lördag 28 maj 2022

Kommande böcker juni 2022

Ett tag såg det ut som att det inte så skulle bli så många böcker i det här inlägget, men det ändrade sig. Trots att jag var väldigt återhållsam så blev det en del intressant.

Svarta segel av Rebecka Edgren Aldén
Genre: Kriminalroman
Serie: Sjöräddarna (1)
Antal sidor: 373
Utgivningsdatum: 2022-06-01
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
En ensam segelbåt ligger och driver vind för våg på Möjafjärden. När sjöräddaren Annika går ombord är det helt tomt. Båten är övergiven. Men har den verkligen slitit sig? Ankaret är upptaget och alla tampar ligger på plats. Ett mysterium.

Värmen dallrar i luften när Joanna står på bryggan och ser ut över småbåtshamnen. Hon ska segla några dagar med sin storebror Zack. Med sig ombord har hon en tung sorg. Ska havet och samvaron kunna läka henne? Det blir några dramatiska och stekheta dagar till havs som förändrar allt.


Åh, jag som inte har läst förra boken än...Avgrunden av Yrsa Sigurðardóttir
Genre: Kriminalroman
Serie: Freyja & Huldar (4)
Antal sidor: 345
Utgivningsdatum: 2022-06-02
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
En ung, rik investerare hittas hängande i en snara på den gamla avrättningsplatsen Gálgahraun - ett lavafält strax utanför Reykjavik. När kroppen tas ner blir det uppenbart att det inte rör sig om ett självmord. På mannens bröstkorg sitter en bit av en papperslapp med ett bleknat meddelande, fastnaglad med en spik.

Polisen Huldar skickas till den döde mannens lägenhet där han till sin förvåning hittar barnpsykologen Freyja tillsammans med en fyraårig pojke som inte kan förklara varför han befinner sig där. Det enda han kan berätta om sig själv är sitt förnamn, och hans teckningar visar något högst oroväckande.

Medan Huldar letar efter mördaren måste Freyja gå till botten med pojkens bakgrund och hitta hans föräldrar - innan det är för sent.


Måste läsa mer av henne. Snart.De som överlevde av Kelly Rimmer
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2022-06-08
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
Våren 1942. Den unga Elzbieta ser stridigheterna växa fram på gatorna utanför sitt hem i Warszawa. Tyskarna tillfångatar systematiskt judar och förflyttar dem till ett närliggande ghetto. Ingen på utsidan vet vad som händer innanför ghettots murar men Elzbieta har sett tyskarnas brutalitet och döljer därför sin sanna identitet.

Hennes granne Sara arbetar som sjuksköterska i ghettot och en dag följer Elzbieta med för att assistera henne. Innanför murarna möter hon för första gången krigets verklighet, en syn hon aldrig kommer att glömma.

Hon möter också den jämnåriga Roman och en skör men en djup vänskap växer fram mellan dem. När Romans föräldrar tvingas välja mellan att lämna hans nyfödda syster eller se henne svälta får han nog och går med i den judiska motståndsrörelsen. Romans övermod drar tyskarnas uppmärksamhet till sig, vilket försätter Elzbieta och hennes familj i stor fara.


Egentligen har jag läst tillräckligt om andra världskriget, men Kelly Rimmer...Sommarmord av Samuel Karlsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Jessica Jackson (5)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2022-06-09
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Ett filmteam åker ut till en ö i Tjust skärgård utanför Västervik, där det finns en övergiven kyrka. Planen är att spela in en spökfilm och en scen med en seans under midsommarhelgen. Några dagar senare hittas flera i teamet döda, uppradade inne i kyrkan.

På ön bor en enstöring som dragit sig undan från världen och som fångar polisens intresse. Under utredningen visar det sig också att det funnits konflikter i filmteamet efter en misslyckad inspelning i Skottland som satt dem i ekonomisk kris. Jessica Jackson ansvarar för utredningen och åker till Skye för att undersöka Skottlandsspåret.


Jo, jag är ju lite nyfiken på hans böcker... femte delen alltså?Hemligheten av Anna Bågstam
Genre: Kriminalroman
Serie: Pegasus (1)
Antal sidor: 335
Utgivningsdatum: 2022-06-10
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Affärsmannen Petter Larsson hittas mördad på sitt kontor. Det är flickvännen Alex som hittar honom, och när chocken har lagt sig inser Alex att det är mycket Petter har hållit dolt för henne. Alex jobbar på den advokatbyrå där Petter var klient, men det är hennes tystlåtna kollega Lydia som verkar veta mest om Petters hemligheter. Vem var han egentligen, mannen som hon trodde att hon lärt känna? Alex får inga svar av Lydia, och hennes grävande leder henne till slut till domstolen i Eksjö, där Lydia och Petter en gång var notarier.

Alex är fast besluten att ta reda på Petters och Lydias mörka hemlighet. Det börjar brännas på allvar när hon inser att något hände för tjugo år sedan som förändrade allt.


