måndag 21 maj 2012

Tematrio - Mors Dag

Veckans uppgift i Lyrans Tematrio: Så här när det snart är Mors Dag är väl temat givet - Mammor. I litteraturen finns ju allt från de bullbakande drömmammorna till mardröms-morsor. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

Det här är riktigt svårt, det finns inte jättemånga minnesvärda mammor i den genre där jag huserar mest numer. Jag har fått gräva en hel del i minnet och jag vet att det är någon jag glömt. Det var inte så längesedan jag tänkte en hel del negativa saker om en litterär mor, men jag kan inte komma på vilken bok det var. I alla fall, de här tre får vara med i i min trio, två ganska så välkända och en som är lite mer okänd. På något sätt blev det återigen ett tema inom temat, alla tre är mammor som på ett eller annat sätt blir av med sina barn. Men en mor är en mor, även om hon inte längre har några barn kvar.

1. Sophie i Sophies val av William Styron får göra ett val som ingen förälder borde få göra och det förföljer henne i resten av hennes liv. Sophie är polsk och blir inspärrad i Auschwitz under andra världskriget. Hon överlever och bosätter sig i USA. Lite i taget får vi veta vad som egentligen hände i koncentrationslägret, hur hon överlevde och hur hennes samvetskval färgar resten av hennes liv.

2. Mamman i Inte utan min dotter av Betty Mahmoody råkar också ut för hemskheter. Betty bor med sin Irakfödde, amerikaniserade man och dotter i USA. De bestämmer sig för att åka på semester till Irak. Där blir mannen en helt annan människa, inspirerad av släkt och vänner. För mig är inte det viktiga huruvida boken är sann eller ej, den är otäck oavsett.

3. Häxvaggan av Gillian White kom ut när dokusåpor som Big Brother var som störst och handlar om Cheryl och Barry Higgins som svarar på en annons om ett produktionsbolag som söker familjer som lever under existensminimum och är villiga att delta i en seriös dokumentärserie för TV om sin kamp för brödfödan. När deras liv börjar filmas är allt perfekt, de gifter sig, får sitt andra barn och folkets sympati känner inga gränser. Ända tills Cheryl blir gravid igen.

8 kommentarer:

 1. Sophies val är en bok som jag hört så mycket om, men aldrig läst. Undrar varför det blir så med vissa böcker att det liksom aldrig blir av att läsa dem? Kanske beror det på att det alltid finns en hel rad med nyare böcker som lockar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var inte helt ny när jag läste den, kanske fem-sex år, men på något sätt så känns det som att det inte alls fanns så gigantiskt många böcker på den tiden... Jag tror det kan vara så som du säger, det finns alltid något nyare att läsa nu :)

   Radera
 2. Både Sophies val och Inte utan min dotter är böcker som jag drar mig för att läsa. Jag kommer att gråta floder när jag väl läser dem, har jag en känsla av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt torr i ögonen det var jag inte i alla fall. Båda två är riktigt otäcka berättelser.

   Radera
 3. De två första är ju nästan "klassiker"! Men den tredje känner jag inte till. Är den bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de får väl nästan räknas till moderna klassiker.

   Jag läste Häxvaggan på den tiden när dokusåpor var riktigt "hett" och jag älskade dem, så mitt omdöme kan ha varit färgat :) Det var en ganska otäck historia om vad människor kan tänkas göra för pengar och kändisskap. Och deras utsatthet. Jag ser att jag gav den 3.5 i betyg då, men vad jag skulle tycka nu vet jag inte riktigt.

   Radera
 4. Mamman i Inte utan min dotter är verkligen beundransvärd, så mycket som hon går igenom för att hon vägrar lämna sin dotter - det är hemskt men samtidigt vackert hur stark kärleken till ett barn kan vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att mammor kan göra i stort vad som helst för sina barn. I alla fall är nog "smärttröskeln" rejält hög.

   Radera