lördag 26 februari 2022

Kommande böcker mars 2022

Det kommer en del spännande i mars, bland annat en väldigt efterlängtad del i en serie (japp, jag pratar om Avdelning Q). Och så kommer det några som jag inte alls kände till sedan innan. Ordningen är återställd alltså.

Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen
Genre: Kriminalroman
Serie: Avdelning Q (9)
Antal sidor: 500
Utgivningsdatum: 2022-03-29
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
När en kvinna begår självmord på sin 60-årsdag kommer ett olöst fall från 1988 upp i ljuset. Under tre årtionden har en lång rad människor fallit offer för en våldsam mördare med en sällsynt förmåga att dölja sina brott. Carl, Rose, Assad och Gordon på Avdelning Q - som redan är pressade på grund av coronapandemin - står inför ett av sina mest komplexa och svårlösta fall någonsin.

Oerhört efterlängtad är den.10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld av Elif Shafak
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 388
Utgivningsdatum: 2022-03-01
Förlag: Bokförlaget Tranan

Från Bokus
Leilas hjärta har stannat, men hennes medvetande lever vidare i 10 minuter och 38 sekunder. I detta limbo mellan liv och död flimrar minnesbilder från hennes liv förbi, ett efter ett. Samtidigt måste hennes vänner ta till drastiska åtgärder för att hon inte ska sluta sina dagar i en omärkt grav på De bortglömdas begravningsplats.

Jag har väntat på att något mer av henne ska översättas.Sarahs lag av Marie H Lundh
Genre: Drama
Serie: Nordmyr (1)
Antal sidor: 324
Utgivningsdatum: 2022-03-03
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och framtiden är utstakad. Tror hon i alla fall, tills det visar sig att högsta chefen har lånat ut henne. De kommande åren ska inte alls tillbringas i Stockholm som planerat, utan i Norrland på en tingsrätt i en stad Sarah aldrig har hört talas om. Några veckor senare kliver hon av propellerplanet. I två år ska hon vara domare vid tingsrätten i fjällkommunen Nordmyr men inte bara det, hon ska även bo och leva här, vilket är en helt annan sak. Samtidigt är hon glad att slippa vistas i samma stad som mannen som påminner henne om varför hon vill arbeta i domstolsvärlden.

Det första året i Nordmyr är omtumlande. Vem är den hotfulle killen i cargobyxor som dyker upp på hennes första rättegång? Hur kommer det sig att bästa väninnan Laura är avståndstagande? Och varför måste mormor (av alla människor) vara en mästare på längdskidor?


Kan det vara miljön som lockar här?När vardagen knackar på av Anna Alemo
Genre: Drama
Frida och Mårten (2)
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2022-03-07
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Frida lämnas ensam att hantera sluskiga hantverkare, Pokémon-jagande föräldrar och en otrevlig professor, samtidigt som hon försöker vara ett stöd för sin väninna och sin syster, båda med kärleksbekymmer. Allt medan Mårten umgås alldeles för mycket med en kvinna med så långa ben att hälften hade varit nog. Frida kämpar för att tackla problemen men misstänksamheten mot Mårten gör det svårt. Kan hon lita på honom? Ska hon än en gång bli sviken i kärlek?

Jag blev nyfiken på hennes böcker när jag var på en bokträff i höstas.Det lilla kaféet i Köpenhamn av Julie Caplin
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2022-03-09
Förlag: Bokförlaget NoNa

Från Bokus
Välkommen till det lilla kaféet i Köpenhamn där kaneldoften sprider hemtrevnad, den varma chokladen är len som siden och romantiken väntar runt hörnet...

Kate Sinclairs liv i London är precis allt hon drömt om: ett glamoröst jobb på bästa PR-byrån, det gör bra och hon har en fantastisk pojkvän. Ända tills pojkvännen går bakom ryggen på henne och kniper chefsjobbet hon trodde hon hade som i en liten ask rakt framför näsan på henne. Med krossat hjärta och självförtroende behöver Kate komma bort för att landa.

Hon hoppar på ett uppdrag som tar henne till Köpenhamn. Goda middagar, kvällspromenader på kullerstenar och atmosfären på. Kafe Värme ger henne smak för det danska livet.

Kan dansk hygge och världens lyckligaste folk få henne på fötter igen?


