fredag 2 september 2016

Bokbloggsjerka 2 – 5 september (tema: filmatiseringar)

Fredag igen och den här helgen är det inga kalas och inga svärmödrar på besök. Jag längtar verkligen efter att bara ta det lugnt. Som vanligt är det i alla fall först dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans frågan: Har du sett en film som kanske till och med var bättre än boken (eller lika bra), eller har du läst en bok som du tycker ska bli film?

Till skillnad från Annika så älskar jag att se filmatiseringar av böcker jag har läst. Det är nästan ett tvångsbeteende. Däremot så håller jag med om att man ofta lyckas slakta de där fantastiska böckerna.

Jag har faktiskt inte bara sett en film som är bättre än boken, utan minst tre i alla fall (jag är säker på att det är fler).

100 steg från Bombay till Paris bygger på boken En fransk curry av Richard C. Morais. Den handlar om den indiska familjen Haji som flyttar till Frankrike. Sonen Hassan är en fena på att laga mat. Kulturkrockar och språkförbistring är alltid kul. Boken var väldigt rörig, karaktärerna var som skuggfigurer och det var massor som jag bara inte fick ihop. Filmen, som för övrigt är regisserad av min favoritregissör Lasse Hallström, är väldigt mycket bättre.

This is where I leave you bygger på boken Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper. Judd har en del otur. Först ertappar han sin fru i säng med hans chef, sedan dör hans far. Dessutom säger hans mor att hans fars sista önskan var att familjen skulle sitta shiva. I sju dagar. Många konflikter kommer upp till ytan och det blir väldigt tragikomiskt alltihop. I boken störde jag mig väldigt mycket på Judds sexistiska syn på kvinnor, vilket inte alls fanns med i filmen.

Den perfekta stormen bygger på boken med samma namn, som i sin tur tydligen bygger på verkligheten. Den handlar om fartyget Andrea Gail och hennes besättning som råkar ut för den perfekta stormen; en sällsynt kombination av olika meteorologiska faktorer skapar förutsättningar för extremväder med 30 meter höga vågor. Det är kanske orättvist att jämföra boken med filmen i det här fallet för boken är mer som en dokumentär, medan filmen är en dramatisering av en dokumentär. Men ruggigt bra är den i alla fall.

Detsamma gäller ju när det handlar om böcker som jag skulle vilja se filmatiseringen av, det finns mängder. En som jag läst i år och som jag tror skulle göra sig riktigt bra som film är Mambo i Chinatown. Som bok är den en blandning mellan Dirty dancing, Askungen och Den fula ankungen. Visst låter det intressant?

32 kommentarer:

 1. lite besviken på En fransk curry, inte läst boken - annars gillar jag filmatisering av böcker ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att jag inte hade gillat filmen så mycket heller, men i jämförelse med boken så var den väldigt bra. Och en film av Lasse Hallström får nästan automatiskt ett bra betyg :)

   Radera
 2. Har bara sett 100 steg - utan att ha läst boken - av dem du nämner men tyckte den var så bedrövligt förutsägbar! Tänker därmed definitivt inte läsa boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsägbarheten ingår ju lite i genren :)

   Radera
 3. Jag har nog samma tvångsbeteende :-)
  Kan hålla med om 100 steg, fast jag tyckte filmen hade brister också. This is where I leave you får jag väldig lust att se trots att jag inte läst boken. Vilket också är emot mina principer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fallet med This is where I leave you så kan jag nästan rekommendera att se filmen. I stället. Men jag förstår precis vad du menar med att det är emot dina principer ;)

   Radera
 4. Intressant att både du och Lotten vill se mambo i chinatown som film. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt säker på att den skulle bli en fantastisk film. I rätt händer.

   Radera
 5. Jag gillade både boken och filmen när det gäller En fransk curry, men av olika orsaker. Mambo i Chinatown vill jag också se som film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var faktiskt tvungen att kolla om det fanns filmplaner för Mambo i Chinatown, men det finns inget på IMDb än :(

   Radera
 6. This is where i leave you var en bra film! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och ganska mycket bättre än boken :)

   Radera
 7. Filmatiseringar är bra som quick fix tycker jag. Det går oftast fortare att se en film än att läsa en bok (för mig i alla fall). När man längtar till Hogwarts är det smidigt att stoppa i en dvd. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland bestämmer jag mig för att se filmen i stället för att läsa boken, vilket kan orsaka en del problem. Om filmen är bra så vill jag ju läsa boken. Också. Och då har jag ju redan sett filmen så jag får fel bilder i huvudet. Tänk vad problem man kan skapa sig :)

   Radera
 8. Jag tittar tyvärr inte mycket på film

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog alltid varit en filmnörd också :)

   Radera
 9. Åh tack för alla bra tips! Har inte sett någon av de där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade alla tre, men de är ju väldigt olika :)

   Radera
 10. Har inte sett eller läst 100 steg, men boken väntar i hyllan :)

  SvaraRadera
 11. Åh, ja! Den perfekta stormen - vilken film! Dock inte läst boken, vill förstås göra det nu. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad synd att jag redan har gjort mig av med boken då :)

   Radera
 12. Håller helt med om Tropper - klart bättre på film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag blev glatt överraskad av filmen :)

   Radera
 13. Åh, du lyckas med konststycket att ha med en film jag sett vars bok jag inte läst, "100 steg från Bombay till Paris". Med tanke på hur få filmer jag ser är det en bedrift!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag att du ska låta dig nöjas med filmen ;)

   Radera
 14. Jag har inte sett någon av de där filmerna men har läst Sju jävligt långa dagar. Borde alltså se filmen alltså..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det beror ju lite på vad du tyckte, men jag tyckte mycket av det som jag inte gillade i boken var helt borta i filmen :)

   Radera
 15. Filmatiseringar är lurigt, sällan de blir helt lyckade. Jag har svårt att komma på ett enda exempel som har blivit bättre än boken. Däremot tycker jag att Ondskan och Snabba cash utan tvekan är det två sämsta, svenska filmatiseringarna någonsin! ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ondskan har jag bara sett så där kan jag egentligen inte jämföra, men jag har för mig att jag gillade filmen (nej, tydligen inte så mycket, kollade betyget jag satt och det var en trea). Snabba cash har jag både läst och sett, men jag kommer nog knappt ihåg något av filmen. Egentligen minns jag nog bara att jag var förvirrad och inte fattade något :)

   Radera
 16. Den perfekta stormen har jag sett, snacka om dålig arbetsmiljö.

  SvaraRadera