fredag 11 maj 2012

Bokbloggsjerka 11 – 14 maj

Fredagen är här och med den Annikas bokbloggsjerka. Ett måste en fredag.

Veckan uppgift är: Upptäckte du någon ny författare under förra året som du kan berätta lite om?

Jag läste sammanlagt 16 nya författare förra året. Av dem kan jag med säkerhet säga att jag kommer att fortsätta läsa sex stycken och tre är lite osäkert. Jag kan omöjligt välja bara en av dem, så här får du tre till priset av en. Alla tre är svenska.

Karin Alfredssons serie om Ellen Elg var en lite underlig bekantskap. De böckerna har klassats som spänningsromaner och visserligen är de spännande också, men den viktigaste tråden är kvinnors livsvillkor i olika delar av världen. Den första boken, 80° från varmvattnet, fick Svenska Deckarakademins debutantdiplom 2006. Jag har nu läst tre av de fem böcker som är utgivna och ingen av dem har gjort mig besviken. Karin Alfredsson är journalist och hon jobbar mycket med kvinnofrågor.

Jag väntade länge med att läsa Askungar av Kristina Ohlsson, varför vet jag inte, men förmodligen för att den var så omskriven och till slut gav jag upp. Något som jag inte ångrar i dag. Den var ruggigt spännande och nästan omöjlig att lägga ifrån sig. Dessvärre har jag inte läst de andra tre i serien än, så den njutningen har jag framför mig. Kristina Ohlsson har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och jobbar nu på Counter Terrorism Officer på OSCE i Wien. Man får ju anta att hon vet vad hon skriver om då.

Skräck har alltid lockat mig, ända sedan jag var liten faktiskt, både böcker och filmer slukas med hull och hår. Förra året upptäckte jag en svenska skräckförfattare, hur konstigt det än låter. Mörkrädd av Andreas Roman var en otäck bekantskap. Fortsättningen Någon i din säng har jag inte läst än. Andreas Roman är egentligen speldesigner till yrket och genast förstår jag då den suggestiva stämningen i hans bok. Han började med fantasy, gick över till thriller och nu senast alltså skräck.

32 kommentarer:

 1. Kristina Ohlsson är en författare som jag inte kommer att släppa. Hon skriver ruggigt spännande, skräck är ju inte för mig och hittills har jag inte fastnat för doktor Elg- Kanske får jag ge henne ytterligare en chans...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läste den första boken om Ellen Elg så förväntade jag mig en deckare/thriller, eftersom det var vad den kallades. Men just "spänningsdelen" i hennes böcker känns inte alltid bra.

   Radera
 2. Kristina Ohlsson gillar jag också mycket. Skräck är däremot inte min favoritgenre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste försöka hitta tid till att läsa de nästföljande två för jag tror jag eventuellt får den fjärde när jag fyller år :)

   Radera
 3. En av tre då som jag instämmer i:-) dvs Ohlson. Alfredsson kanske jag läst något av för länge sedan faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller Alfredssons böcker så tycker jag att det enda "felet" med dem kan vara att de försöker vara spänningsromaner. Den delen kan ibland kännas väldigt krystad. Det är synd att författare känner att de måste skriva i den genren för att överhuvudtaget bli lästa.

   Radera
 4. Kristina Ohlsson premiärläste jag också förra året (eller var det i början av det här året...)
  Sen jag började läsa bokbloggar och bokblogga själv har jag fått upp ögonen för fler nya författare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det enda "negativa" med det här med bokbloggning, att man får så osannolikt många nya tips :)

   Radera
 5. Jag tänkte precis som du om Kristina Ohlsson! Och precis som du blev jag mycket glatt överraskad. Jag gillar också skräck och har inte läst Andreas Roman - det var ett jättebra tips! Tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas hans andra bok är lika bra och ger svar på några av frågorna man hade kvar efter läsningen :)

   Radera
 6. Kristina Ohlsson var min nr 2 förra året (Sara Lövestam vann) men jag är nästan rädd för att läsa nästa för jag tyckte de grep tag så mycket i en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Del två och tre har stått i hyllan i snart ett år och är fortfarande olästa, så jag är inte heller så snabb till nästa :)

   Radera
 7. Älskar Karin Alfredssons böcker. Jag blir berörd av dem och de är tänkvärda och många gånger väldigt skakande. Kristina Ohlsson är också en av favoriterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker det är mycket att fundera över i Karin Alfredssons böcker. Det är intressant att läsa om andra kulturer också, som är så väldigt olika vår.

   Radera
 8. Andreas Roman- det kunde ju vara någon att bekanta sig med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska inte säga att jag blev vanvettigt rädd när jag läste Mörkrädd, men jag fick lägga ifrån mig den sista kvällen när det bara var några sidor kvar, för jag ville inte läsa ut den innan jag skulle sova :)

   Radera
 9. Jag gillar som bekant också Karin Alfredsson. Ohlsson tycker jag har varit lite ojämn, men klart värd att fortsätta följa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju bara läst den första än av Kristina Ohlsson så vi får se vad jag tycker om de andra.

   Radera
 10. Oj, idel nya ansikten för mig, men jag läser mycket gammalt också. Tycker dock jag känner igen namnet Ellen Elg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna överraska med tre nya namn :)

   Radera
 11. Jag kommer att härma dig med Karin Alfredsson :) Hon var verkligen en trevlig bekantskap!

  SvaraRadera
 12. Andreas Roman låter som något för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir så sugen på att läsa fortsättningen nu när jag tänker på det :)

   Radera
 13. Vad är det eg för skillnad på spänningsroman och deckare? Skräck anser jag inte vara min genre men jag gillar ju uppenbarligen King, Ajvide och nu senast Jenny Milewski så jag kanske borde prova Andreas Roman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är en lurig grej, skillnaden mellan deckare och thriller, egentligen. Spänningsroman verkar vara samlingsnamnet för alla. Som jag fattat det så fokuserar deckare på brottet och lösningen av det, medan en thriller inte behöver innehålla något brott överhuvudtaget utan den fokuserar på spänning. Något ditåt :)

   Om du gillar King så tror jag nog att Roman kan passa också.

   Radera
 14. Jag gillar Andreas Roman. Efter att ha läst När änglar dör köpte jag Vigilante och på senare år Någon i din säng. Dock har ingen av dessa lästs ännu. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade tänkt läsa Någon i din säng för bara ett par veckor sedan, men något kom emellan. Måste försöka trycka in den i läslistan. Snart.

   Radera
 15. Jag trodde jag hade läst en bok av Kristina Ohlsson, men känner inte igen mig i kommentarerna. Handlar en av böckerna om en person(präst?) som blir mördad. Han har tidigare engagerat sig för att hjälpa flyktingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst den första och den är det inte i alla fall. Det skulle kunna vara den andra, Tusenskönor, där blir tydligen en präst mördad.

   Radera
 16. Jag är fortfarande ganska ny i skräckgenren men Roman kanske kan vara något för mig. Kul med en svensk författare och fler alternativ till King :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju bara läst en bok av Andreas Roman, men jag hoppas att hans andra böcker är lika bra. Det verkar ju så när man läser vad andra tycker :)

   Radera