande gäng och två ungdomar dog. Fallet är fortfarande olöst - och någon vill uppenbarligen att det så ska förbli.


Än så länge har jag inte läst första delen i den här serien, men jag tror att jag vill göra det.Bära och brista av Sara Lövestam
Genre: Drama
Serie: Monikatrilogon (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-25
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Efter ett mindre sammanbrott på jobbet åker Monika på en terapeutisk skrivarkurs i Arvidsjaur. På kursen samlas en brokig grupp deltagare, och det blir en omvälvande vecka. Parallellt kliver Monikas förfäder fram ur det förflutna: Lisa, som kom till Stockholm för att söka upp sin fästman; Sten, som med sin storlek dödade sin mor; Sara-Maria, som skulle ha farit till Amerika. Deras berättelser får liv och blir bitar i det pussel som Monika lägger.

Jag måste verkligen läsa mer Sara Lövestam.Tusen ögon av Ellery Lloyd
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2021-10-27
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Hon har miljoner följare. Men en är mer uppmärksam än de andra... Emmy Jackson kallas också @mamabare och på sociala medier underhåller och tröstar hon brittiska mammor varje dag. Hon är en av de absolut största "mammabloggarna", och delar varje dag med sig av roliga och pinsamma anekdoter ur det kaotiska familjelivet. Hennes framgångar blir större och större, och hon försörjer även sin make, en kämpande författare.

Hon är kvinnan som har allt, men en av hennes följare vill slå allt i spillror.

Samtidigt som Emmy börjar känna sig allt mer förföljd knakar äktenskapet i fogarna, och hon tar hon allt sämre beslut. Vem är det som försöker krossa hennes familj?


Det är faktiskt omöjligt för mig att inte bli nyfiken på en bok med det här temat.

10 kommentarer:

 1. Åh, kommer det en ny bok om ön Mure? Den bara måste jag läsa ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så alltså? Jag har bara läst hennes böcker om det lilla bageriet och jag blev nog en aning less mot slutet, så det har inte blivit fler.

   Radera
 2. Vinnarna är ju given. Och Pennys bok ser jag fram mot såsmåningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinnarna har jag redan bestämt ska stå överst på önskelistan till jul och den ska läsas först i januari. Pennys bok kommer jag också att önska mig i julklapp, men den verkar utspela sig på hösten så det ser ut som att den får vänta till nästa höst då.

   Radera
 3. Hotet ser jag verkligen fram emot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte börjat läsa den serien än 😳😬

   Radera
 4. Härligt med en nyöversatt kommissarie Gamache!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har ju dessutom precis läst delen innan, men denna nya lär få vänta till nästa höst. Jag läser dem ju på rätt årstid 🙂

   Radera
 5. Många trevliga böcker! Jag har inte hunnit klart med mitt inlägg men närmar mig :-). Jag vet att jag läste Giles Blunt för många år sen. Visste är det en nyutgivning av den gamla serien, eller är det gammalt och nytt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Serien av Giles Blunt är den "gamla", men jag tror inte att hela serien är översatt. Eller i alla fall inte denna sjätte del, som faktiskt verkar vara den sista. Den kom 2012 verkar det...

   Radera