lördag 3 september 2016

"Världens lyckligaste kvinna" av Jessica Knoll

Författare: Jessica Knoll
Titel: Världens lyckligaste kvinna
Genre: Thriller
Antal sidor: 349
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Luckiest girl alive
Översättare: Eva Mazetti-Nissen
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 24 augusti 2016
Första meningen: Jag inspekterade kniven i min hand.

Baksidetext
Hennes perfekta liv är en fullkomlig lögn...

Som high school-elev vid prestigefyllda Bradley School fick Ani FaNelli utstå en chockerande, offentlig förnedring efter en serie omskakande och brutala händelser. Något som väckte ett desperat behov av en ny identitet.

I dag har hon ett glamouröst jobb på The Women’s Magazine i New York, en dyr garderob och en snygg framgångsrik fästman – hon är så nära att leva det perfekta liv hon arbetat så hårt för att förverkliga.

Men tonårens förnedring är inte Anis enda sår. Hennes förflutna rymmer också en smärtsam hemlighet. Något som fortsätter att hemsöka henne, som hotar att komma upp till ytan och förstöra allt. Vad händer om Ani bryter sin tystnad: Skulle det till sist kunna befria henne – eller bara slå allt hon kämpat för i spillror?

Min kommentar
Jag tror jag har sagt det förut; psykologiska thrillers är något av det bästa jag vet. I alla fall om det görs på ett bra sätt. Debuter är också något som lockar mig, det är så kul att upptäcka en författare som ännu inte är känd. Den här boken beskrivs som en psykologisk thriller och är en debut.

Berättelsen sker i två trådar, en som utspelar sig då, när allt det chockerande, omskakande och brutala skedde och naturligtvis en tråd som utspelar sig nu, i Anis perfekta liv. Jag önskar så att jag kunde säga att jag kände igen mig, men vare sig personlighet eller livsstil (varken då eller nu) är något jag kan relatera till. High school-tiden kan jag åtminstone relatera till lite, men eftersom jag gick i högstadiet på 70-talet så är inget sig likt. Dessutom fanns det inga rika svin i min skola. I nutidstråden känner jag mig hopplöst akterseglad. Här finns massor av antydningar, en del gör mig nyfiken och andra gör mig bara trött. Jag vet absolut ingenting om mode, skönhetsartiklar eller anorexia.

Hela början av boken är väldigt förvirrande och rörig. Detsamma gäller språket. Det känns lite som att meningarna bara har kommit ut i en inte helt logisk ordning, de verkar inte höra ihop. Vissa meningar och stycken får jag läsa flera gånger för att försöka förstå vad de gör där. Ett tag funderade jag på om det var översättningen, men efter att ha tittat runt lite så verkar samma gälla på engelska. Nu i efterhand så vågar jag påstå att början överhuvudtaget inte behövs, i alla fall inte i den formen. Genremässigt tycker jag inte att det är en thriller, en thriller ska vara nagelbitande spännande, det är den inte.

Det som gör det extra besvärligt att läsa är att det inte finns någon markering när tidsperspektivet skiftar. Visserligen så märker man det när man läser vidare, men det är påfrestande att läsa när man inte vet var man befinner sig. För att göra det ännu krångligare så finns det tillbakablickar även i nutiden.

TifAni, eller Ani som hon kallar sig i nutid, är en sorglig människospillra. Hur hon blev så förstörd får vi till viss del veta när hela historien rullas upp, men faktum är att hon var skadad redan innan de där chockerande händelserna skedde. Det är ju också lite därför allt händer. Vi träffar henne först när hon är 14 och föräldrar hinner ställa till med mycket under de åren. Det är ändå väldigt skönt och befriande att hon väljer att inte se sig som ett offer. Även om jag nu tycker att hennes drivkraft är helt åt skogen.

En undran bara... hemligheten som antyds i baksidetexten, vilken var det?

Visst låter det som att jag inte har gillat boken? Faktum är att jag inte gjorde det. I början. Det är långsamt och lite trist. Ungefär halvvägs så smäller det till och den fångar mitt intresse och de sista femtio sidorna, eller så, bara slukar jag. Jag tycker allt förändras mitt i, nästan som att boken är skriven av två olika personer. Det är en väldigt märklig upplevelse att en bok byter skepnad och växer så. Det gör det också väldigt svårt att sätta ett betyg. Eftersom slutet, som jag tycker är riktigt bra, är det jag kommer att bära med mig så friar jag hellre än fäller.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,33 (beräknat på 6 betyg).
Goodreads hade den 3,47 i genomsnitt (beräknat på 75 882 betyg).
Jag ger den 3,5.

Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Världens lyckligaste kvinna: Beas bokhylla, hyllan och Booze'n'Books.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. Hm, den här står högt på läslistan. Blir intressant att se hur lika våra bedömningar är (jag kikade på betyget nu...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, snälla läs den. Kanske var det bara jag som var grinig :)

   Radera
 2. Av någon anledning blir jag ändå nyfiken på den. Vi får se om jag hinner läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halva boken var ju bra, det var mest början som gjorde mig irriterad. Då brukar det vara kört för boken, men den här återhämtade sig rejält :)

   Radera
 3. Nej jag tyckerdet är trist med böcker där man kämpar sig igenom första halvan för att andra halvan ska vara bättre. Hade tänkt läsa den här snart men nu tror jag den blev lite ner pushad i högen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är ju värre när man kämpar sig igenom en bok som inte blir bättre halvvägs ;)

   Radera
 4. Jag håller på och läser nu, har knappt 100 sidor kvar... jag tänker att hemligheten väl är att det (i hennes huvud) var hon som drev en person till att göra det där hemska som skedde? Är du med på vad jag menar? Gud, vad svårt det är att skriva utan spoilers...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, ja så kan det ju ha varit, det är bara jag som har svårt för konceptet att man kan driva/tvinga någon till något :)

   Radera