söndag 11 september 2016

En smakebit på søndag: Det enda rätta

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från virkeligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag har nu börjat läsa en tegelsten som har stått och mognat lite; Det enda rätta (Now and again) av Charlotte Rogan. Det är svårt att veta riktigt vad jag ska tycka om den och då har jag ändå kommit halvvägs. Den är i alla fall väldigt amerikansk. Jag har inte läst hennes första bok, Livbåten, så jag vet inte om hon brukar skriva... naivt... eller om det helt enkelt hör till karaktärerna i boken.

Min smakebit är från sida 352.
Maggie hade ont i fötterna. Det hade gått nästan tjugofyra timmar sedan hon åkt hemifrån, och hon tappade modet vid tanken på att behöva hitta någon annanstans att sova. Hon satte sig i en av kyrkbänkarna och bad en liten bön. Just när hon sa "amen" slog det henne att hon var på rätt ställe när allt kom omkring. Ända sedan hon klev av bussen hade hennes steg varit allt annat än slumpmässiga: demonstranterna hade skrämt henne så att hon gick över gatan; guiden hade ropat "Den här vägen, den här vägen" som om han hade väntat på henne; biljettkontrollanten hade öppnat spärren utan att be henne visa biljetten; adoptionskvinnan hade lett henne till kyrkan; säkerhetsbelysningen hade slagits på i precis rätt ögonblick för att hon skulle se leveransskylten i skenet; skylten hade visat vägen till dörren - en dörr som hade öppnats nästan av sig själv! Nu framstod hennes närvaro där i kyrkan snarare som ödesbestämd än som oavsiktlig. Hon knäppte händerna framför sig och viskade: "Tack, Herre, för att du vakar över mig. Om du säger vad jag ska göra lovar jag att göra så gott jag kan."

42 kommentarer:

 1. tack för fin smakbit, jag blir nyfiken.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon av hennes böcker. Tror inte de att de är något för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livbåten kände jag att jag inte ville läsa, men när jag läste vad Det enda rätta skulle handla om så kunde jag bara inte stå emot.

   Radera
 3. har inte läst något av Rogan. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 4. Livbåten läste jag, men har i alla fall inte ännu läst denna. Trots de fina molnen på pärmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är lite speciell och jag kan inte för mitt liv reda ut vad jag tycker om den :)

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Livbåten har jag ju läst men jag har inget minne av att jag tyckte den var naivt skriven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror faktiskt att naiviteten hör till karaktärerna, de är väldigt amerikanska...

   Radera
 6. Kan fortfarande inte säga vad jag tyckte om Livbåten, riktigt - även om det är ett tag sedan jag läste den. Jag vill, instinktivt, säga att jag inte gillade den, ändå fastnade den såpass att jag klurar på den ibland. Naivt skriven var den inte, i alla fall.
  Tack för smakbiten ur denna. Jag är nog tillräckligt nyfiken på författaren för att vilja läsa den här också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror den här boken är likadan för mig. Läste ut den i morse och jag vet helt ärligt inte vad jag tycker. Första tanken är att den inte alls var bra, men jag kan inte låta bli att fundera på den. Får se var det slutar, när jag har funderat färdigt :)

   Radera
 7. Har läst både Livbåten och den här och tyckte om båda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att jag kunde vara så klar över vad jag tycker om den här :)

   Radera
 8. Jeg har ikke hørt om denne forfatteren, så da blir det spennende å lese anmeldelsen din av boken. Spesielt siden du ikke helt vet hva du skal mene om den ennå :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag läst ut den och vet fortfarande inte riktigt vad jag ska tycka :)

   Radera
 9. Svar
  1. Och jag tyckte att den exakt skildrade naiviteten ;)

   Radera
 10. Ikke lest noe av forfatteren. Takk for smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Flott smakebit, denne serien ble jeg nysgjerrig på :) Janet Evanovich sine bøker trenger man ikke nødvendigvis å lese i rekkefølge, men som du syns jeg det er greit å lese dem kronologisk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda rätta är fristående och hör inte ihop med någon annan bok. Knappt ens med sig själv :)

   Radera
 12. Jag läser också denna och det går lite... trögt, vet inte om det beror på boken eller att jag är för trött när jag läser den - kvällsbok innan jag somnar. Livbåten gillade jag, denna känns ganska annorlunda....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag tyckte sidorna bara flög iväg. Det ska jag nog ta med i min bedömning. Annorlunda är den definitivt och jag kan inte riktigt klura ut vad poängen är.

   Radera
  2. Härligt när det är så. Jag tycker att den är intressant och precis som du säger så är det svårt att klura ut poängen. Kanske är det min kvällströtthet som talat, för igårkväll flöt det på väldigt bra och jag gillar den på något sätt, frågan är bara hur mycket... ;)

   Radera
  3. Hoppas att det var kvällströttheten och att den är borta nu då :) Jag har funderat och funderat över vad jag egentligen tycker om den, men kan egentligen inte komma fram till något. Märkligt.

   Radera
 13. Tack för smakbiten. Låter inte riktigt som min typ av bok.

  SvaraRadera
 14. Tack för smakbiten! Försökte mig på att läsa Livbåten, men det gick inget bra, hoppade överbord innan boken var färdigläst. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte den här är lik Livbåten på något sätt, men den är väldigt annorlunda.

   Radera
 15. Jag blir nyfiken på den här boken. Jag skall skriva upp den och kanske hinner jag läsa den under vintermånaderna när boknyheterna inte är så många. Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det finns en chans att du kan gilla denna. Tror att jag själv gillade den, men är inte helt säker på hur mycket :)

   Radera
 16. Takk for smakebiten! Hadde ikke hørt om denne boka fra før, så fint å bli introdusert for helt nye leseropplevelser :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är spännande att få smakprov från många olika böcker :)

   Radera
 17. Tack för smakbiten ! En historia som gör mig nyfiken...
  Tack för titten inne på min blogg !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många verkar inte ha gillat den alls. Jag tycker den var intressant och speciell.

   Radera
 18. Tack för smakbiten!
  Kram Cissi

  SvaraRadera
 19. Tack för smakbiten! Har funderat på att läsa den boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den var bra, intressant var den i alla fall.

   Radera