torsdag 22 september 2016

Hett i hyllan #58

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag kommer inte alls ihåg i vilken bokblogg jag läste om nästa fynd från bokrean 2013.
Tydligen var jag inte mer sugen på att läsa Gargoylen av Andrew Davidson än att den fortfarande, efter 3,5 år, står oläst. Den verkar ju ändå ha de där ingredienserna som tilltalar mig. Bara kolla in den här (väldigt långa) baksidetexten:
Denna "omöjliga" kärlekshistoria har rönt stora framgångar runt om i världen. På en rehabklinik möter en svårt brännskadad man en kvinna som påstår att de varit älskande för länge sedan. Så börjar hon berätta om deras kärlek och en ny historia tar form.

Den vackra och namnlösa berättaren i Gargoylen kör längs en mörk landsväg när han tycker sig se ett pilregn komma rakt emot honom. Han kör av vägen ned i en ravin och vaknar upp på en brännskadeavdelning där han får utstå alla helvetets kval och smärtor i form av den behandling han måste genomlida för att överleva. Bränd till oigenkännlighet har han förvandlats till ett monster. Det enda han vill är att bli så pass frisk att han kan begå självmord.

Så en dag kommer Marianne Engel - en tilldragande och mystisk skulptör av gargoyler, groteska statyer av fantasiväsen - till avdelningen och avslöjar att de båda varit älskande en gång i tiden. Då, i ett medeltida Tyskland, var han en svårt brännskadad legosoldat och hon en ung nunna som skötte om hans brännsår och fick honom att tillfriskna i det berömda klostret Engelthal. Allt eftersom hon berättar på sitt sheherazadiska vis och väver samman berättelsen med lika fascinerande historier om odödlig kärlek i Japan, England, Italien och på Island, så märker han att livsgnistan kommer åter, och med den även förmågan att älska någon igen - Marianne.

Hon ser till att han får lämna kliniken och bo hos henne i det hus där hon också har sin ateljé. Men det som hade kunnat bli en fristad blir snart ett fängelse. Hans morfinberoende på grund av de svåra smärtorna gör att hans förflutna hinner ikapp honom. Samtidigt nås Marianne av ett besked om att hon endast har tjugoåtta gargoyler kvar att fullborda - sedan är hennes liv till ända.
Jag kan ju inte låta bli att undra, förstås, hur man kan veta att man har tjugoåtta gargoyler kvar att göra, för att sedan dö. Kanske ska man inte bli alltför förvånad med tanke på att boken verkar innehålla tidigare liv och liknande. Nu när jag tänker på det så blir jag faktiskt väldigt nyfiken. Och sugen på att läsa.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

12 kommentarer:

 1. Den här fick jag starkt rekommenderad av en vän men den kom inte längre än en nyfiken-på-lista.
  Här är mitt bidrag:
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2016/09/22/hett-i-hyllan-13/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den råkade ju komma så långt som ända in i min bokhylla... ;)

   Radera
 2. Den här låter väldigt spännande :)

  Här finns min bok: http://lacrimamens.com/blog/hett-hyllan-58.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst gör den. Får nog puffa upp den på läslistan.

   Radera
 3. Den där lånade jag hem ett par gånger när den var i ropet, men jag läste den aldrig. Tydligen lockade den inte tillräckligt och nu känner jag mig helt ointresserad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som jag då, men jag känner mig fortfarande lite intresserad. I alla fall så länge jag har den framför ögonen :)

   Radera
 4. Låter avancerat det där, och annorlunda - aldrig hör talas om boken. :)
  Min tveksamma trea (mer sval än het): http://ibokhyllan.blogspot.se/2016/09/hett-i-hyllan-3.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är ju annorlunda bra, men just nu känner jag mig inte direkt lockad av den :)

   Radera
 5. Den köpte jag också och började på den men kom snabbt underfund med att den inte var någonting för mig.
  Min bok finns här http://boklysten.blogspot.se/2016/09/hett-i-hyllan-58.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den verkar lite märklig, men ibland går det hem hos mig :)

   Radera
 6. Jag gillade den när jag läste den för några år sedan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, nu blev jag genast mer hoppfull :)

   Radera