Ännu en författare vars böcker jag är nyfiken på.Mörk flod av Deon Meyer
Genre: Kriminalroman
Serie: Bennie Griessel (7)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-06-10
Förlag: Weyler Förlag

Från Bokus
Bennie kämpar för att hålla ihop sitt äktenskap och för att hålla sig nykter. Samtidigt får han och kollegan ett uppdrag i Stellenbosch, där en student försvunnit. Det visar sig finnas kopplingar till den lokala storföretagaren som inte har rent mjöl i påsen.

Nu var det längesedan jag läste något av Deon Meyer. Dags igen kanske?Mittlandet av Johanna Mo
Genre: Kriminalroman
Serie: Ölandsbrotten (3)
Antal sidor: 406
Utgivningsdatum: 2022-06-13
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
Juni 1999. Sista kvällen med studentgänget slutar med att Mikael försvinner spårlöst. 20 år senare hittas hans skelett i Mittlandsskogen på Öland, det är uppenbart att han blivit mördad. Mikaels efterlevande måste få ett avslut och Hanna Duncker och hennes kollegor vid Kalmarpolisen ska lösa mysteriet.

Hanna är upp över öronen förälskad i Isak men plågas av kampen med sitt eget förflutna. Vad hände egentligen när hennes pappa dömdes för mord? Någon tar till allt grövre medel för att sanningen inte ska avslöjas och Hannas liv står på spel.


Första delen läste jag under en semester på Öland. Jag kan tänka mig att läsa fortsättningen där också.Isola av Katrine Engberg
Genre: Kriminalroman
Serie: Köpenhamnsserien (4)
Antal sidor: 370
Utgivningsdatum: 2022-06-14
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Ett lik hittas i en park i Köpenhamn. Anette Werner blir ensam ansvarig för utredningen, som så småningom leder henne till Bornholm och till Jeppe Kørner som har tagit tjänstledigt och arbetar som skogshuggare efter en tuff separation. Esther de Laurenti, pensionerad akademiker, är också på Bornholm. Hon ska skriva en biografi över antropologen Margrethe Dybris och i Dybris hus hittar hon brev och anteckningar som ger en överraskande bild av en händelse som kastar nytt ljus över brottet som Anette och Jeppe försöker lösa.

Antingen så går åren fortare eller så är författarna mer produktiva. Fjärde delen?! Jag har inte läst första än.Juli enligt Julia av Kristin Emilsson
Genre: Feelgood
Serie: Livet enligt Julia (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-06-15
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Julia och Petter är nyförälskade. Allt skulle vara perfekt om inte sommarsemestern närmade sig och med den väldigt olika förväntningar. Enligt Julia brukar juli vara en lång, myggbiten och bortregnad plåga med taskig mobiltäckning och dåligt soundtrack - särskilt om den måste tillbringas i föräldrarnas "gäststuga" på landet. Helst av allt vill hon fira sommaren hemma i Stockholm.

Petter däremot längtar bort från trängseln och avgaserna. När han får erbjudandet om att låna en kollegas hus på Gotland ser han sin chans att överraska Julia med en resa till platsen där de träffades. Det kan inte bli mer romantiskt än så... eller?

Samtidigt kämpar Petters exfru Caroline och nya kärleken Cilla med att förverkliga drömmen om ett gårdscafé på Gotland. Men när den nya grannen avslöjar sina storslagna planer riskerar hela projektet att gå upp i rök.

Och så är det Jonatan som inte har släppt tankarna på en karriär som dokusåpakändis, men som inte tagit sig längre än till strandbaren på Snäck. Men frågan är vad som är viktigast - att följa sin dröm eller sitt hjärta?


Japp, henne vill jag läsa mer av.Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand
Genre: Feelgood
Serie: Vid livets vägskäl (3)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-06-16
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
När författaren Inez Edmarks granne plötsligt går bort bestämmer hon sig för två saker - att döstäda sitt hus och att skriva sin sista bok. Men inte en roman den här gången, utan en personlig bekännelse: sanningen om ostrondykerskan. Så ramlar Inez och får problem med höften. Hon tvingas anlita städerskan Meja som under tre veckor ska hjälpa henne att rensa klart i huset. Enda regeln är att Meja inte på några villkor får öppna den blå mappen som innehåller hennes bokmanus. Mötet mellan Inez, som på ålderns höst måste försonas med sitt förflutna, och vilsna Meja, som söker en framtid, får oanade konsekvenser. Kommer de två kvinnorna, trots sina olikheter, att kunna hjälpa varandra?

Ett måste! De två första böckerna har varit riktigt bra.Judassveket av Jørgen Jæger
Genre: Kriminalroman
Serie: Cecilie Hopen och Ole Vik (4)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2022-06-16
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Ondskan härjar under ytan i det idylliska Fjellberghavn. En lastbil kapas på en väg i närheten av staden och chauffören mördas. Samtidigt vänder sig en desperat pappa till polisen för att få hjälp med sin missbrukande dotter. Mordutredningen avslöjar att kapningen är sammankopplad med droghandel och att flera antagna överdoser i själva verket har varit mord. Poliskommissarie Cecilie Hopen misstänker att information läcker inifrån poliskåren - har de en Judas i de egna leden?

