torsdag 29 september 2016

Hett i hyllan #59

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

På bokrean 2013 (ja, vi befinner oss fortfarande där, men detta är den sista olästa) så köpte jag två böcker av samma författare, i samma serie.
Den ena, Doppler, är läst. Den andra, Volvo Lastvagnar, borde jag nog tag i snart. Speciellt som det ju faktiskt precis har släppts en tredje del. Författaren är naturligtvis Erlend Loe.

När jag läste Doppler förra året så blev jag kanske en aning besviken. Den var inte alls vad jag trodde. Rolig. Den gjorde mig mest förbannad. Jag tror aldrig jag kommer att tycka det är roligt med egoistiska människor som inte bryr sig ett dugg om det eventuella ansvar de har åtagit sig.

Visst var den dråplig ibland och vissa situationer var lätt komiska, men för det mesta retade Doppler mig till nästan vansinne. Det är ju fullt möjligt att det är det som är meningen och då är det ju briljant, men jag har liksom inte kommit mig för att ta reda på hur det förhåller sig.

Doppler är i alla fall denna självupptagna man som lämnar fru och barn för att helt enkelt flytta ut i skogen för att komma undan konsumtionshysteri. Och ansvar. Hans bästa vän blir en älgkalv, vars mor han har ätit upp. Nåja, det kanske inte vore helt fel att återuppta bekantskapen med Loe och älgkalven Bongo. Jag passade på att lyssna på Erland Loe på bokmässan och jag blev faktiskt lite mer sugen på att läsa denna nu. Speciellt som att det visade sig att Fredrik Backman har samma uppfattning om Doppler som jag har och ändå älskar böckerna.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

12 kommentarer:

 1. Dottern har i uppgift i svenskan att läsa Doppler så nu har jag lite lust att läsa den bara för att kunna diskutera den med henne. Kan säga att hon inte är så förtjust ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju väldigt tunna böcker så Doppler är väldigt snabbläst. Jag tyckte jag mest blev arg när jag läste den. Självförverkligande är väl bra, men det får ju inte ske på bekostnad av någon annan, speciellt inte om denna någon annan är ett ansvar man har tagit på sig. Jag känner mig lite mer motiverad nu när Backman tyckte ungefär samma om Doppler, jag trodde nästan det var jag som var konstig :)

   Radera
 2. Jag har inte läst något av Erlend Loe och har aldrig varit riktigt sugen. Men så har jag läst referat från det där samtalet med Fredrik Backman och känt att jag kanske skulle göra det...

  Idag skriver jag om noveller: http://lacrimamens.com/blog/hett-hyllan-59.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka läsa Volvo Lastvagnar på ett annat sätt, när det väl blir dags. Böckerna är säkert jättebra, men jag blev så arg och irriterad :)

   Radera
 3. den har jag läst! var jätteförtjust!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag kan tycka bättre om den om jag läser den på rätt sätt :)

   Radera
 4. Har inte läst något av Erland Loe och det låter inte heller som om de böckerna var nånting för mig.
  Min heta bok finns här http://boklysten.blogspot.se/2016/09/hett-i-hyllan-59.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är väldigt speciella, böckerna om Doppler, och jag tror att man ska läsa dem mer som en betraktelse över en väldigt ensam och osäker människa.

   Radera
 5. Försökte mig på Doppler, men klarade inte av att läsa ut den ens. Inget för mig. Därefter väldigt tveksam till något mer av Erlend Loe. Mitt bokval ur hyllan denna gång: http://ibokhyllan.blogspot.se/2016/09/hett-i-hyllan-4.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Doppler-böckerna måste läsas på ett visst sätt, i alla fall ska jag prova det när jag väl tar mig an Volvo Lastvagnar.

   Radera
 6. Jag läste Doppler för ett antal år sedan och gillade den. Har dock inte läst Volvo lastvagnar eller den senaste boken, men efter ett miniseminarium på Bokmässan där Loe läste högt ur senaste boken måste jag läsa både den och Volvo lastvagnar. Så himla rolig seminarium! Skrattade så gott åt de stycken ur nya boken som Loe läste upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missade ju hans egna seminarium, men lyssnade på honom ihop med Fredrik Backman och även jag blev sugen på att återknyta bekantskapen med Doppler :)

   Radera