måndag 14 februari 2022

TV-serie: Only murders in the building #1 (2021)

Titel: Only murders in the building
Originaltitel: Only murders in the building
Genre: Crime
Skapad av: John Hoffman, Steve Martin
TV-bolag: hulu
Skådespelare: Steve Martin, Martin Short, Selena Gomez, Amy Ryan, Aaron Dominguez
Premiär: 2021-08-31
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 30 min
Såg den på Disney+ januari-februari 2022

Handling
Vi får följa tre personer i New York som inte känner varandra sedan tidigare, men alla är fascinerade av true crime. Plötsligt finner de sig mitt i händelsernas centrum efter att ett grymt dödsfall inträffat i deras egen exklusiva fastighet. Trion misstänker mord och bestämmer sig för att använda sina true crime-kunskaper för att ta reda på sanningen.

Min kommentar
Det måste ha varit någon gång i höstas som jag först fick ögonen på Only murders in the building, men då hade inte alla avsnitt släppts så den fick vänta. Exakt vad som lockade minns jag inte, men det hade säkert med de inblandade att göra. Och naturligtvis handlingen. Den fick vänta ända till nu, men då såg vi den i gengäld i en rasande takt.

Miljön i serien får mig att tappa hakan. Den här byggnaden mitt i New York, finns den? Nej, inte under namnet Arconia i alla fall, men byggnaden som använts för exteriören finns faktiskt. Och den har (väldigt dyra) lägenheter. Om jag någon gång kommer till New York så vill jag dit och titta. Det har jag redan bestämt.

Mest av allt så är det fantastiskt kul att se både Steve Martin och Martin Short i något igen. De kan fortfarande. Det är min slutsats. De tre huvudpersonerna är så otroligt olika och det är en rent fantastisk kemi och dynamik mellan dem. Karaktärsbygget är riktigt bra. Alla får ta plats och ingen är speciellt enkel. Snarare tvärtom. Oliver är egentligen en avskyvärd karaktär, motsatsen till diskret, men det är omöjligt att inte gilla honom. Samtidigt som man stör sig vansinnigt mycket.

Serien gör lite parodi på true crime-genren och poddar. Särskilt kombinationen av de två. Man gör det med så stor värme och kärlek och det är nog det som gör detta så bra. Dialogen är bra. Samspelet är bra. Upplägget är både intelligent och bra. Stickspåren är många och pusselbitarna pytsas ut i lagom takt.

Only murders in the building är rolig, charmig, spännande och känns ny. Jag längtar redan efter andra säsongen. För en sådan måste det väl ändå bli med tanke på slutet.TV Time har serien 9,8 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,1 i genomsnitt (beräknat på 58 558 betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

 1. Den skulle jag vilja se! Men så har vi inte Disney+.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna är värd att skaffa Disney+ för. Ett tips är att samla ihop några filmer/TV-serier att se under gratismånaden. Sedan säga upp det igen 🙂

   Radera
 2. Då ska jag nog testa på den här vid tillfälle nu när vi ändå har Disney+. Just nu är det Masterchef Australia (på TLC) som tar den mesta av min tv-tid med fem avsnitt i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är verkligen sevärd! När vi behöver se något där vi inte måste tänka så ser vi Lego Masster (Australien och USA) eller Taskmaster (det brittiska originalet) 😁

   Radera