måndag 18 april 2022

TV-serie: The lost symbol #1 (2021)

Titel: The lost symbol
Originaltitel: The lost symbol
Genre: Thriller
Skapad av: Jay Beattie, Dan Dworkin
TV-bolag: NBC
Skådespelare: Ashley Zukerman, Valorie Curry, Eddie Izzard, Beau Knapp, Sumalee Montano
Premiär: 2021-09-06
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på C More mars-april 2022

Handling
Robert Langdons mentor, Peter Solomon, blir kidnappad… Langdon kontaktas av kidnapparen och ombeds lösa en gåta som ingen annan klarat att lösa (någonsin) eller så kommer Peter att dödas. För att komplicera det ytterligare så har Langdon tidigare haft ihop det med Peters dotter, så det innebär att han får jobba tillsammans med ett ex han givetvis fortfarande har känslor för.

Min kommentar
Jag vet inte om jag egentligen vill kalla mig för ett Robert Langdon-fan, men jag har gillat böckerna jag har läst. De är fartfyllda, spännande och innehåller alltid problemlösning. Något jag går igång på. När jag såg att The lost symbol hade blivit en TV-serie så la jag snabbt till den på listan.

Nu var det över elva år sedan jag läste den här boken så jag kan inte riktigt uttala mig om hur väl serien följer historien. Slutet kände jag någonstans att det inte var likadant, men jag är inte helt säker. Av de sju böcker jag läst av Dan Brown, varav fem är med Robert Langdon, så är denna den jag tyckt minst om. Vilket kanske inte bådar så gott för TV-serien.

Det kändes som att det tog en evighet att ta sig igenom de här tio avsnitten, som inte ens är speciellt långa. Jag vet inte riktigt vad det är som gör det, men det lockar aldrig att sätta sig och börja titta på ett avsnitt. Då är det ändå helt okej när man väl gör det.

Min stora invändning här är nog den jag haft i samtliga(?) böcker; en professor i religiös symbolik borde ha ett öppnare sinne. Det hör liksom till ämnet. Tycker jag. I övrigt så tycker jag ändå det är ganska lyckat med en yngre version av Langdon, det funkar bra. Skådespeleriet är det heller inga fel på. Det är inte det som är problemet.

Problemet är att det är väldigt utdraget, det blir helt enkelt för mycket snack och för lite pusslande. Det är långsamt, förklarande och det händer liksom inget. Det mystiska blir aldrig särskilt spännande. Kanske hade det blivit bättre om man sett alla avsnitten i snabbare takt, nu blev jag aldrig intresserad. Inte ens lite nyfiken.

Med Robert Langdon vet man ändå vad man får och The lost symbol är inget undantag. Färre avsnitt med en tajtare historia hade förmodligen hjälpt.TV Time har serien 9,04 i genomsnitt.
IMDb har serien 6,4 i genomsnitt (beräknat på 10 416 betyg).
Jag ger den 3,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar