måndag 28 februari 2022

Film: The Matrix resurrections (2021)

Titel: The Matrix resurrections
Originaltitel: The Matrix resurrections
Genre: Science fiction
Regissör: Lana Wachowski
Manus: Lana Wachowski, David Mitchell, Aleksandar Hemon
Skådespelare: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 148 min
Serie: -
Såg den på HBO 11 februari 2022



Handling
Även i filmens värld har 20 år gått sedan händelserna i de föregående filmerna, och Thomas Anderson lever sitt liv som framgångsrik spelutvecklare, helt ovetandes om vad som sker i världen utanför Matrix-bubblan. Han känner dock att någonting inte är riktigt som det borde, och ganska snart stöter han på personer som vill ta honom ur den konstgjorda världen tillbaka till den verkliga.

Min kommentar
Det finns filmer som jag bara måste se, alldeles oavsett vad andra kan tänkas tycka om den. The Matrix resurrections är en sådan film. Jag tror inte ens att jag kollade vare sig recensioner eller betyg på olika filmsajter innan jag beställde den som blu-ray. När jag såg att den streamades på HBO så struntade jag i att jag hade beställt den (jag måste ju ändå ha den) och bestämde att det fick bli veckans fredagsfilm.

Filmens start är väldigt, väldigt meta och till skillnad från många andra så uppskattar jag det. Man måste vara alert och ha fokus, inte slappna av för en sekund. Då tappar man tråden. Det här är en så vansinnigt snygg film att jag nästan känner ett lyckorus.

Första halvan av filmen är fantastisk. Det är inte så mycket action utan allt händer i huvudet och det är massor att fundera på. Andra halvan blir det åka av och då tycker jag att filmen tappar lite. Humorn är av min typ, alltså inte den gapiga övertydliga sorten. Här får man tänka lite själv.

Keanu Reeves har väl aldrig varit en bra skådis och det är han fortfarande inte. Något har han i alla fall, kanske är det närvaron som gör honom speciell. Skådespeleriet är generellt bra, men jag har oerhört svårt att ta The Analyst på allvar när jag upptäcker att det ju är han, den där Barney-personen, från How I met your mother.

Detta är en modern Matrix, med äldre huvudpersoner. Nostalgifaktorn är hög och så är även självdistansen. Det gillar jag. Tyvärr är filmen väldigt mycket för lång för sitt eget bästa, men tråkig blir den aldrig.

Jag är av den alldeles bestämda åsikten att man aldrig någonsin kan återskapa den första filmen, som var magisk och ny. Glädjande nog så är det inte det man har försökt göra med The Matrix resurrections. Man gör något helt annat. Om den tillför något? Kanske inte. Men den är underhållande. Och vansinnigt snygg. Sa jag det? När jag får min blu-ray så ska jag se alla fyra. I snabb följd.



Letterboxd hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 218 141 betyg).
IMDb hade den 5,7 i genomsnitt (beräknat på 191 280 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar