tisdag 27 september 2016

Bokmässan 2016 (långt och bildintensivt)

Det var ju inte alls tänkt att jag skulle till bokmässan i år, men det var definitivt något på gång. Jag var riktigt sugen på något bokevent och kollade till och med upp vad det skulle kunna kosta att åka till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Det föll lite på att jag tyckte det var för långt att åka alldeles själv. I november.

Sedan hade Kulturkollo en utlottning av ett 4 dagars seminariekort till mässan. Det enda man behövde göra var att tipsa om ett seminarium. Eftersom jag aldrig vinner något så tyckte jag att det väl kunde vara en kul grej. Fantisera kan man ju alltid.

På fredagen veckan innan mässan började, mitt i förberedelserna för den stora återträffsmiddagen som vi har vart sjätte år, så kom det ett mejl. Jag var tvungen att läsa flera gånger innan jag fattade. Jag hade vunnit seminariekortet!

Tågbiljetterna var inget problem, dem bokade jag bums. Värre var det med hotell. Marknadsekonomi, tillgång och efterfrågan du vet. Natten mellan torsdag och fredag gick lös på drygt 2500 kronor. För en natt alltså. Jag skulle ju ha ytterligare två. Lösningen blev att sova hos min mamma första natten, en 30 minuters bussfärd bort à 65 kronor. De två kvarvarande nätterna gick att lösa med hotell. Efter att detta var avklarat så försökte jag lägga Göteborgsresan åt sidan och i stället fokusera på middagen.

Torsdagen kom ju så småningom och allt flöt på så otroligt bra. Till och med tåget. När jag glad i hågen klev in på mässan så drabbades jag dock nästan av panikångest. Vad i hela friden gjorde jag där? Alldeles ensam? Jag gick upp på andra våningen och försökte andas djupt och väntade på att klockan skulle bli tre så jag kunde gå på bokälskarminglet.

Det dök upp massor av bokbloggare och författare. Tyvärr är mingel inte riktigt min grej och jag får nog faktiskt lite ångest bara av att tänka ordet, men det gick bra ändå. Höjdpunkten var att jag äntligen fick träffa en av mina favoritförfattare, Mattias Edvardsson. Han är lika trevlig som hans böcker är bra. Jag har inte foton från själva minglet, men böckerna jag fick med mig vill vara med på bild.
Offline av Anne Holt, Tre minuter av Anders Roslund & Börge Hellström, Skönheten av Christian Johansson

Efter en natt ute på landet kände jag mig lite bättre till mods och åkte iväg med en fullpackad buss (gissa vart mer än hälften skulle?). Det första jag gjorde var att leta upp Thorén & Lindskogs monter. Där tiggde jag till mig en bok jag kikat på och suktat efter i nästan två år, men aldrig kommit till skott med inköp.
Väggen av Marlen Haushofer

Sedan var det dags för seminarium. Det första blev Horror vs terror med Mats Strandberg och Jonathan Stroud i samtal med Lotta Olsson. Ett väldigt intressant samtal, även om jag kanske inte riktigt höll med om skillnaden mellan skräck och terror. Eller jag vet inte. I alla fall så blev jag väldigt sugen på att läsa något av Jonathan Stroud.

Efter det fick jag för mig att jag skulle ner på "golvet" och lyssna på Men tänk om... Om oro på Psykologiscenen. Det var det väldigt många andra som tänkte också. Där jag fick plats hörde man knappt någonting, men som jag förstod det så är jag inte så illa ute som jag kanske befarade.

Kristina Ohlsson är ju en favorit för mig och jag kunde bara inte stå emot att lyssna på henne i Skräckeffekt. Där hade hon sällskap av Madeleine Bäck och även Johanna Koljonen som moderator. Även detta ett intressant samtal och nu blev jag sugen på Madeleine Bäcks bok, Vattnet drar.

Planen var sedan att gå och lyssna på Alice Teodorescu (Den duktiga flickans revansch), men där var så mycket folk att jag gav upp. Eftersom jag fortfarande tyckte det var läskigt att befinna sig på en plats med så många människor, alldeles ensam, så åkte jag iväg till hotellet. Där blev det sushi till middag.

Lördag morgon var jag på plats klockan nio. Den här dagen gick helt och hållet i seminariernas tecken. Först ut var Fredrik Backman och Erland Loe (moderator Tara Moshizi) om manlighet, humor och andra spännande ämnen. Det var väldigt intressant. På vägen ut stötte jag ihop med Västmanländskan och hon sa något som fick mig att förstå vad de där signeringsstationerna var till för. Jag fattade inte det innan, det var ju aldrig någon där när jag gick förbi. Man kan väl säga att detta drog ut proppen...
Isola av Åsa Avdic, Slutet på sommaren av Anders de la Motte, Störst av allt av Malin Persson Giolito

Mycket av den här dagen gick åt till springande mellan olika salar. I stället för att upprepa det hela tiden så säger jag det bara nu, denna enda gång. Ofta hade jag bara en kvart på mig att ta mig från ena änden till helt andra änden. Inte ens toabesök hanns med.
Storytelling Malmö – Jonny Lilja på flykt i skuggstaden
Roslund & Hellström
Älskade dystopi
Det nordiska lockar och skrämmer
Fd polis, fd reporter – numera författare
När blir deckaren roman?
Mot alla regler
Spänning med juridisk twist

