tisdag 29 november 2011

Topp tio på min vill-läsa lista i vinter

Dags igen för Topp Tio Tisdag eller som det heter i original, Top Ten Tuesday. Den här veckan handlar det om vilka tio böcker som står högst på vinterns (december till februari) vill-läsa lista.

Den här var inte så lätt, det är ju så otroligt många böcker jag vill läsa, betydligt fler än tio. Dessa är de jag kom fram till efter mycket funderande och massor av magkänsla och självklart står de utan inbördes ordning.

1. Fria män av Halldór Laxness. Ingår i den Nordiska läsutmaningen. Blev jättesugen på den här när jag var på Island i somras. Vår guide berättade om den, läste lite ur den och jag blev såld. Tänkte läsa den här som e-bok. Faktiskt.

2. Under kupolen av Stephen King. Som jag har väntat. Pestens tid möter Flugornas herre står det på baksidan. Vad mer kan man önska? Får försöka hinna med den här över jul- och nyårshelgerna då jag är ledig. Den är lite för tjock och tung för att släpa med på tåget.

3. Livets sommar av Oddvør Johansen. Ingår också i den Nordiska läsutmaningen. Kan bli svår att få tag på, får se om de kan skaka fram den på biblioteket.

4. Låt den rätta komma in av John Ajvide Lindqvist. Ja, jag vet, jag har inte läst den än och jag skäms lite. Men vampyrer är ju inte min grej, fortsätter jag att hävda med en dåres envishet. Nu ska den läsas i alla fall. Ingår in min Boktolva för 2012.

5. Kvinnorna på 10:e våningen av Karin Alfredsson. Har läst den första i serien om Ellen Elg och gillade den väldigt mycket. Det här är den andra delen och jag hoppas den är lika bra.

6. Vi, de drunknade av Carsten Jensen. Den tredje boken som ingår i den Nordiska läsutmaningen. Den låter riktigt intressant. Jag har den inte ännu, men förmodligen kommer jag att köpa den i pocket.

7. Döden skall du tåla av Karin Fossum. Tionde delen om Konrad Sejer. Jag har läst alla de andra nio och Fossum tillhör en av mina favoriter. Boken har stått övergiven i bokhyllan så länge att den nästan dammat igen.

8. Hypnotisören av Lars Kepler. Ännu en bok som det känns som att jag är sist med att läsa. Hoppas den är lika bra som (nästan) alla sagt. Ingår i min Boktolva för 2012.

9. Alltför nära av Linwood Barclay. Läste Utan ett ord förra året och gillade den så mycket att jag var tvungen att köpa den här också. Får se om den är så bra att även nästa inhandlas.

10. Blodläge av Johan Theorin. De tidigare två i Ölandskvartetten har jag läst, med lite blandat resultat. Nattfåk tyckte jag var riktigt bra och otäck. Skumtimmen passade mig inte alls lika bra. Får se vad jag tycker om den tredje.

6 kommentarer:

 1. Några böcker har jag inte alls hört talas om! (: Kul att få lite småtips sådär! (;

  SvaraRadera
 2. Lyckliga dig som har Vi de drunknade kvar. Fantastisk!

  SvaraRadera
 3. Jag kan meddela att du inte är ensam om att inte ha läst Låt den rätta komma in :P Så du behöver inte skämmas ensam :P

  SvaraRadera
 4. @Elina: Det är ju det som är det bra med bokbloggar, man får en massa härliga tips.

  @Nattens bibliotek: Enligt boktipset.se ska jag ge Vi, de drunknade 5.0 i betyg. Så det var ju ett lätt val till den nordiska läsutmaningen.

  @Vargnatt: Då skäms vi ihop ett tag :)

  SvaraRadera
 5. Låter som riktigt bra vinterläsning du har framför dig! JAg har inte heller läst Låt den rätte komma in, men jag har å andra sidan sett både den svenska och den amerikanska filmen :)

  SvaraRadera
 6. @Vicky: Ja, när jag gjorde listan insåg jag att det här blir en bra vinter :)

  SvaraRadera