lördag 11 september 2021

"Lovligt byte" av Janet Evanovich

Författare: Janet Evanovich
Titel: Lovligt byte
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 298
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: One for the money
Översättare: Louise Moëlle
Serie: Stephanie Plum 1
Förlag: Richters Förlag
Utgivningsår: (original) 1994 (min) 1997
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 augusti 2021
Första meningen: Det finns en del karlar som kommer in i en kvinnas liv och förstör det för alltid.

Baksidetext
Stephanie Plum är utfattig: inget jobb, inga pengar. I ren desperation övertalar hon sin kusin att ge henne arbete. Hennes nya jobb är att fånga in brottslingar som har smitit undan borgen. Hennes första uppdrag är att finna Joe Morelli, efterlyst för mord.

Att jaga Joe är inget nytt för Stephanie, de har kommit i kontakt förut – på mer än ett sätt. Han var traktens Casanova och hon var blåögd och oskuldsfull, ända tills episoden bakom disken i det lokala konditoriet ... Efteråt kunde alla läsa om det i stora spraybokstäver vid fotbollsstadion. Något senare stötte de ihop igen – brutalt! Joe kom i närkontakt med stötfångaren på Stephanies bil. Hämnden är ljuv! Stephanie behöver verkligen pengarna hon kan få om hon fångar in Joe. Han gör allt för att hålla sig undan, samtidigt som han försöker rentvå sig från mordanklagelserna genom att spåra den verklige mördaren.

Med handväskan och pepparsprayen i högsta hugg – pistolen hinner Stephanie aldrig få upp ur väskan – ger sig Stephanie Plum ut på jakt. Hon har ett lovligt byte i sikte och varken Joe Morelli eller den lilla staden Trenton, New Jersey, kommer att bli sig lik igen.

Min kommentar
Jag har hört så otroligt mycket bra saker om den här serien, men fram till nu så hade jag faktiskt inte läst en enda av dem. Redan så långt tillbaka som 2010, alltså till och med innan jag hade startat upp min blogg, så köpte jag en. Som visade sig vara del elva. Där kunde jag ju inte börja läsa. Lite skäms jag över att medge att jag bara lite drygt två år senare lyckades hitta Lovligt byte, som är första delen, på ett antikvariat. Jag är så sist på den här bollen. Men bättre sent än aldrig. Eller hur?

Boken känns förvånansvärt aktuell och fräsch, med tanke på att den är över 25 år gammal. Det enda som skvallrar om det är avsaknaden av mobiltelefoner (som skulle ha hjälpt Stephanie ofantligt mycket) och andra tekniska hjälpmedel. I övrigt så följer det här inga regler och mallar överhuvudtaget. Det bara körs på.

Karaktärerna är lite som karikatyrer. Alla egenskaper är överdrivna, dock inte så många varv att det blir löjligt. Bara roligt. Och väldigt tydligt. Stephanie Plum själv är en katastrof till människa, som fattar katastrofala beslut. Hon vet helt enkelt inte bättre. Det gör henne bara mänsklig och det går att känna igen sig i henne. Jag gillar att hon har människor omkring sig som hon kan lita på. Åtminstone en handfull. Även om de ledsnar på henne så hjälper och stöttar de henne när hon råkar ut för de mest absurda saker. Tack vare de här utvalda människorna så hamnar hon alltid på fötterna. Trots att Stephanie är lätt att tycka om så är nog mormor Mazur min favorit. Tanten är inte klok.

Tempot är skyhögt, det händer något hela tiden. Humorn blir lite lätt flåsig ibland, men även om jag inte skrattar så blir jag road. Och kungligt underhållen. Det enda som förtar det roliga är det där läskiga psykot som är med. Där fastnar skrattet i halsen. Men ja, tyvärr så finns det nog ett antal sådana här exemplar i verkligheten.

Lovligt byte är lättsam, lättläst och lättsmält. Nu är bara frågan hur jag ska göra med den här serien. Ska jag hoppa direkt till elfte delen? Ska jag lägga kraft på att försöka läsa i ordning? Det är otroligt svårt att hitta de här böckerna på svenska. De finns inte på någon streamingtjänst och de finns inte på något bibliotek nära mig. Eller jo, på universitetsbiblioteket, men av någon anledning så får man inte låna dem utan bara läsa dem på plats. Det är ju tyvärr inget alternativ.

Goodreads hade den 4,03 i genomsnitt (beräknat på 506 093 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Lovligt byte: Annikas litteratur- och kulturblogg, Världen enligt Audrey Fenn och Bokbesatt.

2 kommentarer:

  1. Ja, den här serien syns på många bloggar. Men så knepigt att det är svårt att få tag på de andra delarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får leka lite deckare för att hitta de gamla delarna. Om man inte vill läsa på engelska. Men jag känner mig lite tveksam till att läsa alla i ordning... känns inte som att denna var så bra...

      Radera