måndag 21 februari 2022

Film: Cruella (2021)

Titel: Cruella
Originaltitel: Cruella
Genre: Drama
Regissör: Craig Gillespie
Manus: Dana Fox, Tony McNamara, Alina Brosh McKenna, Kelly Marcel, Steve Zissis, Dodie Smith (bok)
Skådespelare: Emma Stone, Emma Thompson, John McCrea, Joel Fry, Paul Walter Hauser
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 134 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 28 januari 2022



Handling
Möt Cruella de Vil som du aldrig sett henne förut. Här kommer hela historien om hur hon blev den rebelliska, eleganta och hämndlystna Cruella. Följ med till 1970-talets London, fyllt med punkrock, normbrytande attityd och ikoniskt mode.

Min kommentar
Jag har egentligen aldrig haft en tanke på att se Cruella, men så var det något program på TV där det sas något om att det skulle vara en av de bästa/mest populära Disney-filmerna. Så den här fredagen blev den en uppladdning inför EM-semifinalen i handboll.

Detta ska alltså vara berättelsen om hur Cruella blev Cruella, en prequel till Pongo, om man så vill. När jag var liten så var sagan om Pongo och de 101 dalmatinerna en av mina stora favoriter. Jag måste ha läst den... hur många gånger vet jag inte, men det är många. För mig blir det extremt underligt när Cruella plötsligt blir någon sorts hjälte och jag ska sympatisera med henne. En karaktär som i hela mitt liv har velat döda dalmatiner.

I mångt och mycket är detta en perfekt film, i alla fall vad gäller ytan. Kläder, make-up, soundtrack (vissa låtar får mig att hoppa av glädje i soffan) är fulländade. För att inte tala om skådespeleriet, det är överlag väldigt bra. Jag tror inte att jag någonsin har sett Emma Thompson spela en elak karaktär, men även det gör hon med bravur. Hon är helt enkelt perfekt. Min favorit blir dock Artie, som tyvärr inte är med så mycket, men han är bara underbar.

Det mesta av historien och bakgrunden hade jag förvisso klurat ut, men det blev en härlig och oväntad tvist mot slutet. Tyvärr så är historien alldeles för utdragen och handlingen räcker inte till för drygt två timmar. Jag tappar faktiskt fokus ibland.

Så till mitt problem med filmen Cruella... Om man inte hade greppat det innan så talar bonusscenen i eftertexterna tydligt om att allt detta har hänt före sagan om Pongo. I den sagan vill alltså Cruella göra kappor av dalmatiner. Har de gjort en tankevurpa på Disney? Eller har de fått hjärnsmälta? Eller låtsas de helt enkelt inte om det som händer i Pongo? Om man inte har en relation till Pongo så blir kanske filmen bättre, men det här blir ju helt galet.



Letterboxd hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 344 668 betyg).
IMDb hade den 7,1 i genomsnitt (beräknat på 207 841 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar