måndag 7 februari 2022

Film: Jungle cruise (2021)

Titel: Jungle cruise
Originaltitel: Jungle cruise
Genre: Äventyr
Regissör: Jaume Collet-Serra
Manus: Glenn Ficarra, John Requa, Michael Green
Skådespelare: Emily Blunt, Dwayne Johnson, Jesse Plemons, Paul Giamatti, Jake Whitehall
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 127 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 14 januari 2022





Handling
Året är 1916 och Lily Houghton, doktor i botanik, ger sig ut på jakt efter ett träd, vars blommor kan läka alla sjukdomar. Resan går till Amazonas djungel. Hon tar med sig sin bror, som inte alls uppskattar äventyr eller umbäranden. För att ta sig till målet behöver hon hyra en duktig skeppare med båt.

Min kommentar
Filmen som blev bortvald förra veckan var Jungle cruise och när fredagen kom så kände jag att vi behövde något roligt. Något där man kunde skratta och glömma den ganska oroväckande verkligheten i ett par timmar. Jag måste säga att det här var ett väldigt lyckat val, avseende just det målet.

Om man ska vara kritisk så är det här ett hopkok av ett flertal (i vissa fall mycket bättre) filmer, som till exempel Jakten på den försvunna skatten, Mumien och Pirates of the Caribbean. Man har liksom gått med en hyvel och skrapat av det gottigaste från dem och satt ihop till en ny film. Ett hyfsat resultat, tycker jag.

Det börjar väldigt bra, fartfyllt och roligt. När det övernaturliga tar över så tappar filmen både tempo och mitt intresse. Jag blir också lite smått irriterad över att alla filmmakare tycks tro att alla filmer måste innehålla minst en romantisk tråd. Där håller inte jag med alls. Det är en helt oblodig historia, men med ganska mycket slagsmål. Tyvärr av den sorten där i alla fall jag knappt ser något. Det är mörkt, filmat på nära håll och riktigt snabba klipp.

Filmen är överlag väldigt humoristisk, särskilt för mig som älskar ordlekar som levereras som träffsäkra one-liners. Jag skrattade högt flera gånger. Personligen så tycker jag att det nästan var för lite av den varan. I synnerhet längre in i filmen. Dess starkaste kort är animeringarna. Vissa var så otroligt snygga, som när de gick från kartan till verkligheten. Samtidigt är animeringarna också dess svagaste kort. En del såg bara konstgjorda ut. Det blev helt enkelt för vackert.

Jag skulle inte vilja gå så långt som att kalla Dwayne Johnson för favorit, men jag gillar honom. Han gör det här väldigt bra. Emily Blunt är perfekt som den motsträviga feministen, som alltid har rätt när hon pratar med en man. Oavsett hur fel hon har. Dock blir min favorit, inte speciellt oväntat, den stora katten. Den stjäl varenda scen den är med i. Precis som den mesige brorsan gör.

Jungle cruise är ett äventyr i dess renaste form. Den är otroligt förutsägbar, men det gör inget alls. Tyvärr lite för lång och kanske också lite för snygg för sitt eget bästa.



Letterboxd hade den 2,9 i genomsnitt (beräknat på 119 668 betyg).
IMDb hade den 6,6 i genomsnitt (beräknat på 163 108 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Det var ju inte så olika mot vad jag tyckte, även om du var utförligare. Dwayne Johnson gillade jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar nog nästan allt Dwayne Johnson gör, verkar det. I alla fall de roller där humor ingår 🙂

      Radera