måndag 7 maj 2012

Tematrio - Tonårsläsning

Lyran vill ha tips på ungdomslitteratur i veckans Tematrio. Veckans uppgift: Berätta om tre bra böcker skrivna för ungdomar och unga vuxna!

Jag läser inte jättemycket ungdomsböcker numer, men när jag gör det så är det väldigt ofta väldigt bra böcker. Men man kan ju också ta med lite böcker som man läste när man själv var ungdom... Här finns allt från dåtid, min tid och nutid :)

1. Allt av Jules Verne. Jag fullkomligt älskade hans böcker när jag var ung, Till jordens medelpunkt, Från jorden till månen, Kapten Grants barn, En världsomsegling under havet, Jorden runt på 80 dagar, Den hemlighetsfulla ön, Tsarens kurir... det finns massor.

2. Jag läste mycket science fiction när jag var ung (då också) och en författare som jag sprang på av en slump var Usula K LeGuin. Serien om övärlden, som började som en trilogi läste jag i 20-årsåldern och jag tyckte böckerna var riktigt bra. De tre första böckerna, som jag har läst, är Trollkarlen från Övärlden, Gravkamrarna i Atuan och Den yttersta stranden. Många år senare skriv hon ytterligare tre böcker i serien, men dem har jag inte läst.

3. Man kan ju inte göra en sådan här trio utan att ha med böckerna om Engelsfors. Du vet, de som är skrivna av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren... Cirkeln och Eld och den tredje, som inte kommit än. Jag har bara läst Cirkeln och den var fantastisk.

8 kommentarer:

 1. LeGuins böcker har vi ju på biblioteket. Jag har aldrig själv läst dem. Kanske ska lyfta fram de lite. De är väldigt sällan utlånade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är ju inte direkt purfärska, i alla fall inte de tre första, men jag tyckte de var riktigt bra. Vilken genre de tillhör är kanske inte solklart, men en blandning av fantasy och science fiction kan man nog kalla dem.

   Radera
 2. Jag älskade också Jules Vernes böcker när jag var ung :) Jag slukade nog alla biblioteket hade på lager. Ska fundera på en egen trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jules Verne var min stora favorit i min ungdom :) Fortfarande blir jag alldeles lycklig när jag tänker på hans böcker.

   Radera
 3. Usula K LeGuin ska jag kika på, tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon verkar ha skrivit massor av böcker, men de tre om övärlden är de enda jag läst. Jag har för mig att de var ganska mycket lästa på 80-talet.

   Radera
 4. Jag tror jag läste hela serien om Övärlden när jag var yngre, men kommer inte ihåg den så väl. Eller alls, om jag ska erkänna *rodna* Men lustigt nog så rensade min syster bland sina böcker härom veckan och jag befriade henne från Den yttersta stranden. Ska nog ta och läsa den när jag väl är klar med de jag håller på med nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev själv lite sugen på omläsning nu när jag grävde runt i minnet och gamla anteckningar :)

   Radera