fredag 18 november 2011

Tjugo inte så snabba

Hittade den här enkäten hos Bokmalen, som i sin tur hittat den hos Helen's Book Blog. eftersom jag är sjukligt beroende av enkäter, så... here goes...

1. Vilken bok har stått längst i din bokhylla?
Jag har faktiskt inte en aning, men jag vet att jag fick Dennis Wheatleys En dotter åt djävulen av min gudmor (jag vet inte om hon hade någon dold mening, men det skulle inte förvåna mig) när jag fyllde år, det var i tonåren någongång, så det är möjligt att det är den som är den äldsta av de som står fysiskt i min bokhylla.

2. Vad läser du just nu, vad läste du senast och vad kommer att vara din nästa bok?
Jag har nästan läst ut Änglamakerskan av Camilla Läckberg, del åtta i Fjällbackaserien. Boken innan den var Må döden sova av Anna Jansson och nästa bok blir förmodligen Och en grej till... av Eoin Colfer, sjätte delen av tre i Liftarens guide till galaxen.

3. Vilken bok avskydde du som alla andra älskade?
Det är en svår fråga, jag har nog inte läst någon bok som jag faktiskt avskytt. Men en bok som alla andra verkar älska och jag är mer ljum inför är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jag är ledsen, men jag tycker inte det är speciellt roligt när en egocentrisk gubbe far fram över jorden som en ångvält och tar livet av folk på löpande band. Däremot så gillade jag verkligen språket i boken och det hände att jag log lite ibland.

4. Vilken bok fortsätter du att intala dig själv att du ska läsa, trots att du antagligen aldrig kommer att göra det?
Här måste jag nog svara Bibeln. Jag har börjat ett otal gånger, men aldrig lyckats. Den verkar helt enkelt inte vara ämnad för att läsa pärm till pärm. Däremot har jag läst en hel del i den, på olika ställen.

5. Vilken bok sparar du "till pensionen"?
Det verkar dumt att spara något tills dess. Dels för att man ju faktiskt inte vet om man får uppleva den och dels för att det hela tiden kommer nya böcker. Jag tror inte att jag någonsin kommer att lida brist på något att läsa.

6. Läser du slutet först eller kan du låta bli?
Aldrig att jag skulle läsa slutet först, det är helt enkelt inte tillåtet i min värld.

7. Författarens tack, slöseri med sidor eller intressant läsning?
Jag läser det alltid, men egentligen vet jag inte varför. Det har nog aldrig hänt att jag hittat något där som överraskat mig eller som jag känt var nödvändigt att läsa.

8. Vilken karaktär skulle du vilja byta plats med?
Det här är ju riktigt svårt, jag läser mest deckare och det vimlar inte direkt av personer som man vill byta plats med i dem. Men jag hade nog gärna spenderat en dag i Rolands värld i Stephen Kings fantastiska saga om Det mörka tornet.

9. Har du någon bok som påminner dig om något särskilt i ditt liv (en plats, en person, en händelse)?
Det är nog dessvärre så att nära nog hälften av mina böcker påminner mig om något, men jag får nog svara Fanny, av Erica Jong. Då tänker jag alltid på min fantastiska svensklärare på gymnasiet, den bästa lärare jag någonsin haft. Jag tror i och för sig att hon rekommenderade boken som ett dåligt exempel, men jag skrattade så jag grät när jag läste den.

10. Nämn en bok som du fick tag på på något särskilt sätt.
I slutet av 70-talet gick det en serie på TV som hette Oäktingen (jag verkar vara den enda i hela världen som kommer ihåg den) som byggde på Kent-sagan av John Jakes. Jag lyckades få tag på sexton av de sjutton delarna, alla utan den första. För nästan exakt ett år sedan hittade jag del ett på Tradera och lyckades ropa hem den. Det var en glädjens dag.

11. Har du gett bort en speciell bok till en speciell person?
Jag har gett bort massor av böcker, men kan inte komma på något som skulle varit mer speciellt än något annat.

12. Vilken bok har följt med dig på flest olika ställen?
Definitivt Benfolket av Keri Hulme. Den hade jag med mig på en resa som gick via Hawaii och Fiji, vidare till Nya Zealand. Den fick aldrig följa med hem igen, utan byttes bort mot S/Y Glädjen av Inger Alfvén på något vandrarhem.

13. Någon av skolans "måste läsningar" som visade sig inte vara så tokig tio år senare?
Definitivt Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. Den var en pina att läsa i gymnasiet.

14. Vad är det konstigaste du har funnit i en bok?
De senaste 25 åren eller så har jag köpt alla böcker jag vill ha och det är väldigt sällan man hittar saker i nya böcker. Jag kommer inte heller ihåg att jag hittade något i låneböckerna förr.

15. Begagnat eller nyinköpt?
Nytt, absolut, om det inte är en speciell bok som i svar 10.

16. Stephen King: Litterärt geni eller opium för folket?
Förstår inte frågan. Stephen King är min favoritförfattare...

17. Har du någonsin sett en film som varit bättre än boken?
Jag tror faktiskt inte det, kommer i alla fall inte på någon. Eller vänta, det skulle ju kunna vara någon i serien om Maria Wern av Anna Jansson. Har visserligen varken sett/eller läst alla, men de två första jag läste var ganska så dåliga. Och filmerna är så långt ifrån böckerna att jag faktiskt blev förvirrad och undrade om det var samma.

18. Vilken bok skulle däremot aldrig ha filmats?
Liftarens guide till galaxen, Douglas Adams gamla paradnummer. Fattar än i dag inte varför de försökte filma den.

19. Har du någonsin läst en bok som gjort dig hungrig, kokböcker räknas inte?
Bastarden från Istanbul, jag blev verkligen sugen på turkisk mat och jag önskade att det var en doftbok.

20. Har du någon person vars boktips du alltid kan lita på?
Ingen person i min "riktiga" värld och jag har inte hållt på med det här med bokblogg så länge att jag vet helt säkert, men boktok73 och Annika verkar ha smak som påminner om min.

4 kommentarer:

 1. Vilken kul lista. Den måste jag också svara på :)

  SvaraRadera
 2. Ja herregud, Liftarens guide till galaxen, filmen, nej bara nej, så fel den filmen blev. Och jag höll på smälla av när jag såg hur de gjort Marvin, min favorit i böckerna såg helgalen ut i filmen!

  SvaraRadera
 3. @BokMamma: Det finns så otroligt mycket roligt att svara på däreut :)

  @Vargnatt: Det var en riktigt traumatisk upplevelse att titta på Liftarens guide till galaxen. Jag gör mitt bästa för att glömma alltihop.

  @boktok73: :)

  SvaraRadera