söndag 21 maj 2023

Smakebit på søndag: Gröna, sköna vårvindar

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

De jobbiga veckorna fortsätter, men nu hoppas jag att det är den sista som börjar i morgon. Eller jobbiga kommer de nog fortsätta vara, men det hade varit trevligt med bara en jobbig grej att tänka, i taget.

Jag håller fortfarande på med samma bok som förra veckan, den är tjock och det har inte blivit mycket lästid. Förmodligen kommer jag att läsa ut den under dagen, men smakebiten kommer från nästa bok jag har tänkt läsa och jag fortsätter att undvika den där som står i hyllan bredvid mig och fullkomligt skriker att jag ska läsa den. Den förtjänar ett bättre öde än stressläsning så i stället blir det Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst. Sista delen i mysdeckar-serien om Cilla Storm.

Min smakebit är från bokens början:
Natten spänner mellan vår och sommar. Kan inte bestämma sig. Ena stunden är det varmt, i nästa sekund drar en kall vind fram och ruskar om bland bladverken. Nittonåriga Sixten Axelsson vandrar planlöst omkring med händerna i de strukna kostymbyxorna. Det är ljust ute, och det är det Sixten älskar mest med sommarens antågande. Inte värmen, inte friheten. Ljuset. Att gränserna suddas ut, att mörkret inte längre inkräktar på dygnets vakna timmar. Men trots lättheten han känner i kroppen är det något som tynger honom. För Sixten står inför ett vägskäl. Det låter dramatiskt, men egentligen är det fantastiskt. Om någon vecka ska han ta sin studentexamen. Snart är han kandidat. Har behörighet att studera vidare – pröva sina vingar. Och dessutom kommer han gå ut med många vitsord. Flest Berömlig av alla i klassen, stora A:n och några enstaka Med beröm godkänd, AB. Hans föräldrar är nöjda. De har själva aldrig kommit i närheten av så bra betyg. Sixtens föräldrar är enkla arbetare. Men Sixten ska bli något annat. Det har han siktet inställt på.

18 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det är en oväntat bra kombination 🙂

   Radera
 2. känner igen författarnamnet Christoffer Holst. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Den har jag läst och tyckt om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag också kommer att gilla den.

   Radera
 4. Har läst de tre andra i serien, men märkligt nog inte denna som avslutar kvartetten. Tack för påminnelsen! Hoppas att veckan blir okej, trots allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men, så kan man ju inte ha det. Jag har läst dem under ett år nu, på rätt årstid 🙂

   Radera
 5. Har läst alla böcker i kvaretten. Hoppas att veckan går så bar som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett så blir det i alla fall en kort vecka för mig. Är ledig på torsdag och jobbar bara halva fredagen 🙂

   Radera
 6. Jag gillar alla böcker i den här serien. Och jag förstår precis vilken bok som skriker på dig ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte väl att du om någon skulle förstå vilken bok det är som jag undviker att läsa, men förhoppningsvis så är den kommande veckan den sista riktigt jobbiga. Så att jag kan få läsa den där boken. Snart.

   Radera
 7. Mysdeckare, ja många nya genrer blir det. Läser inte vanliga deckare, o tror nog kanske inte att mysordet gör genren attraktivare just för mig. Tack för smakbit, även omslagen tenderar vara lite "mysiga"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag drog mig ett tag (förutom när det gäller Holsts böcker) för mys funkar inte alltid med deckare.

   Radera
 8. Har inte läst Holst men såg på Instagram att han typ brutit benet nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj, stackaren. Men då har han ju tid att skriva på en ny bok 🙂

   Radera
 9. Mys och deckare borde inte funka som kombination, men vad vet jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, lite otippad kanske, men när det görs så här så funkar det.

   Radera