söndag 13 februari 2022

Smakebit på søndag: Croissants till frukost

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det var dags för lite feelgood, eller vad man ska kalla det. Inga mord, än så länge i alla fall, i Croissants till frukost av Annika Estassy. Däremot känner jag nog att jag lätt hade kunnat skada en av karaktärerna här. Eventuellt båda. Inte så mycket feelgood så här långt alltså. Jag har kommit ganska mycket längre än där jag har hämtat smakebiten (kanske läser jag till och med ut den i dag), men detta är själva... starthändelsen, kan man säga. Det är Cecilias födelsedag och hon packar upp presenterna hon fått från sin sambo.

Min smakebit är från sida 25-26:
    Efter att ha sträckt sig efter sina glasögon och läst igenom sidorna, blev hon alltmer torr i munnen. Hur hon än bläddrade bland papperna, gick det inte att missförstå betydelsen av contrat d'achat.
    Gabriel kom tillbaka. Hon tittade upp på honom och viftade med dokumenten.
    "Och vad ska detta föreställa?" frågade hon. Hon sparkade av sig täcket och klev upp, tog på sig morgonrocken och drog åt skärpet så häftigt att hon tappade andan.
    "Du skulle ju vänta på mig..." sa Gabriel och gnuggade sig i pannan. "Men... det är det som är presenten."
    "Ett hus?" Du har alltså inte hyrt, utan köpt ett hus?" Cecilia gick ut till vardagsrummet, slet av sig glasögonen och vände sig mot Gabriel som stod med hängande armar, en karikatyr av någon som sålt smöret och tappat pengarna. "För trehundrafemtiotusen euro?" skrek hon och höll sig om huvudet. "Hur i helvete tänkte du, Gabriel? Och framför allt - hur hade du råd?"

18 kommentarer:

  1. förstår inte förtjusningen med croissanter, tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det gör inte jag heller. Torrt och smaklöst 🙂

      Radera
  2. jag hade framför allt blivit nyfiken om någon hade köpt ett hus åt mig. tror jag. ingen har hittills kommit på tanken, tyvärr. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här ingår då inte bara ett hus, utan även ett livsbyte. Huset ska nämligen bli ett bed and breakfast och de ska flytta dit på heltid. Alltså säga upp jobben de har i Sverige, bland annat.

      Radera
  3. Trevligt med lite överraskningar på sin födelsedag. Ett hus är en av dem. Tack för smakebiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att jag hade uppskattat ett husköp i ett annat land, som jag inte alls varit involverad i att köpa. Speciellt inte om det betydde att jag var tvungen att säga upp mig från jobbet, flytta till ett annat land och plötsligt driva ett bed and breakfast. Det framgår ju inte av smakebiten 😬

      Radera
  4. Den här har jag funderat på att läsa men inte kommit mig för. Däremot har jag ju läst andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna är den första jag läser av henne och jag gillar verkligen hur den är skriven. Även om jag inte alls gillar karaktärerna och deras val.

      Radera
  5. Jag älskar croissanter, de smöriga som flottar av sig överallt. Men den här boken låter inte som något för mig. Tack för smakbit, trevlig söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mer en engelsk frukost-människa 🙂

      Radera
  6. Tack för smakbiten! Hade inte blivit glad om sambon köpt ett hus utomlands utan att konsultera mig innan.

    SvaraRadera
  7. Croissanter har jag inte ätit många. Boken har jag sett men lite här och var inklusive på jobbet. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske att jag har ätit en croissant i hela mitt liv... Det är inget jag väljer själv.

      Radera
  8. Den här boken står på min önskelista.
    Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  9. Såna stora investeringar kanske man ska besluta om tillsammans... Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag skulle reagera ungefär som hon i smakebiten. faktiskt.

      Radera