Bara titeln gör mig nyfiken på denna, jag gillar verkligen Köpenhamn. Tydligen tycker andra att detta är romance, men jag kan nog tänka mig att läsa den ändå.Mannen på gatan av Trevor Wood
Genre: Thriller
Serie: Jimmy Mullen (1)
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2022-03-10
Förlag: Modernista

Från Bokus
När den hemlöse veteranen Jimmy tror sig bevittna ett mord i Newcastle vägrar polisen tro honom. Han är inte heller själv helt säker på vad han upplevde. Men så ser han affischer om en saknad person som perfekt matchar den man han såg bli mördad, och han inser att han inte misstagit sig. Men hur sätter man dit en mördare när ingen tror att ett mord har begåtts?

Jimmy får kontakt med den mördade mannens dotter och de bestämmer sig för att ta saken i egna händer och ger sig ut på jakt efter mördaren. Snart inser de att det är en långt farligare uppgift än de kunnat föreställa sig.

Men Jimmy har en stor fördel på sin sida: När man inte har något, så har man inte heller något att förlora...


Det här låter ju spännande.Tvingad till tystnad av Linda Castillo
Genre: Kriminalroman
Serie: Kate Burkholder (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-03-11
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Painter's Creek i Ohio, må vara en sömnig liten småstad där både amishfolk och vanliga amerikaner bor, men det är också staden där en serie av mord krossade ett helt samhälle för tio år sen. Det sista mordet lämnade människorna med en känsla av livets skörhet och för den unga amishflickan Kate Burkholder blev det en bekräftelse på att det var en värld där hon inte hörde hemma. Nu, femton år senare, med två döda föräldrar och mycket kompetens i bagaget har Katie blivit ombedd att komma tillbaka som polischef. Hennes amishbakgrund kombinerad med hennes erfarenhet av polisarbete i storstaden gör henne till den perfekta kandidaten. Katie är säker på att hon har kunna lämna det som hände för länge sedan bakom sig, tills den första döda kroppen av en ung kvinna hittas på ett snötäckt fält.

Tydligen är detta en välkänd och väldigt populär författare i USA. Som jag aldrig har hört talas om. Låter spännande!Vårt liv är inte vårt av Orest Lastow
Genre: Science fiction
Serie: PetaHertz-trilogin (1)
Antal sidor: 447
Utgivningsdatum: 2022-03-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
När Lundastudenten Ulla rensar efter sin morfar, som hittats mördad i sin lägenhet, finner hon kvarlämnade anteckningar som totalt förändrar bilden av honom. Den till synes anonyme taxiföraren från Iran visar sig överraskande nog ha bedrivit avancerad forskning tidigare i livet. Ulla, som själv inlett sin bana inom fysiken, får ta del av hans teknik som med rätt handlag kan manipulera både tid och rum.

Samtidigt hittar tre äventyrare på Antarktis en gigantisk svävande digital klocka omgiven av ett ogenomträngligt kraftfält. Och en annan forskare, Angus, upptäcker på sitt håll ett fenomen kring en signal med frekvensen 1.0 PetaHertz, som kan penetrera all materia.

Ulla och Angus inser att de tillsammans måste förstå hur allting hänger ihop. Men det är bråttom. Under tiden som de söker svaren på sina gåtor pågår ett stort fysikaliskt experiment som kan orsaka en global katastrof - om ingen stoppar det.


Av väldigt många skäl så låter det här mycket spännande.Tystat vittne av Susie Steiner
Genre: Kriminalroman
Serie: Manon Bradshaw (3)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-03-24
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Kommissarie Manon Bradshaw är långt ifrån på topp. Allt i hennes liv andas tristess. Hemma går hon och maken varandra på nerverna och allt handlar om att hålla näsan ovanför ytan i småbarnsföräldraträsket.

En tidig morgon när Bradshaw är ute i en park gör hon en makaber upptäckt: en man som hänger i en snara från ett träd. Mannen visar sig vara litauisk gästarbetare och när Manon och hennes kolleger börjar utreda dödsfallet dyker det tidigt upp tecken på att det kan röra sig om mord och inte självmord.

När poliserna börjar prata med de litauiska gästarbetarna i området visar det sig att de lever under miserabla förhållanden och ständiga hot. Ironiskt nog skulle de ge vad som helst för att få leva det tråkiga liv som kommissarie Bradshaw har svårt att finna någon glädje i eller ens acceptera, och ju närmare polisen kommer sanningen om den döde mannen, desto tystare blir alla som haft kontakt med honom. Ingen vill riskera att bli nästa person som hittas hängande från ett träd...


