måndag 7 februari 2022

TV-serie: Squid game #1 (2021)

Titel: Squid game
Originaltitel: Squid game
Genre: Drama
Skapad av: Hwang Dong-hyuk
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Jung Ho-yeon, Oh Yeong-su, Wi Ha-Joon
Premiär: 2021-09-18
Produktionsland: Sydkorea
Antal avsnitt: 9
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på Netflix januari 2022

Handling
Gi-hun är skuldsatt upp över öronen när han får ett mystiskt erbjudande att delta i ett spel där han kan vinna en stor summa pengar för att betala av sina skulder. Något som verkar vara en barnlek tar sedan en blodig vändning.

Min kommentar
Ingen har väl lyckats undgå Netflix största succé, Squid game? Jag ville inte se den, eftersom det inte kändes som att det var något för mig. Brutalitet är inget jag går igång på. Sambon däremot faller gärna för grupptrycket och jag gav med mig. Det kunde ju vara intressant att se vad det här egentligen är.

Jag hade rätt om att det skulle vara för brutalt och grymt för mig, men man frossar ändå i det. Det finns liksom bara där, högst påtagligt, kallt och känslolöst. Det är inte det att något är osannolikt, det är det absolut inte. Tyvärr. Under detta finns det en liten kärna som är intressant och berörande.

De första avsnitten är lite sega, de förklarar lite för mycket. När de väl kommer till det hemliga stället så blir det betydligt mer intressant. I det stora hela handlar det nog om moral kontra kapitalism. Moral är ju en lyx som fattiga inte alltid har råd att unna sig, medan de rika inte bryr sig. De har ju råd att stå över den. Allt fokus är på deltagarna, att de inte har något kvar att förlora och därför är beredda att göra vad som helst för pengarna. Själv sitter jag och funderar på hur de som "jobbar" där är funtade. Varför gör de detta? Vad får de?

Rent generellt så brukar jag ha svårt för vissa saker i asiatisk film. Väldigt ofta blir det teatraliskt överspel. Så även här. Det stör dock inte alltför mycket, egentligen är det bara en karaktär som är för mycket. Av allt. De andra är betydligt mer lågmälda och oftast kan jag förstå deras moraliska dilemman. Det är också, ibland, svårt att hänga med i de kulturella skillnaderna. Mycket är annorlunda mot hur jag själv tänker och fungerar, men det är bara att acceptera och det är lärorikt.

Slutet känner jag mig inte alls nöjd med. Personligen så hade jag önskat mig ett riktigt avslut, ett som inte öppnar för en fortsättning. Jag är tveksam till om det kan bli något vettigt av en uppföljare. Men det händer ju att jag har fel.

Squid game var inte det jag trodde. Trots att jag inte faller som en fura så är det en briljant serie. Om man inte har några betänkligheter mot brutalitet.

Säsongsavslutning: [spoiler]Seong Gi-hun vinner alltihop, men vägrar att använda pengarna. Han blir plötsligt kallad till ett möte, där den gamle mannen Og Il-nam ligger på dödsbädden. Det är han som ligger bakom alltihop. Gi-hun tänker ge sig iväg till USA, där hans dotter finns nu, men på vägen till planet ser han en man som spelar samma spel som Gi-hun gjorde när han fick inbjudan. Han springer dit och jagar bort "spelledaren" och tar kortet med telefonnumret. Han ringer det och säger att han aldrig kommer att ge upp. Han går aldrig ombord på planet.[/spoiler]TV Time har serien 9,72 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,0 i genomsnitt (beräknat på 383 991 betyg).
Jag ger den 3,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag gillade serien men håller med om slutet, det var jag inte nöjd med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska tydligen bli en fortsättning, men jag undrar om det kan bli något vettigt och bra av det.

      Radera