tisdag 8 maj 2012

"Blå gryning" av Ann Cleeves

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 358
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Blue lightning
Översättare: Jan Järnebrand
Utmärkelser: -
Serie: Shetlandskvartetten 4
Förlag: Bonnier Pocket
Utgivningsår: (första) 2010 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 25 april 2012

Första meningen: Fran satt med slutna ögon.
Sista meningen: Kriminalaren Jimmy Perez började återvända till livet, men han skulle bli en hårdare, mindre förlåtande människa.

Baksidetext
Havet stormar bland klipporna på Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna. Polisen Jimmy Perez har precis återvänt hem för att presentera sin fästmö Fran för föräldrarna.

På ön finns också en fågelstation med en kvinnlig föreståndare, hennes familj, en kokerska och ett antal besökande ornitologer. Efter en förlovningsfest för Perez och Fran hittas föreståndaren brutalt knivmördad, med håret fullt av fjädrar. Vid första anblicken verkar ett klassiskt triangeldrama ligga bakom mordet, men det visar sig att fler på ön bär på hemligheter.

När ett till brott inträffar vet Jimmy att han måste arbeta snabbt. De tilltagande höststormarna isolerar öborna från omvärlden och en av dem är en mördare som kan slå till när som helst.

Min kommentar
Det här skulle då vara sista delen i Shetlandskvartetten och vi får den här gången följa med till en ännu mer isolerad plats än Shetlandsöarnas Mainland. Det här är en klassisk pusseldeckare, de misstänkta är fast på "brottsplatsen" och ingen kan lämna eller komma dit. Tyvärr är detta inte alls lika bra som de två första böckerna i serien, det finns andra som klarar det här med pusseldeckare mycket bättre.

Persongalleriet är väldigt klyschigt och grunt tecknat, jag tycker egentligen inte att jag får lära känna någon. Det var intressant att träffa Perez föräldrar och få reda på lite mer om hans bakgrund, men inte heller föräldrarna blev någon djupare bekantskap. Motiven till varför människorna handlar som de gör bara hastas förbi och själva "huvudmotivet" känns inte riktigt realistiskt. Jag tycker inte heller att Jimmy Perez reaktioner på allt som händer känns speciellt verklighetstroget. Miljöskildringen är, som vanligt, helt fantastisk och jag blir oerhört sugen på att åka till Shetlandsöarna.

Översättningen/korrekturläsningen lämnar en del övrigt att önska och en av personerna byter till och med namn. Såvida det nu inte fanns ytterligare en Dougie bland fågelskådarna, som inte blev presenterad från början.

Boken är både klurig och förutsägbar. Mördaren lyckades jag inte lista ut vem det var förrän det berättades för mig. Däremot tog det inte så lång tid innan jag förstod åt vilket håll vi var på väg och hur det hela skulle sluta.

Slutet är en historia för sig och jag vet inte alls vad jag tycker om det. Precis när jag läste det tyckte jag att det var uselt och vansinnigt lättköpt. Hade detta varit en annan bok än den sista så skulle det ha varit mer logiskt, till och med lysande, men så där gör man inte i en avslutningsdel. Hela boken gav mig ett intryck av hast och bråttom, ungefär som att Cleeves tröttnat ordentligt på Shetlandsöarna, Jimmy och Fran. Men när jag kollade runt efter andra bloggar som skrivit om Blå gryning hittade jag till min stora förvåning hos Hyllan att det tydligen ska komma fler böcker i serien. Då kan jag eventuellt gå med på slutet och förstå det, men jag tycker ändå inte om det.

Boktipsets estimerade betyg var 3.8. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Blå gryning: Pocketpinglorna, Hyllan och Bokstunder.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Åh vad jag hatade slutet på den här boken! Jag har en närmast osund och oförklarig besatthet av Jimmy Perez. Jag ser fram emot nästa bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska fortsätta läsa den här serien om den fortsätter. Jag blev så irriterad på slutet här... Förmodligen kan jag inte stå emot ändå :)

   Radera
 2. Jag älskade den där serien, tyckte den var fantastisk på alla sätt (läste den på engelska). Fram till slutet då. Jag var så arg och besviken och allt möjligt sådant. Var verkligen upprörd!
  Förmodligen kommer jag antagligen att läsa den om det kommer en till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det ju dumt att bli så upprörd av fiktion, men man kan liksom inte låta bli. Jag tyckte slutet var rent elakt och billigt, men kommer det en bok till så läser jag nog den också :)

   Radera
 3. Jag har inte läst något av henne innan men ska bannemej göra det snart har jag bestämt.. tror jag skulle gilla serien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar lite på hennes andra serie också, den om Vera Stanhope, men där har de börjat med att översätta den tredje boken så ska man läsa dem i ordning får de två första bli på engelska och det tål att tänkas på.

   Radera