lördag 12 november 2011

Hur fel/rätt kan det bli?

Då är det helg igen och med helgen kommer också Annikas bokbloggsjerka Så här frågar Annika denna vecka:

Böcker har ofta en tendens att filmatiseras. Vilken karaktär i filmerna/tv-serierna har minst/mest motsvarat den bild som du har skapat av bokkaraktärerna?

Besvärlig fråga, men när jag gick igenom böckerna i hyllan så hittade jag de självklara svaren. Jag har en manlig och en kvinnlig i båda kategorierna.

Jag börjar med de som minst motsvarat bilden i mitt huvud och faktum är att jag nog aldrig någonsin har sett eller kommer att se någon av dessa i mitt huvud för någon roll: Helena Bergström som Annika Bengtzon i Sprängaren och Leonardo DiCaprio som Teddy Daniels i Shutter Island. Sanningen är att jag inte gillar någon av dem som skådespelare, för mig är de helt enkelt inte trovärdiga i någon roll i någon film jag sett.

De som bäst stämt med mina bilder i huvudet är... taaadaaa: Noomi Rapace som Lisbeth Salander och Daniel Radcliffe som Harry Potter. Nuff said.

9 kommentarer:

 1. Jag tycker att Helena Bergström passar bra som Annika Bengtsson:).

  SvaraRadera
 2. Ja, Daniel Radcliffe tycker jag också är bra!

  SvaraRadera
 3. Jag har svårt för Helena Bergström i vanliga fall men som Annika Bengtzon passar hon absolut inte!

  SvaraRadera
 4. Själv älskar jag Leonardo DiCaprio's skådespelarinsatser i de flesta filmer och gillar verkligen Shutter Island, men då såg jag visserligen filmen först :P

  Jag håller däremot med dig om Daniel Radcliffe som Harry Potter, han är verkligen bra i den rollen :)

  SvaraRadera
 5. @Annie: Leonardo och jag måste ha kommit fel direkt från början. Jag klarade inte av honom i Titanic och på den vägen är det :) Men jag försöker att bortse från det när jag "värderar" filmer så det inte ska ha någon påverkan på vad jag tycker om själva filmen. Något litet poängavdrag blir det dock nästan alltid, det är svårt att bortse från en (ofta) huvudperson.

  SvaraRadera
 6. @Boklusen och klok som en bok: Tack och lov hade jag nog läst alla böcker innan jag såg Sprängaren, annars vet jag inte om jag klarat att läsa vidare. För mig är hon bara totalt fel, men det är ju skönt att höra att någon tycker att hon passar :)

  SvaraRadera
 7. @Sara: Rent generellt tycker jag att de lyckats riktigt bra med castingen till alla Harry Potter-filmer. Jag tror inte jag tycker någon är fel där.

  SvaraRadera
 8. Instämmer om HP! Läste någonstans att Rowling inspirerats av filmerna också, när hon skrev senare böcker, och låtit karaktärerna tydligare präglas av hur de är i filmerna.

  Jag gillar Helena Bergström men någon Annika Bengtzon var hon inte i mitt huvud heller;-)

  SvaraRadera
 9. @Lotten: Jaha, där ser man. Det skulle ju kunna vara förklaringen till den bra castingen i Harry Potter-filmerna.

  SvaraRadera