fredag 20 maj 2022

Fem en fredag v 20: Om

I dag tänkte jag återigen hänga på Fem en fredag som utgår från elisamatilda. Varje fredag lägger hon upp fem frågor som vi ska svara på. Det låter kul, även om jag tror att det ibland kan bli svårt.

Veckans tema är Om

Om du kunde se en film igen för första gången, vilken skulle det vara?
Jag tror att jag måste välja Memento, men det finns egentligen massor av filmer jag skulle vilja se för första gången igen. Alla de där man blir överraskad av något helt oväntat.

Om du kunde begå ett brott och inte åka fast, vad skulle du göra?
Förmodligen något som har med stjäla pengar att göra. Eventuellt stjäla någons bostadsrätt, men det verkar jättesvårt.

Om du skulle vara expert i ett ämne, vilket skulle det vara?
Programmering, som jag ju jobbar med 😁

Om du kunde skriva en toppsäljande bok, vad skulle du skriva om?
Jag hade faktiskt en bokidé i min ungdom. Den skulle handla om en ung kille som spelar hockey, men blir svårt skadad. Någon annan idé har jag inte.

Om du kunde lägga till en sak i din dagliga rutin, vad skulle det vara?
En timmes total tystnad.

24 kommentarer:

 1. Tycker det är kul att hänga på fem en fredag. Särskilt om man har lite bloggtorka. Programmering kan jag verkligen ingenting om..... En timmes total tystnad låter inte dumt alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker tystnad är en stor bristvara. Allt och alla låter. Hela tiden.

   Radera
 2. svårt att hitta "bra" brott, gillade boken Blybröllop av Sara Paborn, men min man har inte slängt mina böcker, så jag behöver inte döda honom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Döden är ju väldigt sällan i proportion till eventuellt brott. Har nog svårt att se mig döda någon överhuvudtaget 😬

   Radera
 3. programmering skulle jag också vilja kunna grundligt. och kryptering och liknande. en gång påbörjade jag en bok som skulle handla om en bofink. men det visade sig att jag inte visste särskilt mycket om bofinkars levnadsvillkor. jag var väldigt ung

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bofinkar verkar ju ändå vara ett hyfsat smalt område 🙂

   Radera
 4. Tystnad har vi definitivt inte för mycket av, så det var en god tanke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan aldrig tyst. På jobbet sitter jag i ett stort rum med fem andra. Hemma låter grannar, bilar, folk...

   Radera
 5. Jag tänker också på att stjäla pengar på något sätt, från en bank så att det är försäkrat och man slipper "skada någon" men det är ju så långt ifrån verkligheten så det är svårt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kommer ju aldrig att hända, men OM det hände... 😁

   Radera
 6. En timmes total tystnad, vilken lycka det vore! Instämmer, det är nog svårt att stjäla en bostadsrätt men det finns säkert någon som har försökt.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har faktiskt hänt här i stan, att någon försökt stjäla en bostadsrätt. Om de har lyckats är inte klart än.

   Radera
 7. Hade jag inte min hund så skulle jag nog vara tyst flera timmar per dag! Och det trivs jag med, blir väldigt trött i huvudet av mycket surr omkring. Filmfrågan var knepig då jag sett väldigt lite film i mitt liv, har alltid föredragit böcker. Då kanske du kan programmera in en liten kod i systemet så du kommer över en attraktiv bostadsrätt? Nähä, så enkelt var det inte...
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så mycket ljuden inne i mitt eget hem som stör, utan allt som är utanför. Det som jag egentligen inte alls kan påverka. Många verkar tro att det måste låta något hela tiden.

   Radera
 8. En hel timmes tystnad, ja det kanske inte vore så dumt. Funderar på om jag någonsin har det. Fin bild för temat förresten. Är det din egen? Du brukar ju vara så bra på att göra fina bilder till olika tags osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland händer det faktiskt att det är helt tyst ett litet tag. Det är så obeskrivligt skönt och vilsamt.

   Jo, det är jag som har satt ihop bilden. Tänkte att jag vill ha en när jag är med här och då kan jag förhoppningsvis byta ut den lilla bilden längst ner för varje tema. I värsta fall så får jag väl skriva i ord vad temat är 🙂

   Radera
 9. Tystnad har jag när jag helst vill och det är underbart. Lever själv men har ett stort socialt liv.
  Boken - den jag vill skriva, ja det tar sina stora funderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tänker nog inte på samma typ av tystnad, tror jag. Eller så har du tur att bo någonstans där det inte finns så många andra människor som tycker att alla måste höra vad de gör. Hela tiden.

   Radera
 10. Nej, det är inte alltid lätt att svara på Elisas frågor, men himla kul att svara och först och främst svara på andras svar.
  En timmes tystnad per dag - ingen dum idé alls. Påminner om "Earth Hour", som visserligen är bara en gång per år och knappt följs, men tanken är ju god... Om man däremot är ensamstående hemma som många är, då är det ju tyst 24 timmar...
  Programmering har jag alltid velat kunna. I "begynnelsen" gick jag kurser i Basic, Cobol och Pascal, men kom ingenvart. Inte helt förvånande med tanke att matte var mitt sämsta ämne på gymnasiet.
  Din bokidé köper jag rakt av, bara jag får byta ut din ishockeyspelare mot en fotbollsspelare;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker inte på prat när jag vill ha total tystnad. Utan just total tystnad. Där jag bor låter det hela tiden, i stort sett. Och då har vi egentligen ingen biltrafik alls, men allt annat 😬

   I många år trodde jag att man var tvungen att vara bra på/gilla matte för att kunna programmera. Så är det inte. Matte är inte den enda logik som finns och logik är det man behöver.

   Det går bra att byta ut ishockeyspelare mot vilken sorts idrottsmänniska man vill 😁

   Radera
 11. Memento kände jag inte till, får kolla upp vad det är för film. Tystnad runt mig är stort behov som jag försöker få till, men det är nästan alltid något ljud runt en.

  Problem med att lägga in kommentaren på namn och webbadress så blir som anonym igen….😌 Bokdamen https://bokdamenblog.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Memento är en sådan där film som jag ofta tänker på och jag har sett om den, men tyvärr så funkar den egentligen bara en gång. Även om den fortfarande är bra.

   Vid enstaka tillfällen och på tok för sällan så är det helt tyst runt mig. Då kan jag nästan känna hur hjärnan vilar.

   Det har tydligen varit en hel del problem med att kommentera på blogger-bloggar 😟

   Radera
 12. Memento låter bekant, men jag tror inte jag har sett den? En timmes tystnad är inte dumt, med risk att min tinnitus skulle ta över dock! Spännande bok du tänker skriva.
  Ha en fortsatt fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den där tinnitusen hör man ju så klart tydligare när det blir tyst, men min är tack och lov inte så högljudd, oftast, att den tar över.

   Radera