lördag 12 februari 2022

Bok: Nödrop av Grethe Bøe

Författare: Grethe Bøe
Titel: Nödrop
Genre: Thriller
Antal sidor: 287
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Mayday
Översättare: Cajsa Mitchell
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 26 januari 2022
Första meningen: Tystnaden vibrerade över öknen av tätt packad is.

Baksidetext
När relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-16-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet.

Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp. Det enda som kan förhindra en fullskalig konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge för att avslöja vad som egentligen hände.

Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna. Jagad över den ogästvänliga arktiska tundran inser Ylva att vare sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitat sig på är vad de utgett sig för att vara.

Min kommentar
Nödrop dök upp som en överraskning, men jag hade lagt märke till den innan. Förra året kallades den för årets norska thrillersuccé. Egentligen räcker det för mig, norskt och jag brukar passa bra ihop. Dessutom lockar ju miljön, jag menar långt upp i norr, kallt och ödsligt. Vad skulle kunna gå fel?

Boken börjar med en prolog. Sedan hoppar vi tillbaka i tiden för att få reda på hur vi hamnade i den situation som prologen beskriver. Jag tycker det här är väldigt märkligt, att man kallar något, som egentligen inte har hänt än, för prolog. Nåväl, det här är ju ett beprövat och fungerande grepp i film. Tyvärr så funkar det inte alls lika bra i bokform. Tycker jag.

Miljön är ju i sanning lockande och den är väl det som är bäst i den här boken. Den är väldigt bra beskriven och jag kan nästan känna kylan och ödsligheten. Att man är totalt utlämnad till naturen.

Karaktärerna är inte många, men jag får ingen känsla för dem. Vilket i sin tur gör att jag inte bryr mig om hur det går för dem. Ylva får nog betraktas som huvudperson och hon är minsann inte bara pilot. Hon verkar även vara MMA-expert och läkare/kirurg. Berättartekniskt så får vi veta allt genom den allvetande berättaren. Vi byter POV hela tiden, inklusive inre tankar, ibland mening för mening. Ofta i kombination med utdragna och flummiga tankar. Det gör det hela lite rörigt, men det största problemet är att jag inte kommer nära någon.

I början är det så många tillbakablickar och det här är ju något som jag inte brukar gilla speciellt mycket. Det är dock inte mitt största problem med den här boken, utan det är att det berättas för mig hur och vad jag ska känna. Inget i texten får mig dock att känna det, eftersom känslorna bara beskrivs. De känns inte. Jag upplever det som att författaren har försökt för mycket, försökt få ihop en vacker text, nästan lite pretentiöst, men det blir mest svamligt och lite högtravande.

Det märks tydligt att författaren är regissör, eller i alla fall håller på med film. Allt är väldigt filmiskt beskrivet och det är nästan så att man kan se de olika scenerna framför sig. Faktum är att detta nog hade funkat mycket bättre som film. Det är en förutsägbar historia som vecklar ut sig, det var uppenbart vad det handlade om, men det förstör inte något egentligen.

Kanske är det lite otur för den här boken att jag precis har läst en annan på exakt samma tema, men jag tror inte att det spelade någon avgörande roll. Men vad hände med Igor? Varför ingen epilog om honom? Och jag tänker inte ens börja gå in på hur lätt det var att hacka ryssarnas system.

I grund och botten så är Nödrop en spännande (och väldigt aktuell) historia och jag förstår att andra kan gilla den, men utförandet passar inte mig jättebra.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,72 i genomsnitt (beräknat på 99 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Nödrop: Jag kan inte hitta någon.

2 kommentarer:

  1. Hm, 3,5. Den står fortfarande på listan men med lägre förväntningar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina förväntningar var nog ganska höga, men samtidigt var jag väldigt skeptisk. Som jag brukar bli när något kallas "årets...". Historien är som sagt bra, men utförandet funkar inte så bra för mig.

      Radera