Klockan fem var det dags för nästa mingel; Feelgoodbubbel. Antagligen hade jag blivit mer varm i kläderna för det här gick mycket bättre och jag pratade länge med trevliga bloggbohemen och Carolina läser. Böckerna jag fick med mig härifrån knäckte nästan min resväska. Goodiebagen var så välfylld att jag inte kommer att lida brist på feelgood det närmaste året.
Nyckeln till Caroline & Konsten att vara Caroline av Peter Barlach, Vanliga människor av Anne Liljeroth, Den som väntar & Äta kakan och ha den kvar av Kristin Emilsson
Detta var alltså innehållet i goodiebagen...
På andra sidan gatan av Anne Liljeroth, Genom paradiset på en spikmatta av Jannice Eklöf, En framtida hemmafrus bekännelser av Elin Eldestrand, Utan dig av Penilla Alm, Tills något annat tar vid av Agneta Vorberg, Mindfulness för losers av Christoffer Holst, Jag tror jag älskar dig av Allison Pearson, Drömmar dårskap och en kär liten sak av Julie Cohen, Rosieeffekten av Graeme Simsion, Det vi inte visste var lycka av Agnès Ledig, Vinter i drömhuset av Maeve Binchy

Trött, men lycklig, återvände jag till hotellet efter en helt fantastiskt lyckad heldag på bokmässan.

På söndagen fick jag sällskap av min svägerska och man kan väl säga att vi gjorde golvet. Ett seminarium gick vi på och det var David Batra. De roligaste 20 minuterna på mässan.

Stum rädsla av Nevada Barr, Själlös, Chanslös, Hemlös av Gail Carriger
25 kronor styck
En hemlig plats av Tana French
Dimma över Darjeeling, Gurun i Pomonadalen av Mikael Bergstrand, Står dig ingen åter av Anna Karolina, Den som glömmer av Arnaldur Indriðason
Det blev en hel del böcker även denna dag...

Sedan var det bara att ta sig till Centralen, äta lite och åka hem. Jag är så glad att jag en gång i mitt liv fick uppleva bokmässan på riktigt. Tack Kulturkollo!

26 kommentarer:

 1. wow! jag har aldrig brytt mej om att gå på seminarier, vissa har man fått sej i svt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har heller aldrig gått på seminarier, men om man nu vinner ett 4 dagars seminariekort så... :)

   Radera
 2. Oj oj oj ser intensivt ut, men verkar roligt! Kul med så många böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här dagarna kan ha varit något av det roligaste i mitt liv :)

   Radera
 3. Härligt inlägg och vilka underbara bokhögar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så förfärligt många böcker. Vet inte riktigt var de ska få plats...

   Radera
 4. Wow vad böcker du fick med dig hem!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju inte alls tänkt så och det gick ju bra ända tills den där välfyllda goodiebagen :)

   Radera
 5. Verkligen kul att träffa dig! Och vilken toppenmässa du har haft!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes lite som att jag upplevde mässan på riktigt :)

   Radera
 6. Det var jättekul att träffas nu kanske vi ses på fler bokmässor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men jag funderar på om man kanske skulle ta och besöka Sundsvall och Gotland också, så det liksom blir vart tredje år på varje ställe :)

   Radera
 7. Vad härligt det låter!
  Jag tror jag skulle ha lite ångest, men bara det där att träffa bokbloggare skulle vara ett skäl att åka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var helt fantastiskt kul när jag hade blivit lite varm i kläderna :) Bokbloggare är ju trevliga och snälla till sin natur så den biten behöver man i alla fall inte vara orolig för :)

   Radera
 8. Vilket härligt inlägg! Du verkar verkligen ha utnyttjat din vinst och ditt bokmässebesök. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag gjorde verkligen mitt bästa och även om det blev en del springande på lördagen så var det bara kul :)

   Radera
 9. Vad härligt det låter! Och jag grämer mig så mycket att jag inte kunde åka, men att få läsa om andras besök är faktiskt bara roligt. Speciellt ditt ärliga inlägg om hur det kändes, både att åka ensam och som förstagångsbesökare. Jag har ju jättelång resväg så jag kommer släpa med en kompis nästa år. Modigt att åka iväg själv tycker jag, det vet jag inte om jag hade vågat faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Göteborg passar väldigt bra för mig att åka iväg ensam till, eftersom hela min familj bor där. Om något hade gått fel så skulle jag fått omedelbar hjälp. Det underlättade väldigt mycket.

   Jag är ju inte speciellt utåtriktad och det här med mingel med okända människor, det är verkligen inte min grej. Jag har otroligt svårt för kallprat. Men grejen med bokbloggarmingel är ju att man är bland vänner och man kan alltid prata böcker :)

   Radera
 10. Svar
  1. Det här är en upplevelse jag ska bära med mig länge :)

   Radera
 11. Vilken härlig bokmässa du verkar ha haft :) Spännande seminarier och fina bokfynd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jättekul och jag är glad att jag har varit med om det, men jag vill nog inte göra om det :)

   Radera
 12. Jag kan bara säga, det låter helt underbart :) Fast jag är för feg att åka själv och så vet jag inte om jag skulle orka rent hälsomässigt. Så jag njuter av sådana här härliga inlägg istället :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lika kul att åka själv, då har man liksom ingen att diskutera med under tiden och på kvällarna. Det saknade jag, annars var det faktiskt inga problem, men så är jag ju nästan hemma i Göteborg också :)

   Radera
 13. Vilken fantastisk mässa du fick uppleva! Jättekul att läsa om, och se bilderna. Och vilka goodie bags! Jag var så nyfiken på många olika seminarier, nästa år måste jag vara bättre förberedd och åka ned jag också. Tack för ett väldigt inspirerande inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade! Det var definitivt den bästa mässa jag har varit på och det bästa är att jag nu vet att jag faktiskt klarar att åka själv på sådana här saker. Vem vet vad jag gör nästa år :)

   Radera