lördag 27 maj 2023

Kommande böcker juni 2023

Kanske inte någon extremt efterlängtad bok den här månaden, men ett bra och starkt startfält ändå. Egentligen var jag nyfiken på fler, men jag försöker ju som sagt vara restriktiv.

Den frusna polisen av Christina Olséni & Micke Hansen
Genre: Mysdeckare
Serie: Ystadmorden (1)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2023-06-15
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Sedan kriminalkommissarie Frank Mobergs hustru oväntat gått bort ett halvår tidigare, har Frank hårdnackat vägrat att prata med företagshälsovårdens psykolog. Istället begraver han sig i arbete och oroar sig samtidigt för sin sävliga och något överviktiga bassett, Betty, som är ensam hemma på dagarna. När Franks gamle far, Gösta, ringer i panik och hasplar ur sig att han gjort ett makabert fynd i en av andelsfrysarna i Glemmingebro blir det startskottet på Franks jakt efter en kallblodig mördare som hemvant rör sig på Ystads pittoreska kullerstensgator. Då Frank har en personlig koppling till offret bestämmer han sig för att ta hand om utredningen på egen hand och lämnar in polisbrickan med förevändningen att han vill gå i pension ett år tidigare än planerat. I samma veva flyttar hans vuxna dotter hem efter en uppslitande skilsmässa och hans och dotterns relation blir allt annat än friktionsfri. När sedan Gösta brådstörtat lämnar äldreboendet Lyckan för att även han flytta in till Frank, är katastrofen nära.

Nu har jag ju faktiskt läst en av deras böcker. Med ett överraskande gott resultat. Bra att ha något att läsa om turen går till Ystad också.



Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2023-06-27
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Sam och Sadie träffas på ett sjukhus 1987. Sadie besöker sin cancersjuka syster och Sam återhämtar sig från en bilolycka. De två ensamma själarna förenas i den gemensamma kärleken till dataspel, och när de av en slump möts igen åtta år senare inleder de ett samarbete som för dem till oanade höjder: de blir superstjärnor i spelvärlden. Men i verkligheten är saker och ting inte lika fulländade som i spelens virtuella värld. Imorgon och imorgon och imorgon följer Sam och Sadie genom åren av professionell framgång och personliga motgångar, samtidigt som samhället och deras relation förändras.

Jag har läst en annan bok av henne, som jag tyckte om. Denna har fått pris från både Goodreads, Amazon och Time Magazine.



Tyst som muren av Arnaldur Indriðason
Genre: Kriminalroman
Serie: Konrad (4)
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2023-06-09
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Ett märkligt fynd hittas, mitt i Reykjavík, ett mänskligt skelett hittas i en källarvägg. Någon murades in här för decennier sedan och glömdes sedan av världen. Kriminalpolisen i Reykjavík startar en utredning, men ingen anmälan om försvunnen person passar in. Vem är offret? Vad ligger bakom brottet? Kan gärningsmannen fortfarande hittas?

När den pensionerade kommissarien Konrá engagerar sig i fallet, upptäcker han snart att hans forna kollegor blockerar honom från all information. De har fattat misstankar om att han har undanhållit viktig information under tidigare utredningar, kanske för att dölja spår som leder till hans egen familj, och mordet på hans far.

Konrá fortsätter efterforskningarna under radarn, men inser snart att han befinner sig i fara. Hade det kanske varit bättre att låta det förflutna vila?


Min läsning av Arnaldurs böcker har helt kommit av sig. Dags att ta tag i den igen kanske?



Rosengömman av Amanda Hellberg
Genre: Romance
Serie: Silverfallen (1)
Antal sidor: 382
Utgivningsdatum: 2023-06-12
Förlag: Lovereads

Från Bokus
Det är sommarfest och Anna Sager och hennes tre närmsta vänner och grannar, Helena, Kim och Nadja, möts på det anrika hotellet Rosenlund utanför Skövde. På festen dyker en hotfull man upp som har kopplingar till alla fyra. När mannen sen försvinner spårlöst sätts polisen Daniel på fallet. Daniel som Anna dessutom är förälskad i. Ju mer polisen utreder försvinnandet, desto mer hotar kvinnornas hemligheter att komma upp till ytan och omkullkasta tillvaron. Bakom villornas perfekta fasader finns djupa sprickor och frågan är om den ödesdigra sommarfesten kommer att förstöra väninnornas liv och deras band för alltid?

Rätt författare. Fel genre. Någon gång ska jag prova på hennes romance-böcker.



Blodrött hav av Lilja Sigurðardottir
Genre: Kriminalroman
Serie: Áróra (2)
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2023-06-23
Förlag: Modernista

Från Bokus
När den framgångsrike entreprenören Flosi kommer hem en kväll är huset upp och nedvänt och hans fru Gu rún försvunnen. Ett brev har lämnats kvar på köksbordet. I det står det att hon hon blivit kidnappad, och att om Flosi inte betalar en gigantisk lösensumma kommer Gu rún att dö.

Brevet innehåller tydliga instruktioner om att inte kontakta polisen, och Flosi vänder sig till Áróra, som är detektiv med specialinriktning på att hitta undangömda ekonomiska tillgångar. Tillsammans med sin släkting, kriminalinspektören Daníel, tar hon sig an fallet.

Samtidigt fortsätter Áróra och Daníel sitt sökande efter Áróras försvunna syster, Ísafold. Utredningen leder dem i en allt farligare riktning och en kall och regnig höstdag när dimman sveper in över det isländska landskapet ställs allt på sin spets.


Nu har jag ju inte läst första delen. Än. Men jag kan ju ändå vara nyfiken på denna ...



Aldrig ensam av Åsa Hellberg
Genre: Drama
Serie: Systrarna från Fjällbacka (2)
Antal sidor: 323
Utgivningsdatum: 2023-06-27
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
New York 1909

Aldrig hade väl Charlotta Hellberg trott att högen av hästdynga på Fifth Avenue skulle ge henne en karriär långt mer framgångsrik än hon någonsin vågat drömma om hemma i Fjällbacka. Bland operasångare, industripampar och charmiga kommunister hittar hon den frihet hon drömt om sedan hon var liten.

Systern Sigrid söker istället ett stabilt liv som maka och mor, men bekymren hopar sig då det inte blir några barn. Hon har allt, men ändå inget, och hennes Alexander är sig inte lik.

Deras yngsta syster, läraren Rut, väljer att stanna kvar nära Fjällbacka, där de mest utsatta barnen behöver henne i skolan och de nämnder hon är invald i. Barnauktionerna gör henne förtvivlad, och till sist finns ingen annan råd än att ingripa själv. Att hjälpa dem som har det svårt gör det lättare att bära hemligheten hon döljer för omvärlden.

När de alla förenas i New York är ingenting som det en gång har varit och katastrofen är skrämmande nära.


Jag vill hemskt gärna läsa mer av henne.

6 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, ändå kunde det ha varit mycket "värre".

      Radera
  2. Gabriella Zevins bok har maken precis läst, den har vi här hemma. Åsa Hellbergs bok lär jag också läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där. Jag hoppas han gillade boken 🙂

      Radera
  3. Två gemensamma för oss (de isländska). Men boken Imorgon och imorgon och imorgon missade jag helt. Annars hade jag tagit med den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var egentligen ren tur att jag lyckades se att det stod Zevin på den där boken Imorgon och imorgon och imorgon. Om slaget är ju minst sagt rörigt.

      Radera