Första delen i den här serien blev ju lite av en snackis. Nu är detta redan tredje delen och jag har fortfarande inte ens läst den första.Kates besynnerliga pysselbutik av Ali McNamara
Genre: Feelgood
Serie: St Felix (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-03-30
Förlag: Lavender Lit

Från Bokus
När Kate öppnar sin lilla pysselbutik i den idylliska kuststaden St Felix känns det som att hennes största dröm äntligen går i uppfyllelse. Men det dröjer inte länge förrän hon råkar snubbla över ett mysterium i sin nya butik: ett mysterium som sträcker sig över sextio år tillbaka i tiden.

Jack, som driver en annan nyöppnad butik i stan, erbjuder sig att hjälpa Kate lösa mysteriet, men de upptäcker snart att historien som rullas upp framför dem bär kusliga likheter med deras egna liv. Gamla oförrätter kommer upp i dagen och frågan är om Kate och Jack kan lyckas ställa allt till rätta igen? Och kan de också själva få sitt lyckliga slut?


Jag tror att jag snart måste prova på någon av hennes böcker.En vänskap av Silvia Avallone
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-03-18
Förlag: Natur & Kultur

Från Bokus
Om någon hade bett Elisa tala om exakt när hennes och Beas vänskap började skulle hon inte ha kunnat svara. Var det den där kvällen när Beatrice dök upp på stranden - plötsligt, som en stjärna som föll ner från himlen? Eller var det senare, när de stal ett par jeans i en exklusiv butik och flydde på sina moppar? Slutet är hon däremot säker på, trots att det har gått tretton år gör det fortfarande ont.

Numera tror alla att de känner hennes bästa vän, Beatrice, som har följare över hela världen. De vet vad hon har på sig, vad hon äter och vart hon åker på semester. De beundrar henne, avundas henne, hatar henne, dyrkar henne. Men ingen anar den hemlighet som döljer sig bakom leendet som alltid är exakt likadant, ingen kan föreställa sig hur det var när "la Rossetti" bara var Bea.

Elisa är en skygg kvinna, fortfarande bara drygt trettio men kanske lite gammaldags. Hon tycker varken om att visa upp sitt liv eller sociala medier. Men nu vill hon berätta historien om deras vänskap.


Jag har läst två böcker av henne, en som jag verkligen gillade och en som jag inte var så glad i. Kanske borde jag försöka igen.Pitbull av Anne Mette Hancock
Genre: Kriminalroman
Serie: Kaldan och Schäfer (3)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2022-03-23
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
Journalisten Heloise Kaldan skriver en artikel om Röda Korsets vaktjänst, ett system där volontärer ger en hjälpande hand till människor som ligger på sin dödsbädd. Under researcharbetet möter hon Jan Fischof, en cancersjuk äldre man från Södra Jylland. Han berättar för Heloise att han i sin ungdom var inblandad i ett mord, som han nu fruktar att Gud kommer straffa honom för.

Heloise vägrar tro att Jan är en kallblodig mördare och börjar gräva i vad som hände offret, en man som kallades för Pitbull. Hon upptäcker att händelsen har en koppling till ett fall från slutet på 90-talet, då flera unga kvinnor försvann spårlöst. I jakten på sanningen tar hon återigen hjälp av sin gamle vän, mordutredaren Erik Schäfer.

I en kamp mot klockan måste Heloise ta reda på vad som verkligen hände innan Jan tar sitt sista andetag. Vem var Pitbull? Hade Jan något med hans död att göra? Och vem kan Heloise lita på när både de anhöriga och polisen ljuger?


Det här är en serie som jag är mycket nyfiken på.

6 kommentarer:

 1. Natriumklorid ser jag verkligen fram emot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också. Ett självklart inslag på min önskelista 🙂

   Radera
 2. Här fanns en del jag inte noterat tidigare - tack för tips. Jag läste Elif Shafaks bok 2019 och den hamnade som nummer ett på min årslista. Året efter läste sonen den, och den blev nummer ett för honom också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag ännu mer säker på att jag måste läsa Shafaks bok. Kanske kan jag önska mig den när jag fyller år.

   Radera
 3. Hm, sju gemensamma böcker. Sen funderade jag lite på Vårt liv är inte vårt men den kom inte ända fram. Samma sak med Anna Alemos serie som gjorde mig nyfiken. Men även om jag tog med ett gäng böcker är det bara ett fåtal som är helt givna som t.ex Avdelning Q.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så många ändå, alltså... Jag kände mig inte alls inspirerad när jag började gå igenom boksläppen, men efterhand så kände jag mig mer sugen. Precis som du så ser jag Natriumklorid som den enda(?) självklara måste-boken.

   Radera