måndag 19 september 2016

Film: The judge

Titel: The judge
Originaltitel: The judge
Genre: Drama
Regissör: David Dobkin
Manus: Bill Dubuque, Nick Schenk
Skådespelare: Robert Downey Jr, Robert Duvall, Vera Farmiga, Billy Bob Thorton, Jeremy Strong
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: USA
Längd: 141 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 2 september 2016

Handling
Den framgångsrika storstadsadvokaten Hank Palmer återvänder till sin hemstad i Indiana för sin mammas begravning. Indiana är ett avslutat kapitel i hans liv, och när begravningen är över bestämmer han sig för att bege sig tillbaka till sin dotter. Men just när han ska ge sig av blir hans pappa och tillika stadens respekterade domare anhållen för mord.

Min kommentar
Jag kommer nog faktiskt inte ihåg varför jag tyckte att det var nödvändigt att köpa den här filmen. Kanske såg jag den på någon trailer. Och så har den ju väldigt bra betyg på IMDb. Jag är i alla fall glad att jag gjorde det.

Det här är inte alls något rättegångsdrama à la Grisham, detta är mer ett familjedrama. Den handlar mer om hur saker man inte pratar om kommer tillbaka och biter en i... baken, om hur viktigt det är att förlåta och att en familj egentligen handlar om villkorslös kärlek. Visst, det är lite sötsliskigt ibland och ja, det är klyschigt också. Det är en väldigt amerikansk historia. En riktigt sorglig historia är det i alla fall. Trots den amerikanska sötsliskigheten och klyschorna så berör den.

Främst beror nog storheten på skådespelarna. Både Robert Duvall och Jeremy Strong är helt fantastiska i sina roller. Det är imponerande av Duvall, som är 80+ och blev Oscarsnominerad för den här filmen, och Strong, som spelar autistisk. Jag har egentligen ingen relation alls till Robert Downey Jr och jag kan inte påstå att jag tänker på honom som vare sig Iron man eller Sherlock Holmes. Det jag tänker på är att han ofta spelar över en aning, så även i den här filmen. Det kan dock hända att det är med mening, hans karaktär är nämligen en riktigt otrevlig och osympatisk man som helt sålt ut sina ideal.

Det är väldigt mycker värme i den här filmen och också en hel del humor, vilket ju behövs så det inte blir alldeles för dystert. Slutet tycker jag mycket om, det är precis lagom oklart och jag drar snabbt mina egna slutsatser.

Tyvärr är filmen lite för lång. Det är inte många historier som håller för över två timmar, inte heller denna. Personligen tycker jag att sidohistorien med Hank och Samantha var fullkomligt onödig, men visst, den bidrar till mina slutsatser när filmen är slut. Märkligt nog så höll sig sambon vaken hela tiden och han plockade inte fram vare sig iPad eller mobil.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 906 betyg).
IMDb hade den 7,4 i genomsnitt (beräknat på 137 970 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Den här verkar intressant. Robert Downey Jr verkar typ spela samma roll som han jämnt gör. Men det kan ju vara bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju sett Robert Downey Jr i x antal filmer, men han är ingen jag egentligen funderar över. Du kan ha rätt, att han gör samma roll som han brukar, men det var bra :)

   Radera
 2. Den här har jag sett. Innan jag satte betyg men jag har någorlunda positivt minne. Och så minns jag ju att jag sett den och ungefär vad den handlade om. Bara en sån sak...;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis vad du menar. Det händer ju tydligen att jag glömmer bort att jag sett vissa filmer så det att bara komma ihåg att man sett dem är bra. För att inte tala om om man kommer ihåg vad de handlar om :)

   Radera