måndag 14 maj 2012

Tematrio - snart 17 mai

Det är snart syttende mai och som vanligt dags att fira våra grannar. Lyran ber oss berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.

Jag väljer tre norska författare och det blir två stora favoriter och en som jag inte läst. Än.

Jo Nesbø föddes i Oslo 1960 och förutom författare så är han även musiker. Han sjunger i popgruppen Di Derre, där han också skriver låtar. När han var ung var han en lovande fotbollsspelare, men han fick ge upp karriären när båda korsbanden rök. Han är också utbildad civilekonom och finansanalytiker. Den första boken om Harry Hole skrev han under en semester i Australien och manuset lämnades in under pseudonymen Kim Erik Lokker, för att inte hans relativt kända namn skulle spela någon roll. Böckerna om Harry Hole är något av det bästa jag läst och om man är det minsta intresserad av deckare så borde man läsa dem. Annars också faktiskt.

Karin Fossum är med sina böcker om Konrad Sejer en självklar inneboende i min bokhylla. Hon föddes i Sandefjord 1954 och debuterade 1974 med en diktsamling som faktiskt fick Tarjei Vesaas debutantpris. Hennes kriminalromaner är inte direkt några dussindeckare, hon lägger mycket fokus på brottslingens psyke och varför allt blir som det blir.

Thomas Enger är ännu en norsk kriminalförfattare, som jag ännu inte läst, men hans första bok, Skendöd, står i hyllan och väntar. Planen är att det ska bli sex böcker i den här serien om Henning Juul. Enger föddes i Oslo 1973 och förutom att skriva böcker så komponerar han även musik, bland annat håller han på med en musikal.

10 kommentarer:

 1. Kanske dags att testa Nesbö. Det hade egentligen varit perfekt för det finns ju en hel hög med böcker som jag bara kan sluka om jag nu skulle gilla dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju nio böcker nu, man kan kalla det ett drömläge om man hittar en sådan serie som man gillar :)

   Radera
 2. Thomas Enger kom på min lista också:-) Och Nesbö hade mycket väl kunnat komma där också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte läst Enger än, så jag vet ju inte hur bra han är :)

   Radera
 3. Jag blir lite nyfiken på Karin Fossum :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod :) Om du läser böckerna om Konrad Sejer så är ett tips att läsa dem i ordning.

   Radera
 4. Vill ju så gärna gilla Nesbö, men jag gör verkligen inte det ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att han inte tilltalar alla. Men tänk vad trist om alla hade tyckt likadant. Vad skulle vi då diskutera :)

   Radera
 5. Det här med deckare alltså - om jag på allvar skulle ge mig in i genren skulle jag nog hänga på din blogg rätt mycket för tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar deckare, men det har du nog redan förstått :) Och du är välkommen hit för tips när du vill :)

   Radera