lördag 12 maj 2012

"Vinterstaden" av Arnaldur Indriðason

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 301
Originalspråk: Isländska
Originaltitel: Vetrarborgin
Översättare: Ylva Hellerud
Utmärkelser: -
Serie: Erlendur Sveinsson 5
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (första) 2005 (min) 2010
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 29 april 2012

Första meningen: De kunde gissa på ett ungefär hur gammal han var men hade svårare för att avgöra från vilken del av världen han kom.
Sista meningen: De låste dörrarna, stängde fönstren, drog för gardinerna och hoppades att köldens tid snart skulle vara över.

Baksidetext
En kall januarikväll kallas polisen till en betongförort i Reykjavik där ett lik hittats mellan höghusen. En mörkhyad, tioårig pojke ligger där framstupa i en blodpöl, fastfrusen i isen. Pojken har stuckits i magen med något vasst föremål och lämnats att dö i den kalla vinternatten. Ett fruktansvärt brott verkar ha begåtts.

När Erlendur kommer till platsen är pojkens äldre halvbror Niran försvunnen, och man tror att han har med mordet att göra.

Erlendur & Co börjar utredningen, bland annat vid den skola där båda bröderna var elever. Det visar sig att en av lärarna är känd för att vara en aggressiv rasist, och misstankar riktas även mot honom. Det har förekommit en del knarkhandel i området, inte långt från den plats där Elías hittades. Man tror att det kan finnas kopplingar till langning och jagar rätt på en knarkare som bor i området och tidigare gripits för misshandel. Han visar sig ha alibi, men kommer med halvkvädna visor om en pedofil som synts till i området.

Polisen börjar utreda fallet och ut ur mörkret och snöyran stiger så småningom en bild av händelser som är ännu dystrare än en vinternatt vid polcirkeln.

Min kommentar
Det här är den femte delen om den isländske polisen Erlendur och i mitt tycke den klart sämsta. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad som felades, men jag blev aldrig engagerad och jag brydde mig aldrig på riktigt.

För det mesta kändes det som att jag satt på skolbänken och föreläsningen, som handlade om invandrarproblemen på Island, bara höll på och höll på. Hela tiden fick jag pekpinnar och skrevs på näsan hur allting var och fungerade. Det var mer som en lärobok om främlingsfientlighet än en deckare. Naturligtvis är det så att invandrare märks i ett land som har bara lite drygt 300 000 invånare och nog kan jag tro på att islänningar är väldigt måna om att bevara sin historia, men jag tror att problematiken är densamma i alla länder. Mer eller mindre.

Erlendurs besatthet av sin brors död börjar också kännas lite tjatig nu. Kan han inte bara ta tag i det eller släppa det? Fast nog verkar det som att det inte bara handlar om ett vanligt försvinnande, här ser det ut att finnas mer än vad vi hittills fått veta. Förhållandet med den frånskilda kvinnan verkar också lite underligt. När träffas de egentligen? Och relationen till barnen känns också seg och krystad. Nu vill jag gå vidare.

Nej, jag vet inte vad som hände med den här boken, det var mer som att Indriðason ville berätta en politisk historia och byggde ett deckarramverk utanpå. Ett ramverk som inte alls blev speciellt bra. För första gången (?) fanns det heller inga kopplingar långt bak i tiden. Kanske var det det jag saknade. Eller så var boken helt enkelt inte lika bra som jag är van vid.

Boktipsets estimerade betyg var 4.1. Jag ger den 3.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Vinterstaden: Boktoka, Hyllan och Snowflakes in rain.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Jag läser också om Island nu! Den boken är dock... konstig? Kanske borde prova en modernare bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste Laxness Fria män i vintras och den var nog lite konstig den också. Det kan bero på att den var lite gammalmodig. Eller så skrev Laxness konstig :)

   Radera
 2. Att jag läser hans böcker har nog mycket med miljön att göra. Som du skriver så finns det vissa brister ibland i böckerna. Ditt inlägg fick mig att forska lite och jag såg att boken som troligtvis kommer berätta vad som hände med hans bror kommer ut i september i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var nog den första boken som jag faktiskt inte tyckte om och det gjorde mig riktigt förvånad. Speciellt som jag tyckte att den innan var hans bästa :)

   Jag har läst mig till att Erlendur försvinner ur några av böckerna och ger sig av till sina gamla hemtrakter. För att reda ut sin brors död får man förmoda.

   Radera