onsdag 6 april 2022

Bok: Du av Caroline Kepnes

Författare: Caroline Kepnes
Titel: Du
Genre: Thriller
Antal sidor: 425
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Du
Översättare: Manne Svensson
Serie: Du 1
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2015
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 25 mars 2022
Första meningen: Du kliver in i bokhandeln och håller kvar handen på dörren för att vara säker på att den inte smäller igen.

Baksidetext
När hon kliver in i bokhandeln där han arbetar är han förlorad. Han måste få veta allt om henne. Måste få ha henne för sig själv. Så han börjar följa efter henne, spionera när hon träffar andra män, bryta sig in i hennes lägenhet, stjäla hennes telefon och hacka hennes e-post. Han kommer inte att låta något, eller någon, stå i vägen för deras kärlek.

Guinevere har författarambitioner och arbetar hårt på att upprätthålla sitt sociala nätverk och är till en början avvisande mot Joe, killen bakom disken i bokhandeln. Men han är smart och rolig och så småningom börjar hon inse att han kanske skulle passa henne perfekt. Så när hennes pojkvän plötsligt försvinner, kan hon inte längre motstå Joe och de båda inleder ett förhållande där besatthet och lögner sätter destruktiva hjul i rullning.

Du är en gastkramande skildring av den livsfarliga passion som uppstår när två starka men skruvade personligheter möts. Joe är anti-hjälten som erövrar hjältinnan genom att bryta mot varje paragraf i kärlekens regelbok. Guinevere är en målmedveten tjej som är van att använda både kärlek, sex och lögner som maktmedel för att nå dit hon vill.

Min kommentar
Jag tror att jag kan ha blivit lockad av Du tack vare Stephen Kings blurb. Det har dock inte hjälpt mer än att jag köpte den, sedan har den blivit stående. När TV-serien började på Netflix så plockade jag fram den till min prioriterade hylla, men det har gått några år sedan dess också. Efter att ha läst klart planeringen för mars så tyckte jag att det var dags. Till slut.

Nu när jag har läst boken så tror jag mig förstå varför Stephen King har blurbat den, han nämns väldigt ofta i texten. Rent generellt så är det väldigt många litteraturreferenser här. Det är lite oklart för mig vad jag egentligen förväntade mig, men jag tycker det är synd att jag inte visste att det här nog måste kallas för en erotisk thriller. En genre som jag inte alls uppskattar.

I början av berättelsen vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Det känns flummigt och jag är osäker på om det som händer verkligen händer eller om det bara är i Joes huvud. Många saker känns direkt osannolika. I alla fall innan jag har fått mer grepp om vilken typ av människor som befolkar den här historien. Det här handlar om fullständig och total galenskap, skickligt skildrat genom ögonen på galningen själv. Jag har inte läst American psycho, bara sett filmen, men jag tror att jag skulle likna dem vid varandra.

Karaktärerna här är väldigt få och jag gillar inte någon av dem. På något skruvat sätt så förtjänar de varandra. Jag bryr mig egentligen inte om någon av dem och jag känner inte ens för ett ögonblick någon som helst sympati med Joe. Han är bara läskig. Även Beck verkar ha allvarliga problem (hon dras uppenbarligen till psykopater), liksom alla andra i den här boken.

Grundhistorien här är väldigt bra. Den är helt och hållet berättad ur Joes perspektiv (en bok helt utan perspektivbyten alltså). Det finns heller inte flera tidstrådar att hålla ordning på. Detta är en helt linjär historia. Ovanligt och otroligt uppfriskande och den delen funkar klockrent för mig.

Tyvärr så blir allt väldigt utdraget. I stort sett händer det samma sak hela tiden. Dock är det allt sex - tankar på det, prat om det, själva akten (ensam eller två) - gör boken onödigt lång. Visst, det behövs för handlingen, men hälften hade varit nog.

Jag har sett att en del kallar Du för romantisk och egentligen skrämmer det mig mer än boken i sig. Den är typ motsatsen till romantisk. Tycker jag. Det finns en hel del att gilla här, men också att ogilla och jag tror inte att jag kommer att läsa fortsättningen utan nöja mig med TV-serien.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,94 i genomsnitt (beräknat på 193 789 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Du: Stories from the city, stories from the sea, Daniels bokutmaning och Breakfast Book Club

2 kommentarer:

  1. Det finns folk som tycker att Every breath you take av The Police är en romantisk låt också..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant. Förmodligen är det samma människor som tycker denna är romantisk.

      Radera