måndag 26 september 2016

Film: Words and pictures

Titel: Words and pictures
Originaltitel: Words and pictures
Genre: Dramakomedi
Regissör: Fred Schepisi
Manus: Gerald Di Pego
Skådespelare: Clive Owen, Juliette Binoche, Bruce Davison, Navid Negahban, Amy Brenneman
Utgivningsår: 2013
Produktionsland: USA
Längd: 111 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 3 september 2016

Handling
Jack Marcus är en avdankad författare som jobbar som lärare i avancerat skrivande på en exklusiv skola. Han hänger sig åt självömkan, tillsammans med spritflaskan. Dina Delsanto är en känd konstnär, som inte längre kan måla, på grund av en reumatisk sjukdom. När hon börjar som lärare i avancerad konst så möter Jack Marcus en värdig motståndare. Till slut står striden mellan ordet och bilden.

Min kommentar
En alldeles vanlig lördagskväll och trots hundratals TV-kanaler så fanns det inget att titta på. Vad gör man då? Jo, eftersom Viaplay nu finns med i utbudet så letar man där. När man då ser en titel som denna så är valet enkelt.

Det låter ju som att det skulle kunna bli en riktigt klyschig film, men jag tycker nog att den undviker de flesta fällorna och det här är faktiskt underhållande. Visst är den förutsägbar, det är väl alla filmer i den här genren. Det är den helt vanliga historien: man möter kvinna, man är ett svin, kvinna avskyr man, man gör något oväntat, kvinna hatar inte längre man, man är ett svin, kvinna hatar man igen, man gör något oväntat, kvinna hatar inte längre man. Det funkar ju så varför ändra på ett vinnande koncept.

Just grundhistorien (kvinna/man-delen) är egentligen inte det intressanta, det är allt det som händer runt omkring. Det är ju en fantastiskt kul idé att göra en utmaning mellan ord och bild. Inte för att det ena utesluter det andra, utan för att man ska se att de hör ihop. Kanske borde detta provas i verklighetens skola för att sporra eleverna.

Jag är ju svag för ironiska/cyniska karaktärer och här får jag mitt lystmäte, kan man väl säga. Egentligen minns jag knappt någon annan skådespelare än Clive Owen och Juliette Binoche. De är fantastiskt bra. Kanske slår det inga riktiga gnistor mellan dem, men det är tilräckligt trovärdigt. Båda strider mot sina egna inre demoner och utan alltför stora ord eller gester så förstår man och känner med dem.

Det finns en hel del roliga scener och det blir en del skratt. Kanske en och annan tår också, om man är lagd åt det hållet. Personligen så tror jag att filmen hade vunnit på att ha mer fokus på själva utmaningen i stället för den där sidohistorien med en elev, som jag inte alls förstår meningen med.

Lite kuriosa är att alla tavlor som är med i filmen är målade av Juliette Binoche själv. Den här filmen gick aldrig på bio här i Sverige utan släpptes direkt på DVD. Det är inte det enda misstag som SF har gjort.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 57 betyg).
IMDb hade den 6,6 i genomsnitt (beräknat på 7 121 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. När jag såg titeln så tänkte jag mig att jag sett den. Men jag känner inte igen handlingen så nu blir jag tveksam...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske tänker på Music & Lyrics? Den här var i alla fall väldigt söt och passade alldeles utmärkt som underhållning en lördag.

   Radera
 2. Den här blir jag nyfiken på :) Låter som om den skulle kunna passa mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den borde ju vara perfekt för dig. Du sysslar ju med både ord och bild :)

   Radera
 3. Jag gillar också den här filmen! Har du sett "The Rewrite" med bl.a. Hugh Grant? Det är lite samma typ av film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, The Rewrite har jag också sett, jag är otroligt svag för alla Hugh Grant-filmer :)

   Radera