måndag 19 mars 2012

Bokhyllerunda: D

Turen är då kommen till bokstaven D. Av dem finns det ungefär hur många som helst, 138 stycken, men det beror ju förstås på alla De, Den, Det.

Jag vet inte hur det är nu, men på den tiden när jag själv praktiserade på bibliotek, mitten av 80-talet, så ignorerades dessa artiklar och boken sorterades in på det som kom efter. Alltså, Den långa flykten sorterades in som att Den inte fanns och sattes som om titeln började på L. Av vad jag sett av biblioteket där jag bor, så sorteras böckerna nästan inte alls, man får vara glad om de står alfabetiskt efter författare. Här finns ju många bibliotekarier... hur gör man?

En lång och helt ovidkommande inledning. Här är i alla fall mina utvalda böcker på D.


Duma Key (Stephen King) - Det var med den här boken jag på allvar kände att min King var tillbaka. Spökligt och otäckt på så många plan.

De fattiga i Łódz (Steve Sem-Sandberg) - Har inte läst den här än, men det kommer.

Den långa flykten (Richard Adams) - En av de bästa böcker jag läst. Och som jag grät.

Dumskallarnas sammansvärning (John Kennedy Toole) - Tydligen en bok som man antingen älskar eller hatar. Jag älskar den.

Det blåser på månen (Eric Linklater) - Det är något med den här boken som gör att jag inte kan sluta ta med den i listor av olika slag.

13 kommentarer:

 1. Hur många böcker har du egentligen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då slår du mig! :-) Sist jag uppdaterade Bokprogrammet i datorn så hade jag 963. Vid 1000 blir det skumpa!

   Radera
  2. Något slags firande får det nog bli, men egentligen borde jag inte. Hyllorna är överfulla och det får inte plats fler. Men hur gör man sig av med böcker? Det får nog bli nästa livsläxa.

   Radera
 2. Duma Key var verkligen bra :). Och Den långa flykten fällde jag också tårar till! Har nog till och med läst den två gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag vågar läsa om Den långa flykten. Tänk om jag inte gillar den lika mycket...

   Radera
  2. Jag gjorde en omläsning av den förra året och tyckte att den var lika bra nu som när jag var liten (12 år?), fast på ett annat sätt.

   Radera
  3. Då vågar nog jag läsa om den också, kommer inte ihåg exakt när jag läste den, men tror jag var i 20-årsåldern. Så det borde vara lugnt :)

   Radera
  4. Det gick några år mellan mina läsningar av den också, men den var fortfarande lika bra :)

   Radera
 3. Du och jag verkar ju ha väldigt lika smak så "Dumskallarnas sammansvärning" skall jag nog läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är vansinnigt rolig. Om man har den typen av humor. Jag vet inte vad jag ska likna den vid, jag tror inget annat kommer i närheten :)

   Radera
 4. De fattiga från Lodz har jag på min hyllvärmarlista, den känns som den kräver lästid. Sommaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns inte som någon pendlarbok, man måste nog läsa den i större sjok, alltså när man är ledig. Sommaren är ju en förträfflig tid för sådana böcker.

   Radera