onsdag 16 november 2011

Topp 10 olästa böcker i hyllan

Det stora problemet för alla oss boknördar verkar ju vara att det finns alltför många böcker att läsa på alltför kort tid. En del böcker skuffas oavbrutet undan i kö-listan och verkar aldrig bli lästa. Det finns ju alltid något nyare, bättre, snyggare... och så vidare, att läsa.

Den här lilla uppgiften hittade jag på The Broke and the Bookish och det var verkligen ingen lätt sak att ta ut bara tio olästa böcker ur hyllan. Ett tag funderade jag på att ta med bubblare, men det känns lite som en "fegis-variant". Ska det vara tio så ska det vara tio. Efter mycket funderande, här är mina topp tio olästa, utan inbördes ordning.

Illiaden av Homeros - Den här boken har bott i min bokhylla sedan 1996 och den är fortfarande oläst. Nu har jag bestämt att den kommer att åka med på nästa semester till Grekland. När det blir vet jag dock inte...

Hypnotisören av Lars Kepler - Sedan förra sommaren har denna stått och blängt ilsket och oläst på mig. Nu har dessutom både del två och tre kommit också och jag som fortfarande inte läst del ett. Kommer att hittas på min Boktolva för 2012.

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist - Det är inte många genrer som jag inte gillar när det gäller både böcker och film, men vampyrer är en av dem. Men visst måste man väl läsa denna? Kommer att hittas på min Boktolva för 2012.

Dödssynden av Harper Lee - Gammal bok, men tyvärr fortfarande lika aktuellt ämne. Den har inte stått och värmt hyllan så länge, så den får nog dessvärre vänta ett tag till.

De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg - Jag har läst en hel del böcker om andra världskriget och det är något som alltid fängslat och skrämt mig. Den här har jag läst massor av bra om, men den får nog tyvärr stå oläst ett tag till.

Blodets meridian av Cormac McCarthy - Förr läste jag massor av böcker om Vilda Västern, men efter att jag halkade ner i deckarträsket så kom jag ifrån det. Med den här boken hoppas jag ta mig tillbaka lite.

Mordgåtan Olof Palme av Gunnar Wall - Ja, vad ska jag säga? Mordet på Olof Palme måste väl gå till historien som världens sämsta mordutredning. Vad hände egentligen? Så många frågor och så få svar.

Häxringarna av Kerstin Ekman - Nu får jag skämmas lite, men jag har aldrig läst något av Kerstin Ekman. Den här serien, Kvinnorna och staden, verkar ha allt som jag vill ha i en bok.

Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami - Den här boken verkar ju vara något i hästväg och jag vill så gärna läsa den, men efter allt jag har hört så undrar jag när jag någonsin ska ha orken att ta mig an den.

Niceville av Kathryn Stockett - OK, jag erkänner. Jag har inte läst Niceville än. Förlåt.

8 kommentarer:

 1. Monika, så mycket härligt som väntar dig! Att läsa Iliaden i Grekland låter ju helt fantastiskt och Fågeln som vrider upp världen är mer lättläst än vad man kan tro. Låt den rätte komma in ÄR den bästa vampyrromanen som gjord för dig som annars inte gillar dem. Trevlig läsning!

  SvaraRadera
 2. Niceville och Låt den rätte komma in är båda måsten! Läs NU ikväll! ^^

  SvaraRadera
 3. Åh, jag önskar så att jag kunde läsa hela dagarna och kvällarna. Då kanske jag kunde komma ifatt. Kö-listan är nog dessvärre fulltecknad den här sidan nyåret. Sedan får det nog bli lite vampyrer :)

  SvaraRadera
 4. Vi har De fattiga i Lodz gemensamt på listan... Dödssynden, Fågeln som... och Niceville kan jag alla varmt rekommendera. Mycket olika sorters böcker men alla bra!

  SvaraRadera
 5. sv: har faktiskt aldrig läst liftarens guide till galaxen:P

  SvaraRadera
 6. Låt den rätte komma in är verkligen ett måste, tycker att den skiljer sig ganska mycket från resten av vampyrgenren, fast visst kanske det finns lite likheter :P

  Hypnotisören är också läsvärd, men ibland lite tråkig, jag har tvåan och trean hemma hos mig som ligger och väntar också, ska börja med dem snart hade jag tänkt :P :)

  Niceville ligger också på min att-läsa-lista. Den vill jag läsa innan jag ser filmen :P :)

  SvaraRadera
 7. Vampyrer är inte min grej heller, men Låt den rätte komma in gillade jag!
  Hypnotisören har jag läst och gillade, men Paganinikontraktet står fortfarande oläst i bokhyllan av någon anledning och nu har ju trean kommit också.
  Niceville har inte jag läst heller, men jag vill.

  SvaraRadera
 8. Jag tackar för alla uppmuntrande tillrop och ser att det faktiskt är en och annan som inte heller läst Niceville än :)

  Det kommer inte att bli helt lätt att bestämma vilka böcker som ska läsas först.

  SvaraRadera