söndag 27 maj 2012

En smakebit på søndag: Frukta inte


Förra veckan hittade jag, av en händelse, bloggen Flukten fra virkeligheten, från vårt västra grannland. Där fanns något som hette En smakebit på søndag. Varje söndag delar man med sig av ett utdrag ur boken man just läser. En kul grej som jag ju så klart är med på. Och vem vet, kanske lär jag mig så mycket norska att jag till slut kan läsa mina norska deckare på originalspråk.

Jag har läst en hel del Anne Holt, både böckerna om Hanne Wilhelmsen och de om Inger Johanne Vik. Speciellt de två första om Inger Johanne Vik var riktigt bra och nu ska jag äntligen ge mig på fjärde delen, Frukta inte. Jag har faktiskt inte börjat läsa den än, men jag ska börja i dag så jag tar helt enkelt och delar med mig av de allra första meningarna.

Det var den tjugonde natten i december.
     En av dessa lördagskvällar som lovar så mycket de aldrig infriar hade helt omärkligt glidit över till sista söndagen i advent. Människor rörde sig fortfarande mellan krogar och barer medan de förbannade det häftiga snöfall som utan förvarning hade drivit in över Oslo några timmar tidigare. Därefter hade temperaturen krupit upp till tre plusgrader och allt som var kvar av julstämningen var grå sörja över isvallar och sjöar av smältvatten.


18 kommentarer:

 1. Tusen takk for smakebiten:-) jeg har enda ikke lest noen av Anne Holt sine bøker, men kanskje en gang? Ha en fin Søndag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gillar mer lågmälda deckare så är Anne Holt att rekommendera :)

   Radera
 2. En flott smakebit! Anne Holt har noen virkelig gode krim bøker. Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har jag missat det första böckerna om Hanne Wilhelmsen och de verkar vara omöjliga att få tag i nu.

   Radera
 3. Så fin smakebit! Og en flott blogg har du også, klem fra Anette :)

  SvaraRadera
 4. Takk for smakebiten! Jeg har ikke egentlig noe forhold til Anne Holt, har lest et par bøker som jeg ikke husker noe særlig av. :P Ha en fin dag videre. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är väl inte direkt böcker man går och funderar på länge efteråt, mer nöje för stunden :)

   Radera
 5. Så hyggelig at du er med i dag, Monika :) Jeg likte smakebiten du delte i dag veldig godt, selv har jeg faktisk aldri lest noe av Anne Holt. Det blir spennende å se om du en dag drister deg til å forsøke deg på Anne Holt på norsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dröjer nog innan jag vågar läsa en hel bok på norska.

   Radera
 6. Anne Holt har jeg ennå ikke lest, men så er det ikke så ofte jeg velger krim når bøker skal leses. Skjønt, the Moonstone er krim og en veldig god bok så kanskje jeg skulle prøve å lese mer i denne sjangeren :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Moonstone är ju en väldigt gammaldags deckare, inte alls det hårdkokta som gäller nu, så kanske Agatha Christie?

   Radera
 7. Jeg har lest to bøker av Anne Holt, det eneste jeg husker var at jeg syntes de var OK. Men hun har en stor tilhengerskare i Norge :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker böckerna är lagom bra, det är bra avkoppling helt enkelt :)

   Radera
 8. Så hyggelig å bli kjent med deg og den fine bloggen din! Her var det mye interessant å lese! Jeg liker godt å lese svenske bøker, og her fant jeg mye inspirasjon Takk for fin smakebit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och välkommen tillbaka! Kanske vågar jag mig på en norsk bok så småningom :)

   Radera
 9. Flott smakebit, Monika. Den virker veldig kjent, så jeg tror jeg har lest den - heter den Pengemannen på norsk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rätt, den heter Pengemannen på norska. Konstig översättning :)

   Radera