torsdag 24 november 2011

Tematrio - Vampyrer (och annan skräck)

Veckans Tematrio från Lyran verkade vid första anblicken inte vara riktigt min grej: Vampyrer. Jag gillar ju inte alls vampyrer, varken att läsa om eller titta på. Tillägget "eller andra övernaturliga varelser" gjorde att jag bestämde mig för att vara med ändå. Övernaturligt är min grej! Det här skulle lätt kunna bli en lista över älskade böcker av Stephen King, men jag ansträngde mig för att inte ta med mer än en.

1. Salem's Lot eller Staden som försvann av Stephen King - Ja, vad ska jag säga. Det här är ju faktiskt en vampyrbok och ja, jag erkänner: Jag älskade den och den skrämde skiten ur mig. Författaren Ben Mears återvänder till sin barndomsstad och för att skriva en roman och för att bli av med alla sina demoner från barndomen. Men vad är det egentligen som pågår i den idylliska småstaden? Gåtfulla dödsfall har inträffat, människor försvinner spårlöst...

2. Mörkrädd av Andreas Roman - Med väldigt enkla medel så var den här boken riktigt otäck. Den handlar om David som är mörkrädd. Sjukligt mörkrädd. För att bli av med rädslan går han i terapi och sista steget är att han ska bo ensam i en stuga ute i skogen tills han är botad. Om det är övernaturliga varelser eller ej får jag nog återkomma om. Jag har ryktesvägen hört att mer förklaras i Någon i din säng, som jag inte läst än.

3. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist - Den främsta svenska vampyrboken? Ja, jag vet inte. Jag har inte läst den än. För vampyrer är ju inte min grej. Men den ska läsas nästa år. Handlar om 12-årige Oscar som plågas av sina skolkamrater och allt han vill är att hämnas. Då träffar han flickan som blir hans första kärlek, Eli. Men vem är hon egentligen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar