söndag 15 maj 2022

Smakebit på søndag: Den andra kvinnan

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu börjar den där jobbiga tiden, med födelsedagar i ett pärlband. Efter att ha varit utan detta i två år så trodde jag nog att jag skulle uppskatta allt lite mer. Det gör jag kanske, men jag tycker det är otroligt stressande när varenda helg, och lite till, ägnas åt att träffa människor. Mina batterier laddas när jag är själv, så man kan nog säga att jag förmodligen kommer att gå på ångorna de närmaste veckorna.

Trots att vi bara är i mitten av månaden så har jag påbörjat majs sista planerade bok, Den andra kvinnan av Greer Hendricks och Sarah Pekkanen. Vi har inte fått någon bra start, boken och jag. En av karaktärerna har på bara några tiotal sidor bytt namn tre gånger. Eller ja, alltså namnet är väl egentligen samma, men stavningen skiljer. Kanske är jag konstig, men det stör mig helt osannolikt mycket.

Min smakebit är från sida 82:
Jag vrider på huvudet och ser moster Charlottes silhuett. upplyst av hallampan där hon står i dörren. Jag vet inte hur länge hon har stått där eller om hon sett att jag har legat och stirrat i taket.
    "Mår du bättre?" Hon kommer in i rummet och drar upp persiennerna. Solen strömmar in och jag rycker till och håller för ögonen.
    Jag har sagt att jag har influensan. Men moster Charlotte har teorier om hur känslor och kroppslig hälsa hänger ihop - hur de förra lägger krokben för kroppen och bryter ner den. Hon hade trots allt inte bara tagit hand om mig, utan även min mor under hennes perioder.

16 kommentarer:

 1. på våren är det en del födelsedagar,
  läste denna, kontraster i levnadssätt minns jag

  SvaraRadera
 2. det är slarvigt att låta en persons namn stavas olika. det hade irriterat mig också. kände inte till din bok. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ger ju intrycket av att inte vara korrekturläst, tycker jag.

   Radera
 3. Tack för smakebiten, men sådant stör otroligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt mycket stör det mig i alla fall.

   Radera
 4. Mine batterier lades også når jeg er alene, så jeg skjønner godt det kan bli mye å sosialisere hver helg! Jeg håper du får noen dager for deg selv fremover! Ha en riktig fin søndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vill jobbet klämma in en sommarfest också, mitt i alltihop. På en vardag då, så jag vet inte riktigt hur jag ska klara de närmaste veckorna.

   Radera
 5. En sådan sak skulle också störa mig! Känner igen det där du skriver om när batterierna laddas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju jättekul att träffa alla igen, men jag önskar bara att det hade varit lite mer spritt.

   Radera
 6. Tack för smakbit. Konstigt att byta stavning sådär, utifall det inte är avsiktligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns ingen anledning att byta stavning. Här är det bara slarv.

   Radera
 7. Tack för smakbiten! Den läste jag för tre år sedan. Hoppas du gillar den mer än vad jag gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur lite du gillade den, men jag är tveksam. Så här långt är den bara jobbig att läsa.

   Radera
 8. I en barnbok jag läste så hette plötsligt den elaka styvmamman inte Veronica längre utan Victoria. Sen var det Veronica igen. Det fåniga med det här är att jag heter Veronica och så länge jag kan minnas så har massor med folk alltid råkat säga Victoria till mig. De två namnen verkar väldigt tätt sammanknutna i folkmun och de har ju faktiskt väldigt snarlika betydelser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är faktiskt så att vissa namn är svåra att hålla isär. Jag har några av den sorten och om en författare råkar döpa sina karaktärer till det så kan jag knappt hålla ordning på dem. Det kan vara så att Veronica och Victoria är en sådan kombination. Egentligen är de ju inte speciellt lika, men det har jag märkt att de inte behöver vara.

   Radera