tisdag 1 november 2011

Tematrio - Halloween

Passande nog handlar Lyrans Tematrio den här gången om skräck. Jag älskar skräck, både i bok- och filmform. Det är helt enkelt härligt att bli rädd, fast under kontrollerade former. När man slår ihop boken eller stänger av filmen, så är allt som vanligt igen. Det här är mina tre tips, böcker då så klart.


1. The Shining, eller Varsel som den hette på svenska när jag läste den, av Stephen King. När Jack Torrance får ta hand om Overlook Hotel ser han det som den stora chansen. Han är misslyckad som författare, har fått sparken som lärare, är på väg utför. Hans hustru Wendy ser det som sista chansen att hålla samman familjen. Och den femårige sonen Danny... Den här boken skrämde mig från vettet och jag sträckläste den, jag släppte den inte ens när jag gick på toaletten. Faktiskt den enda bok som fått följa med dit.

2. Månhunger av Ramsey Campbell. I den lilla staden Moonwell har folk i generationer samlats på midsommarafton för att smycka en grotta med blommor, en sed som går århundraden tillbaka till druidernas dagar. Så dyker en predikant upp - en som trollbinder massorna och är fast besluten att sätta stopp för detta hedniska bruk. Först sätter han stopp för alla avvikande tankar. Sedan beger han sig ner i underjorden för att bekämpa de krafter som dväljs där... Månhunger läste jag för nästan 20 år sedan, men jag tänker ofta på den och hur skrämmande jag tyckte den var. Jag har ingen aning om vad jag skulle tycka nu.

3. Nattens ögon av Dean Koontz. Tina Evans stod i sin döde sons rum och stirrade. Allt i rummet var orört. Hon hade inte haft hjärta att rensa ut hans saker, trots att det var över ett år sedan bussen som skulle ta Danny till scoutövningen åkt över ett stup. Hon tyckte att det blivit kallt i rummet, fast hon visste att alla fönster var stängda. Hon vände sig om och fick syn på griffeltavlan. Någon hade skrivit på den. Det hade inte stått något på den i går... Den första bok av Koontz som jag läste, men långtifrån den sista. Det var rena slumpen att jag hittade honom, för den här ingick i ett hemligt bokpaket som jag beställde från en bokklubb.

9 kommentarer:

 1. Åh, jag har Varsel hemma i bokhyllan. Hjälp(!) vad sugen jag blev på att läsa den nu! :D Får kanske börja med den i helgen :)

  SvaraRadera
 2. Böcker jag aldrig skulle våga läsa! Är så extremt mörkrädd, tycker till och med att fantasy är för otäckt:-)

  SvaraRadera
 3. @Annie: Varsel är verkligen en riktig skräckis. Och filmen/filmerna skrämmer mig inte hälften så mycket.

  SvaraRadera
 4. @klok som en bok: Usch, ja det är inte roligt att bli rädd på riktigt. Det är egentligen bara filmen Poltergeist som har skrämt mig riktigt på riktigt. Efter den vågade jag inte gå ner i källaren på tre månader :-)

  SvaraRadera
 5. sv: så typ i drottningens närhet och dem böckerna?

  SvaraRadera
 6. Hejsan!
  Har precis lagt upp en dagens fråga och hade varit roligt om du hade velat svara på den :)
  Länken till inlägget är http://bokalskarinnan.blogg.se/2011/november/dagens-fraga-1.html :)
  Ha en bra dag:)

  SvaraRadera
 7. The Shining är faktiskt verkligen bra!

  SvaraRadera
 8. Lustigt, Månhunger har jag haft stående i bokhyllan i över tjugo år. Plockar fram den då och då men det har inte blivit av att läsa den. Det är kanske dags nu?

  SvaraRadera
 9. @Arina: Ja, jag älskade den för 20 år sedan, men jag kan inte garantera att man tycker om den som "vuxen". Men det hade varit kul om du läste den och berättade vad du tycker :-)

  SvaraRadera