söndag 27 februari 2022

Smakebit på søndag: Kryptan

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det har varit en omvälvande vecka med oroväckande nyheter både privat och för världen i stort. Man kan bara hoppas att allt blir bra. Själv skulle jag behöva ett par månaders semester. Det är nog vad som krävs för att riktigt vila ut, men det kommer ju inte att hända.

Bara för att göra allt ännu tyngre så har jag tagit mig an en bok som har stått i hyllan i tio år; Kryptan av Kate Mosse. Den har inte lockat ett dugg och definitivt inte efter att jag läste första delen i den här Languedoc-serien, Labyrinten (det var åtta år sedan det...). Jag vet att jag är underlig, men jag kan inte ge bort böcker som jag inte har läst för tänk om den är bra... 😲 I år tog jag med den här boken i min Vi möts igen-utmaning och egentligen är den med i mars-planeringen, men jag tänker att jag börjar lite tidigare. Så har jag gott om tid på mig.

Min smakebit är från sida 55:
Anatole lämnade den sovande kvinnan och smög ut från det torftiga hyresrummet. För att inte störa pensionatets andra hyresgäster gick han försiktigt i strumplästen långsamt ner för den smala och dammiga trätrappan. Han såg en gaslampa brinna på varje trappavsats när han gick ner för den ena trappan efter den andra, tills han kom ner till korridoren som ledde ut mot gatan.
    Det var ännu inte riktigt gryning, ändå höll Paris på att vakna. På avstånd kunde Anatole höra ljudet av matkärrorna. Tvåhjuliga kärror av trä som drogs över kullerstenarna med mjölk och nybakat bröd till kaféerna och barerna i Faubourg Montmartre.

24 kommentarer:

 1. tråkigt med dammig trappa, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vill också ha koll på böcker innan de går vidare

   Radera
  2. Den här delen av boken utspelar sig 1891. Jag tror det fanns värre saker än damm i den trappan 😬

   Radera
 2. Blir väldigt intressant att se vad du tycker. Väldigt... Ska inte avslöja vad jag tyckte. Nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror mig komma ihåg ungefär vad du tyckte om denna, men jag misstänker att det inte alls var lika illa som det jag förväntar mig 😁 Än så länge är den faktiskt uthärdlig, men jag har inte ens kommit 100 sidor in. Det är fortfarande vääääldigt långt kvar...

   Radera
 3. Jag har del 1 oläst i bokhyllan, men visste inte att det fanns en del 2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det finns till och med en del tre, men den är inte översatt. De är nog ganska fristående om jag har förstått det rätt.

   Radera
 4. Tråkigt med all oro. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. Världen kan vi inte göra så mycket åt, men jag hoppas det ordnar upp sig med det som oroar dig privat.

  Ja, ibland blir en bok bara stående i hyllan. Man trodde att man skulle ta sig an den med liv och lust, men så går det bara inte. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det privata kommer nog inte att ge sig på ett tag. Inte världen heller.

   Den här boken lät väldigt spännande på baksidan och så lockade ju tegelstensformatet. Då. Nu när jag har läst en annan bok av henne så lockar den inte alls.

   Radera
 6. Jag har Kryptan oläst i hyllan. Tror att jag fick den genom Låna&Läs som Bokia hade. Visste inte att den var den andra delen i en serie.
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag har förstått det rätt så ska det bara vara någon karaktär som dyker upp i båda böckerna, men helt säker är jag inte. Och så är det ju området som böckerna utspelar sig i.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. har läst Kryptan. gillade den. blir sugen på Labyrinten. var inte medveten om ett sammanhang. jag har skrivit om den i min blogg. tack för smakebit och påminnelse. jag har två dammiga trätrappor i mitt hus. just nu i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns tydligen en tredje del också 🙂 Jag har bara kommit lite drygt hundra sidor in, men jag är redan så otroligt trött på alla detaljer... och all franska.

   Radera
 9. Den där boken tror jag att även jag har stående oläst i hyllan. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt mål är att bara ta mig igenom den. I bästa fall är den bra. I värsta fall så kan jag bli av med två tjocka böcker i bokhyllan 🙂

   Radera
 10. Jag fick en vibb när jag läste namnet på författaren så jag kollade i mitt bokregister. Och tamme sjutton om inte jag har läst ett par böcker av henne, den första läste jag redan 2005, Eskimo kissing, som handlade om inuiter, och den har jag gett toppbetyg! Tyvärr minns jag inget av den. Hoppas du gillar boken nu då du äntligen kommit till skott! Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon verkar ha skrivit massor av böcker. För min del så tycker jag att hon är alldeles för ordbajsig och jag tror inte att vi är kompatibla. Alls.

   Radera
 11. Känner igen författarnamnet men har inte läst något vad jag kan minnas iaf…tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du frågar mig så behöver du inte heller läsa något av henne 🙂

   Radera
 12. Tack för smakbiten. Kände inte alls till den boken/författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte din genre. Inte min heller 😁

   Radera