Samtidigt brottas Ole Vik med att i alla år klandrat sig själv för dottern Marias död, också det en misstänkt överdos. Nu får han äntligen möjligheten att göra upp med det förflutna - ingenting visar sig vara som han trott.


En norsk serie som jag aldrig har hört talas om? Tyvärr är det samma problem här som så många andra serier... Den sägs vara fjärde delen, men den är egentligen den elfte.Det elfte manuset av Anne Holt
Genre: Kriminalroman
Serie: Hanne Wilhelmsen (11)
Antal sidor: 452
Utgivningsdatum: 2022-06-17
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
En pandemi har tagit över världen. Hanne Wilhelmsen, en legend inom polisen, är sedan länge pensionerad. Hon har levt isolerad i åratal. När Norge nu stängs ner vågar hon sig äntligen ut i den folktomma staden igen. Men bara efter mörkrets inbrott.

Polisassistent Henrik Holme arbetar med ett mord som ingen annan bryr sig om en kvinna har hittats naken i bagageutrymmet till en bil. Kroppen är oskadad men ansiktet sönderslaget. Hon är inte anmäld saknad, ingen vet vem hon är. Holme vänder sig till sin gamla mentor Hanne Wilhelmsen för hjälp.

Och samtidigt har ett mycket värdefullt manuskript försvunnit spårlöst på ett av Norges största förlag. Ansvarig för att jaga rätt på det blir en ung, nyanställd kvinnlig redaktör. Hon får dessutom uppdraget att samarbeta med en motvillig Hanne Wilhelmsen.


Måste alla verkligen skriva en bok om en pandemi...Puben vid floden av Veronica Henry
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 445
Utgivningsdatum: 2022-06-22
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Cherry, Maggie och Rose är tre generationer kvinnor som alltid funnits där för varandra. En mormor, en mamma och en dotter. Så när Cherry köper en ljuvlig men nedgången pub i den lilla byn där hon växte upp, är det självklart för hela familjen att haka på projektet.

Tillsammans flyttar de till Rushbrook och bestämmer sig för att förvandla puben till samhällets hjärta. Mormor Cherry styr projektet, medan mamma Maggie ska sköta köket och hennes dotter Rose ta hand om den vackra trädgården som löper hela vägen ner till den porlande floden.

Det dröjer inte länge innan puben lockar alla typer av människor till sig. Och kanske kan de tre kvinnorna hjälpa även andra människor som är i behov av en nystart...


Jag är övertygad om att jag någon gång kommer att läsa något av henne. Blir det denna?Ondskans ekon av Arnaldur Indriðason
Genre: Kriminalroman
Serie: Konrad (3)
Antal sidor: 346
Utgivningsdatum: 2022-06-23
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En kvinna hittas mördad i sin lägenhet i Reykjavik. På hennes skrivbord hittas en lapp med kriminalinspektör Konrads telefonnummer. Kvinnan hade tagit kontakt med honom strax innan sin död och bett om honom att söka efter det barn hon lämnat bort femtio år tidigare. Den nu pensionerade inspektören nekade henne hjälp, men driven av ånger börjar han göra efterforskningar för att förstå vad som hänt barnet. Spåren leder honom till en religiös sekt, där hemska händelser verkar ha utspelat sig. Ju mer han gräver i fallet, desto svårare får han att värja sig när det visar sig att spåren vävs ihop med smärtsamma minnen från hans eget förflutna och ekon av ondska från långt tillbaka i tiden.

Jag har nästan glömt att jag vill läsa hans böcker. Så längesedan var det.Jakten av Adrian McKinty
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-06-27
Förlag: Mondial

Från Bokus
Heather är nygift med den betydligt äldre Tom, en stilig läkare. Han är änkling med två barn som inte gör någon hemlighet av att de inte tycker om sin nya unga mamma.

Under en semester i Australien lyckas Tom få med sig familjen på en färjetur till Dutch Island, en ö där lokalbefolkningen lever under sina egna lagar. Men efter en tragisk olycka förvandlas äventyret till en ren mardröm. Heather måste nu föra sina nya familjemedlemmar i säkerhet. Även om det innebär att hon behöver göra saker hon aldrig trott sig vara kapabel till.


Jag har gillat hans böcker om Sean Duffy så...

8 kommentarer:

 1. Ja, här var det många jag är nyfiken på. Eller serier som jag skulle vilja läsa från början. I serien av Jørgen Jæger så började jag faktiskt med del 8, Monster. Sen har jag läst en till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en del böcker som ingår i serier och ganska många som jag skulle vilja läsa från början.

   Radera
 2. Sju gemensamma den här gången! Och varför ger de bara ut delar av en serie? Det blir bara jobbigt för oss som vill läsa en serie från början. Sen tror jag att jag behöver ha semester hela sommaren för att hinna med alla dessa böcker som kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att förlagen tycker att det finns någon bra anledning att inte översätta från början. För resten av oss blir det bara konstigt. Jag skulle behöva semester i ett par år, tror jag...

   Radera
  2. Haha, ja jag kan tänka mig det.

   Radera
  3. Jag tycker vi ska införa läslov för vuxna. Utöver semestern alltså.

   Radera
 3. Många godbitar att se fram emot.

  SvaraRadera