fredag 4 november 2011

Första gången, en andra gång

Det finns ju vissa böcker som etsar sig fast i huvudet och som man önskar att man kunde läsa igen, för första gången. Nu går ju inte det, men man kan ju önska. Önskat är precis vad enligt O gjort, där hittade jag frågan, som tydligen kommit från Anita först. Där ingick denna i en Top Ten Tuesday, fel veckodag och faktiskt även fel vecka, men vad gör väl det, jag får väl hänga på bättre nästa gång. Här är mina tio som jag skulle vilja läsa för första gången igen, utan inbördes ordning så klart:

1. Rötter av Alex Haley. Jag tror egentligen inte att någon förklaring behövs.

2. Stekta gröna tomater av Fannie Flagg. Den här fick mig att må så otroligt bra och medan jag läste den kändes det som att jag kunde och vågade allt. Vågar man sätta den känslan på spel och läsa boken igen?

3. Röde Orm av Frans G Bengtsson. Oj, vad jag skrattade när jag läste denna. Det skulle nog funka att läsa om den, men själva överraskningsmomenten (överrumplings-?) är ju borta.

4. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. Se svar på 3.

5. Pestens tid av Stephen King. Den bästa bok jag läst tror jag, men det var längesedan och det vet man ju vad tiden gör med minnet...

6. Det mörka tornet av Stephen King. Hela serien då. Över 3500 sidor... tror inte jag orkar en gång till. Och faktiskt tror jag inte att jag klarar att skiljas från Roland en gång till.

7. På stranden av Nevil Shute. Första dystopin jag läste (slutet av 70-talet) och den satte djupa spår. Jag har egentligen svårt att tro att boken är lika bra nu, över 30 år senare, men den får vara med här ändå.

8. Patient 67 av Dennis Lehane. Ja, ni som har läst den förstår varför.

9. Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov. Mitt första riktiga möte med science-fiction, det kan man aldrig uppleva igen.

10. Den långa flykten av Richard Adams. Den här tog styggt på mig och det var knappt jag klarade att läsa ut den genom tårarna.

Jag vet inte om jag någonsin kommer att läsa om någon av dessa, mest egentligen för att jag tycker att jag inte har tid när det finns så mycket jag inte läst. Men det får väl kanske bli till den omtalade pensionen. Om jag har tid då.

Vilka böcker önskar du att du inte redan läst, så att du fått uppleva dem igen?

4 kommentarer:

 1. Hm, skrev en kommentar tidigare här i dag om Nevil Shute men det tycks ha försvunnit.
  Ja, du har en award inne hos mig i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Vad konstigt, jag tror inte det har varit några problem på ett par veckor nu. Det hade varit kul att veta vad du skrev om Nevil Shute :)

  SvaraRadera
 3. Jeg vet egentlig ikke. Jeg har flere bøker jeg vil lese igjen, men i likhet med deg synes jeg heller ikke jeg har tid til det når det finns så mange bøker jeg ikke har lest. Og så er jeg litt redd for at jeg vil få en helt annen opplevelse, tenk om en bok jeg er kjempeglad i viser seg å være ikke så veldig bra ved neste gjennomlesning?

  SvaraRadera
 4. Jag är också lite rädd för att en bok inte alls ska vara så bra nästa gång. Hur ska man hantera det?

  SvaraRadera