söndag 29 maj 2022

Smakebit på søndag: Eldbärare

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen har varit lång, kaotisk och rolig. Jag fyllde år i veckan och för första gången på tre år så anordnades det kalas här, igår, och alla var så sugna så det blev nästan rekord i antal gäster. Det känns som att det finns ett uppdämt behov av att träffas... Min mamma och syster kom redan i fredags och då tog vi med dem för att äta Skånes godaste danska fläskstek. Det blev populärt.

Det har ju då inte hunnits med att läsa speciellt mycket, men jag har haft en liten antologi att läsa i innan nattlampan släcks. Noveller är ju väldigt bra att ta till när tiden inte riktigt räcker. I dag har jag tänkt tjuvstarta juni och börja läsa Eldbärare av Anders Björkelid, andra delen i den svenska fantasyserien Berättelsen om blodet. Jag läste första delen för tio år sedan (😲) så jag kan inte påstå att jag minns speciellt mycket av den. Förhoppningsvis så funkar det här ändå.

Min smakebit är från boken början:
- Den är fortfarande kvar!
    - Vilken då?
    - Kajan i trädet.
    Sunia stod längre in i rummet och övade med svärdet, precis som hon gjorde varje morgon. Om dagarna var det jag som fick bära runt på det, men varje morgon och kväll, när ingen annan såg oss, tog hon tillbaka det så hon kunde träna. Jag hade gärna låtit henne ha det jämt. Jag avskydde att tyngas ned av det och skidan slog hela tiden i saker när jag rörde mig. Men det var enklare så här. Vi slapp alla förvånade blickar. Alla nyfikna frågor. Och redan när vi vandrade med hirdjägarna hade de tvingat mig att bära svärdet.

16 kommentarer:

 1. grattis, tack för smakbiten, noveller gillar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Noveller är bra att ta till ibland.

   Radera
 2. Grattis i efterskott! Du kan inte ha blivit helsåld på serien om du väntat tio år med att läsa andra delen ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det tog mig fem år att hitta samtliga delar för det var jag ju tvungen att göra innan jag kunde börja läsa. Vad jag ska skylla de andra fem åren på vet jag inte 😬

   Radera
 3. Grattis igen! Vad härligt det låter med kalas ändå. Känner vagt igen författaren, men har inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jättekonstigt med så många människor på en gång, men det är roligt. Om det inte blir för ofta.

   Radera
 4. Grattis i efterskott! Helst när jag läser serier vill jag på sätt och vis sträckläsa dem, just för att man glömmer. Men man vill ju läsa annat emellan också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har försökt sträckläsa serier, men det har visat sig att jag inte klarar fler än två böcker i följd. Sedan blir jag lite uttråkad. Tio år mellan första och andra delen behövs dock inte 😁

   Radera
 5. kul att äntligen kunna träffas! känner inte alls till varken bok eller författare. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag försökte klämma in de missade åren här också 🙂

   Radera
 6. Kul med kalas, det och resor står högt i kurs nu, lär fortsätta hela sommaren, och det kan man förstå, Grattis i efterskott. Jag har inte riktigt lyckats ta till mig fantasygenren, men testar lite nu och då. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Att resa är verkligen något jag längtar efter. Kalasen kommer vare sig jag vill eller ej 😁 Fantasy funkar inte alltid för mig heller. Jag har försökt att ställa in mitt mindset den här gången och vi får väl se om det fungerar.

   Radera
 7. Grattis i efterskott!
  Känner igen din bok men har inte läst den eller föregångaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den här serien verkar inte ha slagit stort. Det var riktigt svårt att hitta alla böckerna.

   Radera
 8. Tack för smakbiten, en helt okänd fantasyserie för mig. Och: Grattis på födelsedagen i efterskott, fint att kalasandet blev roligt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Mitt huvud blev lite trött av alla människor och den höga ljudnivån, men det var ändå kul 🙂

   Radera