måndag 4 april 2022

Film: Ghostbusters: Afterlife (2021)

Titel: Ghostbusters: Afterlife
Originaltitel: Ghostbusters: Afterlife
Genre: Äventyr
Regissör: Jason Reitman
Manus: Gil Kenan, Jason Reitman
Skådespelare: Carrie Coon, Paul Rudd, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Logan Kim
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 124 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 18 mars 2022





Handling
En ensamstående mamma flyttar med sina tonårsbarn till landsbygden i Oklahoma där hennes nu döde pappa bodde. Han var känd av grannarna som en märklig figur utan vänner och i hans gamla ruckel till hus finner barnen ledtrådar till hans förflutna. Samtidigt skakas marken av små jordbävningar som gör läraren Gary Grooberson konfunderad. Och något djävulskt verkar lura nere i den övergivna gruvan.

Min kommentar
Jag vet att jag har nämnt det minst en gång, att jag bara älskar Ghostbusters och har gjort så ända sedan jag såg första filmen 1984. Det blir inte så många köpfilmer nu för tiden, men Ghostbusters: Afterlife är ett självklart tillskott i min filmhylla. Filmen dök upp med posten på måndagen och på fredagen tittade vi.

Till skillnad från filmen som kom 2016 så är det här en regelrätt uppföljare. Hur den skulle klara sig på egen hand vet jag inte, men referenserna till originalen är många. Dock kunde den ha varit mer tramsig/löjlig/virrig/rolig/charmig, som de två första filmerna är. Jag saknar det. Å andra sidan så har det ju gått nästan 40 år och mycket är annorlunda.

Nostalgikänslan är hög, men för mig är det för lite spöken och för lite ghostbusting, Helt klart är det så att den är mer en barnfilm än för äldre. Lite mer som Goonies. Men inte lika spännande. De där marshmallowgubbarna bara älskade jag. Trots att de egentligen inte fyllde någon funktion, eller kanske just därför. De tillförde lite av det där tramsiga och charmiga som det inte finns så mycket av här.

Det finns en hel del roliga skämt här, men tyvärr så är ju ordvitsar omöjliga att översätta så missa inte att lyssna på vad de faktiskt säger. Ett litet glädjetjut gav jag till när "gamlingarna" dök upp. Så otroligt roligt att se dem.

Jag har nog mest positivt att säga om skådespelarna. Mckenna Grace är riktigt bra. Uppenbarligen så har jag sett henne i massor, men jag kände inte igen henne. Paul Rudd gör en, i egentlig mening, förfärlig lärare, men det är omöjligt att inte gilla honom ändå. Han kunde gott ha haft en större roll. Finn Wolfhard då... kort sagt kan man nog nöja sig med att han inte klättrar på min favoritlista.

Filmen har samma problem som många andra har numer, den är på tok för lång. Startsträckan är för lång (även om det är den här delen jag gillar mest) och själva end game är för långt. Även om du tycker att du har suttit för länge redan när det som tycka vara slutscenen kommer så sitt kvar. Missa inte de två extrascenerna, en mitt i eftertexterna och en efter.

Förmodligen så är Ghostbusters: Afterlife avsevärt bättre om man gillar konceptet Ghostbusters. Ett tips är att se den för vad den är, inte vad den är. Detta är ingen relationsfilm, inte en dokumentär, inte ett drama, inte en skräckfilm. Detta är en äventyrsfilm och det jobbet gör den riktigt bra.



Letterboxd hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 112 494 betyg).
IMDb hade den 7,2 i genomsnitt (beräknat på 130 764 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar