måndag 28 november 2011

Till den hemliga bokvännen

Böckerna och jag
När jag tittar runt i bokhyllan så ser jag mest deckare, thrillers och skräck. Men jag minns en tid när jag läste även annat och då var det historiska romaner, typ Howard Fast, James Michener, John Jakes och Brian Garfield. Den tiden saknar jag litegrann och försöker styra över åt det hållet, men deckare är nog favoriten.

Mina favoritförfattare är Stephen King och Dean Koontz, av dem har jag i stort sett allt. Trodde jag i alla fall. Jag upptäckte till min stora fasa att en bok av Koontz, som jag faktiskt trodde att jag hade, inte alls står i min bokhylla. Den saknade boken är Hjärtats mörka flod.

Andra favoriter är Åsa Larsson, Karin Fossum, Jo Nesbø och Dennis Lehane.

Jag är fullkomligt besatt av bra deckarserier och måste läsa dem i ordning. Av någon okänd anledning råkade jag köpa del 10 i serien om Maria Wern av Anna Jansson och försöker nu läsa fram till den. Det går sådär, har inte lyckats få tag på fjärde boken, Silverkronan. Den är alltid slut när jag ska till att beställa.

Med stor förvåning upptäckte jag att jag inte har en enda Terry Pratchett i min bokhylla, inte heller har jag läst något av honom. Och han har faktiskt hela fem böcker på BBC:s Big Read lista. Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij är jag också rejält nyfiken på. En annan bok som lockar mig är Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde.

Än så länge läser jag bara på svenska och bara pappersböcker, men allteftersom e-böckerna gör sitt intåg i mitt liv så kanske det ändras det också.

Jag gillar böcker som berör mig på något sätt, glädje, sorg, ilska, skräck... ja, bara jag känner något. Det är också en fördel om de får mig att fundera och kanske börja läsa in mig på något ämne.

Rent generellt kan jag nog säga att jag inte undviker vare sig genre eller författare. Även om jag med en dåres envishet fortsätter att hävda att vampyrer inte är min grej, trots att jag egentligen blivit överbevisad eftersom Salem's Lot av Stephen King handlar om vampyrer och den älskade jag. Biografier har jag också fått för mig att jag inte gillar, har dock skaffat mig Patrik Sjöbergs bok, men inte läst den än. Dikter kan man säga går bort, det klarar jag inte alls att läsa. Kort sagt kan man nog säga att jag är nyfiken på det mesta och jag förkastar ingen genre eller författare. I alla fall inte oläst.

På http://www.skrymslet.se/books/bokhyllan.html har jag en lista över alla böcker som just nu är i min ägo.

TV, film, mat och övrig kuriosa
Jag är inte bara boknörd, utan även datornörd och TV-/filmnörd. Jag spelar bland annat managerspel online, ishockey är det som gäller då, och lite datorspel blir det ibland också och då är det strategispel. TV och film blir det också ganska mycket. Speciellt serier på TV och då är det kriminalserier, som CSI, The Mentalist och Navy CIS, men även sjukhusserier som Cityakuten och Greys anatomy uppskattas. Gilmore girls och Vänner var också höjdare när det begav sig. När det gäller filmer så har jag upptäckt att jag blivit mer kräsen genom åren och förutom ren underhållning, som action med massor av effekter (tänk Mission impossible) så gillar jag också klurigare filmer, som Inception och Memento.

Förutom böcker, DVD och CD så samlar jag egentligen inte på någonting. Men det finns ju saker och ting som jag är barnsligt förtjust i, som snögubbar. Och jag är rent livsfarlig att släppa in i en bokhandel, där kan jag vandra omkring och pilla på anteckningsböcker, pennor och annat smått och gott i evighet.

Jag vet inte riktigt vad jag har för favoritfärg, men det känns som att jag är inne i en lila och grön period. Rött är också snyggt.

Jag dricker både kaffe och te och jag brukar säga att jag är så trist att jag gillar när saker smakar det de är, men det är inte riktigt sant. Även här gäller att inget ratas innan det provats. Favoritsmaker i största allmänhet är vanilj, kanel och citron.

Jag är ostbågoman och i övrigt gillar jag mest salt godis, sött är inte lika populärt. Förutom choklad då och ljus sådan. Det händer att jag köper smågodis ibland och då är favoriterna, förutom salt lakrits, geléhallon, zoo och fruxo.

Jag är född i den underbara månaden maj och är alltså Tvilling.

Prydnadssaker, som inte har med jul att göra, går bort i mitt hem. Mina bokhyllor är till för böcker. Inget annat.

Jag älskar att få paket och egentligen är det inte innehållet som är det viktigaste. Bara det att någon tagit sig tid att fundera ut något till mig, gör mig jätteglad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar