onsdag 24 januari 2024

Bok: Iskall sol av Lilja Sigurðardottir

Författare: Lilja Sigurðardottir
Titel: Iskall sol
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 267
Originalspråk: Isländska
Originaltitel: Helköld sól
Översättare: Sara Lindberg
Serie: Áróra 1
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2022
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 26 december 2023




Första meningen: Han försökte sätta sig till rätta på den vassa lavastenen, hittade en stadig ställning och sträckte sig efter handen som stack upp ur väskan.

Baksidetext
De isländska systrarna Áróra och Ísafold bor i olika länder och pratar inte med varandra, men när deras mamma tappar kontakten med Ísafold återvänder Áróra motvilligt till Island för att söka upp henne. Hon upptäcker snart att systern inte håller sig undan familjen... hon har försvunnit, spårlöst.

När Áróra konfronterar Ísafolds våldsamma pojkvän Björn och börjar ställa frågor till grannarna - som har egna skäl att hålla sig undan - leds hon in i en mörk väv av intriger och manipulation.

Förbryllad över de motstridiga detaljerna kring systerns liv och bländad av den isländska sommarens midnattssol tar Áróra hjälp av polisen Daníel. Deras spår leder till Björn, men det visar sig att de inte är de enda som gör efterforskningar ...

Min kommentar
När det fortfarande var för många dagar kvar för att börja läsa den inplanerade boken för Göteborgsturen så kände jag att det kanske var dags för något isländskt. Det var ju ett bra tag sedan, tror jag. Då hittade jag Iskall sol i hyllan. Jag började läsa helt förutsättningslöst, för jag kom faktiskt inte ihåg att jag hade läst vare sig något positivt eller negativt om den.

Det finns nog inte mycket som går upp mot den isländska miljön, jag bara älskar den. Jag har ju varit i både Reykjavik och ute på lavafälten så det var inga större problem att se saker framför sig. Även om nu staden måste ha växt en del sedan jag var där. Det isländska lynnet är också något jag uppskattar, men det kan nog vara obegripligt för en amerikan. Tack vare att Áróra är halvbritt så får vi intressanta reflektioner över det isländska.

Visserligen så är detta en deckare, men det handlar mycket om inte så hälsosamma familjerelationer. Bland annat skuldbeläggning och dåligt samvete. Áróra gillar jag nog, även om hon gör en del underliga saker. Med hennes bakgrund är det kanske ändå inte så märkligt.

Språkmässigt så är det blandad kompott, tycker jag. Ibland blev det nästan talspråk, men det var bara någon enstaka gång som det störde mig. Annars är detta en väldigt snyggt berättad historia. Små pusselbitar pytsas ut lite i taget. Hela tiden försökte den dra en vid näsan och jag blev allt lite osäker. Jag var nog ganska säker på vem som inte var skyldig och vem som egentligen borde vara det, men kunde inte riktigt få ihop pusselbitarna. Det visar sig att man ska gå på sin magkänsla. Tempot är jämnt, inte forcerat högt och inte heller speciellt långsamt. Bekvämt.

Emellanåt dyker det upp kursiva kapitel, som uppenbarligen inte har samma berättare. Dessa har jag svårt att förstå, eftersom flertalet av dem har Áróras röst och hon är ju berättare i andra kapitel också. Som inte är kursiverade. Även några grannar får en egen röst, varav en är en väldigt annorlunda och intressant karaktär och en annan som har en mycket spännande inneboende.

Island har ju inte så stor befolkning (ungefär som hela Malmö), men utspridda över ganska stor och oländig yta. Det är inte speciellt förvånande att det sker mycket få mord där, ungefär två om året. Däremot så är det väldigt många som försvinner och kanske är det inte svårt att förstå att alla, inklusive polisen, utgår från att allt bara handlar om ett "vanligt" försvinnande, när någon helt plötsligt slutar att höra av sig.

Iskall sol överraskade mig, på ett mycket positivt sätt. Det här var så mycket bättre än jag hade förväntat mig. Den har framför allt en snygg och smart intrig. Nu ser jag verkligen fram emot att läsa andra delen, som redan står i hyllan.

Goodreads hade den 3,75 i genomsnitt (beräknat på 2 592 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Iskall sol: Lottens bokblogg, enligt O och Bokprataren

4 kommentarer:

  1. Håller med om allt du skriver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli så spännande att se om andra delen är likadan.

      Radera
  2. Och det var jag som kommenterar som anonym...

    SvaraRadera