tisdag 22 november 2011

Tio författare på middag

Vilka tio författare skulle jag vilja bjuda hem på middag? En fråga jag hittade på The Broke and the Bookish.

Det här var verkligen svårt, den första frågan jag måste ta ställning till är ju vilken typ av konversation jag vill ha runt bordet. Vill jag ha en underhållande dialog eller en mer djuplodande diskussion? Både och vore ju det ideala, men om jag måste välja så tar jag underhållande, vilken dag som helst.

Jag tar ingen som helst hänsyn till vilket språk de pratar, om de lever eller är döda och inte heller om de passar ihop. Den här middagen är för mig och om inte annat så kan jag prata med dem en i taget.

Eftersom det blir en väldans massa deckarförfattare så får vi nog ordna något slags deckargåta, med mördad, mördare och vittnen.

Agatha Christie: Mitt första egentliga möte med deckargenren och vilket möte det var. Jag gick nästan alltid bet på att lista ut vem mördaren var. Hon har haft ett intressant liv som jag gärna skulle vilja veta mer om.

Jo Nesbø: Min favoritnorrman. Han är otroligt skicklig på att kollra bort mig och på att knyta ihop säcken. Verkar ha mycket att berätta, då han rest en hel del.

Åsa Larsson: Får mig alltid att längta till Norrland och jag hör gärna mer om detta fantastiska område.

Arnaldur Indriðason: Får berätta hur mycket han vill om Island och de gamla berättelserna. Vilket jag förutsätter att alla islänningar kan.

Stephen King: Min absoluta favoritförfattare. Självklart måste han vara med på middagen. Dessutom skulle jag gärna vilja veta hur man är funtad när man skriver så otäcka historier som han gör.

Jules Verne: Min favoritförfattare när jag var yngre. Vilka historier och vilken fantasi!

Karin Alfredsson: Jag har visserligen bara läst en bok av henne, men det känns som att hon har en hel del att berätta.

James Michener: Jag älskar hans historiska verk och jag vill höra mer.

Vilhelm Moberg: Han, James, Karin och jag kan sitta och diskutera de djupare frågorna och jag tror faktiskt att de tre skulle ha en del att prata om sinsemellan.

Patrik Sjöberg: Det är möjligt att han inte räknas till författarnas skara, men tydligen ska man räknas dit om man fått två böcker publicerade och det har han. I alla fall får han vara med för att ha till hands när jag tröttnat på alla diskussioner om det perfekta mordet, kvinnans roll i samhället förr och nu och resor runt jorden och till dess medelpunkt. Då vill jag bara vara ironisk och och berätta dåliga historier.

Vilka författare skulle du bjuda på middag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar