söndag 25 september 2016

En smakebit på søndag: Människorna

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från virkeligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I fredags började jag läsa Människorna av Matt Haig, men det har inte blivit så mycket läst den här helgen. För jag är på bokmässan! Jag har haft fullt upp med att kolla på böcker, lyssna på seminarier och mingla. Mitt stora problem i dag, när jag ska hem, är hur i hela friden jag ska få med mig alla böcker.

Människorna handlar i alla fall om Andrew Martin, en matematikprofessor som gör en stor upptäckt. Eller nja, egentligen handlar det inte om honom, utan om den varelse från planeten Vonnadoria som övertar hans kropp. Varelsen har skickats till jorden för att radera all information som professorn har om upptäckten som kan ödelägga hela universum.

Min smakebit är från sida 44 i e-boken.
De sa åt mig att gå till matsalen för att det var dags att äta. Det var en fasansfull upplevelse. För det första hade jag aldrig tidigare konfronterats med så många av deras art på en instängd plats. För det andra så luktade det. Kokta morötter. Piss. Död ko.
     En ko är ett jordlevande djur, ett domesticerat hovdjur med många uppgifter, ett djur som människorna behandlar som en diversehandel där de skaffar sig mat, dryck, gödsel och designerskor. Människorna odlar kon och skär halsen av henne och styckar henne och förpackar henne och säljer henne och tillreder henne. Genom att göra det har de tydligen skaffat sig rätten att ändra hennes namn till biff, vilket är det enstaviga ord som ligger längst bort från ko, eftersom det sista en människa vill tänka på när hon äter ko är att det faktiskt är en ko.

34 kommentarer:

 1. verkar vara en intressant historia. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nog faktiskt säga att jag slukade den :)

   Radera
 2. Intressant att läsa hur man kan se på vårt beteende ur någon annans perspektiv. Jag som älskar kött... det låter ju inget vidare när det beskrivs på det sättet...

  Kul med mässan! Jag hade planer på att ta mig dit, men det får bli nästa år. Tror jag. Jag skulle gärna vilja till Crimetime Gotland också.

  Fortsatt trevlig helg! Och hoppas att du får med dig alla inköp hem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela boken är liksom en begrundan över mänskligt beteende. På ett väldigt humoristiskt sätt :)

   Jag tror jag skulle vilja åka till Crimetime Gotland nästa år. Kanske skulle man försöka göra ett schema... Bokmässan i Göteborg, Crimetime Gotland, Deckarfestivalen i Sundsvall... så blir det vart tredje år :)

   Jag var mycket starkare än jag trodde :)

   Radera
 3. Den här boken blir jag lite nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Låter som en intressant bok! Någon gång skulle jag vilja fara på bokmässan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant och väldigt rolig :) Bokmässan är kul, men jobbig. Eller jobbig, men kul :)

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Kan låta som det blir många intressanta betraktelser över mänskligt beteende!

  SvaraRadera
 6. En av mina, genom tiderna, bästa böcker :) Lyssnade även på Matt Haig på bokmässan i torsdags! *starstruck*
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var lite sugen på att gå på hans seminarium, men det blev inte så. Nu ångrar jag mig lite. En fantastisk liten betraktelse över människor :)

   Radera
 7. Låter som en annorlunda och intressant bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt speciell, väldigt träffsäker och väldigt rolig.

   Radera
 8. Tack för smakbiten den verkar riktigt rolig, hamnar nog på min önskelista. Ska blir väldigt spännande och se vad du har införskaffat på bokmässan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är egentligen både rolig och sorglig, men mest rolig :) Jag är inte säker på att jag vågar visa upp det jag kom hem med. Det blev lite fler än vad jag hade tänkt mig...

   Radera
 9. Tack för en intressant smakbit.

  SvaraRadera
 10. Tror inte den är nånting för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad synd, för den är väldigt intressant. Att se mänskligheten med omänskliga ögon är ganska kul.

   Radera
 11. Trevligt med Bokmässan, var där i torsdags. :) Den här boken har jag kikat lite på. Ska bli intressant att se vad du tyckte om den sen ;) Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I torsdags? Var du på minglet?

   Jag kan säga redan nu att boken är väldigt bra. Har inte riktigt bestämt vilket betyg den ska få, men den rör sig i övre skalan :)

   Radera
 12. Det här var något nytt för mig, lät ju riktigt annorlunda och kul - tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 13. Hoppas du haft det kul på bokmässan!

  SvaraRadera
 14. Kul idé att se mänskligheten utifrån. Får hålla ögonen öppna efter den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte väldigt mycket om den :)

   Radera
 15. Jag har inte läst något av Haig, men har hört mycket om honom på sistone och är absolut nyfiken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är det första jag läser av honom och när jag kollade upp vad han mer har skrivit blev jag väldigt förvånad. Han verkar ha varit väldigt produktiv och jag hade aldrig hört talas om honom. Det kan nog lätt bli fler böcker av honom.

   Radera
 16. Tack för smakbiten! Okänd bok för mig.

  SvaraRadera