måndag 25 april 2022

Film: Ur spår (2022)

Titel: Ur spår
Originaltitel: Ur spår
Genre: Dramakomedi
Regissör: Mårten Klingberg
Manus: Maria Karlsson
Skådespelare: Katia Winter, Fredrik Hallgren, Rakel Wärmländer, Peter Perski, Susanne Thorson
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: Sverige
Längd: 108 min
Serie: -
Såg den på Netflix 1 april 2022

Handling
Daniel är VD och tränar som en elitidrottsman medan Lisa är på botten. Arbetslös och frånskild med en dotter som hellre vill bo hos sin pappa. Lisa råkar en dag påstå för sin dotter att hon ska åka Vasaloppet och tillsammans måste det omaka syskonparet införliva löftet.

Min kommentar
Vän av ordning kanske undrar om jag har masochistiska drag, eftersom jag gång på gång utsätter mig för svenska filmer. Nej, det skulle jag inte påstå att jag har, men jag gillar att se svenska filmer. Även om jag inte gillar dem. Ur spår var nästa försök.

Jag skulle nog våga påstå att det här är en typiskt svensk film. Men bättre. Den tar upp viktiga saker, men här finns inga pekpinnar och den blir inte för klyschig. Dock verkar det vara omöjligt att undvika vissa ämnen/händelser i svensk film.

Här finns både allvar och komik, men för en gångs skull blir det inte så där hysteriskt och buskisliknande som det brukar bli. Mycket mer lågmält är det och det passar mig bättre. Ibland tycker jag att filmen försöker lite för mycket, samtidigt. Det är lite för många olika trådar. Förutsägbarheten är hög, men det gör inget. Det hör liksom till genren och det blir ändå en underhållande resa.

Kanske är jag för generell nu, men jag tycker faktiskt att det är ovanligt med bra skådespelarinsatser i svensk film. Här är undantaget som bekräftar regeln. Fredrik Hallgren gör en sorts Martin i Bonusfamiljen och det gör han riktigt bra. Katia Winter är bara briljant. Kemin mellan det här syskonparet är både trovärdigt och bra. Och Leif Andrées taxichaufför... kan man göra något annat än älska den karaktären?

Ur spår är en av de bättre svenska filmerna på ett bra tag. På IMDb kan man se ålders- och könsfördelning på betygen. Kvinnor över 45 verkar vara de som gillar detta mest. Jag är inte speciellt förvånad över det. Mårten Klingberg verkar vara ett säkert kort som regissör (han har regisserat, bland annat, Min pappa Marianne, Cockpit och Offside).Letterboxd hade den 2,8 i genomsnitt (beräknat på 324 betyg).
IMDb hade den 6,2 i genomsnitt (beräknat på 907 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag tillhör kvinnor över 45 men jag var ju inte så förtjust i den ;-) Men jag kan hålla med om det du skriver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju alltid det där undantaget som bekräftar regeln 🙂 Jag tror att det egentligen var samspelet mellan syskonen som gjorde att jag tyckte så mycket om den.

      Radera